Czy ktoś płacił za kwerendę w Archiwum Historycznym Litwy?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie,
Jako, że nie mam możliwości pojechać do Wilna aby dokonać osobistych poszukiwań aktu urodzenia mojego pradziadka Piotra Kulwiecia, chciałabym poprosić archiwum o kwerendę. Znam fond, w którym chciałabym zlecić poszukiwania i zakres postanowiłam ograniczyć do lat 1842-1846.
W grę wchodzi fond F1236 (Księgi metryczne guberni Suwalskiej -
Księgi kościoła we Władysławowie - obecnie Kudirkos Naumiestis). Znam rok urodzenia pradziadka i dane Jego rodziców.
Mając obycie w szukaniu akt sądzę, że nawet pracując wolno i z namaszczeniem poszukiwania nie powinny zająć więcej niż 2 godziny.

Nie mogę się zorientować jaki będzie koszt tych poszukiwań, bo w cenniku jest bardzo dużo różnych możliwości, ale nie sądzę żebym miała zbankrutować.

Znalazłam na stronie http://new.archyvai.lt/en/application-forms.html formularze, na których mam napisać wystąpienie - chyba zrobię to po rosyjsku, bo litewskiego nie znam a angielski jest mi dość odległy.

I teraz pytanie techniczne. Czy ktoś płacił przelewem z polskiego banku do banku Archiwum Historycznego - AB ,,Swedbank“?
Weszłam na stronę mojego banku i tam napisane, że aby dokonać przelewu SEPA w obrębie Unii to trzeba podać Bank, numer konta w standardzie IBAN oraz podać BIC banku, bo inaczej przelew będzie odrzucony.

Czy ktoś już wie jak szukać tych danych dotyczących rachunku Archiwum Historycznego w Wilnie?
Niestety nie umiem znaleźć tych danych na stronie Archiwum.

Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Małgorzato .

Akurat mam w miarę świeże doświadczenia .
Kilka miesięcy temu wystąpiłam do Archiwum z pismem
( za radą moich znajomych napisałam po polsku ) i otrzymałam odpowiedź ...... po polsku .:)
Niestety nie mogę od tego czasu wykroić "wolnego" żeby przeszukać
ten zespół osobiście chociaż byłam w Wilnie od czasu tego pisma kilkakrotnie .
Ze zleceniem kwerendy narazie zwlekam ponieważ początkowo sądziłam podobnie jak Ty ,
że w końcu nie zbankrutuję a teraz mam wątpliwości .
Treść odpowiedzi z archiwum wklejam niżej kursywą - może się przyda .

Odnośnie opłat to "tzw taryfy" mają się ... jak pięść do nosa.
Niezależnie od powyżej wspomnianego pisma wystąpiłam o skan aktu ur . mojego dziadka -
podałam datę dzienną ! parafię a nawet dane rodziców .
Dość szybko otrzymałam rachunek ale prowizja mojego banku i te standardy :) wkurzyły mnie -
postanowiłam odwlec płatność i zapłacić w Swedbanku w Wilnie .
Tak zrobiłam i w ciągu 3 dni akt otrzymałam.Koszt to 60 litów. :)
W świetle powyższego Twoje wyliczenia czasu pracy są chyba zbyt .... optymistyczne .:)

Anna Grażyna

LVIA istorijos.archyvas@lvia.lt
do mnie
Szanowna Pani,
W opowiedzi na Pani pismo z dn. 27 października br. w części dotyczącej urzędników gubernii suwalskiej informuję, że w posiadaniu Litewskiego Państwowego Archiwum Historycznego znajduje się cały szereg zespołów różnych urzędów gubernii suwalskiej, w tym obszerny zespół Zarządu Gubernialnego.
Odszukanie dokumentów wymaga przeprowadzania kwerendy. Koszt kwerendy wynosi 15 Lt za godzinę. W ziązku z tym, że przodkowie Pani pracowali nie tylko w zarządzie gubernialnym, ale też w innych urzędach, kwerenda może być czasochłonna ze względu na konieczność przejrzania kilku różnych zespołów.
Istnieje też możliwość samodzielnego poszukiwania interesujących dokumentów w czytelni archiwum w Wilnie, przy ulicy Gerosios Vilties 10. Czytelnia jest czynna w I-IV 8:30-16:30, V 8:30-15:00, w dwa ostatnie dni robocze każdego miesiąca – nieczynna. Korzystać z czytelni można nieodpłatnie.

Z poważaniem,
( nie wiem czy mogę wkleić z nazwiskiem ale mogę posłac na priv )
Kierownik Oddziału
Przechowywania i Ewidencji Akt
Ostatnio zmieniony pn 10 lut 2014, 17:51 przez anna-grażyna, łącznie zmieniany 1 raz.
magier48

Sympatyk

Post autor: magier48 »

Witaj, mysle,ze musisz skontaktowac sie z nasza ambasada w Wilnie oni napewno znaja numery kont.
www.wilno.msz.gov.pl

Serdecznie pozdrawiam
Maria Gierlach
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Dziękuję za pomoc.

Z ambasadą spróbuje się ewentualnie porozumieć, może pomogą.
anna-grażyna pisze:.
Dość szybko otrzymałam rachunek ale prowizja mojego banku i te standardy :) wkurzyły mnie -
postanowiłam odwlec płatność i zapłacić w Swedbanku w Wilnie .
Tak zrobiłam i w ciągu 3 dni akt otrzymałam.Koszt to 60 litów. :)
W świetle powyższego Twoje wyliczenia czasu pracy są chyba zbyt .... optymistyczne .:)
Jak popatrzyłam na możliwość zapłaty w systemie SEPA to koszt jest niewielki - 5 zł. Inne przelewy są rzeczywiście b.drogie.

A jeśli chodzi o koszt kwerendy, to zapewne Twoja była o wiele bardziej skomplikowana. U mnie wchodzi w grę przeszukanie jedynie metryk urodzenia, więc mam nadzieje, że będzie mniej pracochłonne. :wink:

Język rosyjski podania wymyśliłam sama, choć przekonana nie byłam. Ale tak naprawdę nie chciałabym być ... "nieelegancka", a każdy z języków poza angielskim wydawał mi się mało dyplomatycznym. A po angielsku to nasadzę tyle "byków", że nie wiem czy archiwum zrozumie o co mi chodzi. :mrgreen:
Może masz rację, po polsku lepiej się wysłowię.
Mogłabyś mi na priva wysłać namiary na tego Kierownika to od razu na niego zaadresuję?
Zobaczymy jaki mi przyślą rachunek i wtedy zdecyduję co dalej. Ale i tak do Wilna nie pojadę, a zlecenie komuś prywatnie będzie o wiele droższe.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
rurb68

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rurb68 »

Małgorzata_Kulwieć pisze: Jak popatrzyłam na możliwość zapłaty w systemie SEPA to koszt jest niewielki - 5 zł. Inne przelewy są rzeczywiście b.drogie.
SEPA dotyczy tylko przelewów w euro - nie sądzę aby litewskie urzędy miały konta eurowe (chyba, że się mylę).
Robert
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

rurb68 pisze:
nie sądzę aby litewskie urzędy miały konta eurowe (chyba, że się mylę).
Robert
Do Unii należą to może i konto mają.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Maja, maja ......
Tutaj jest wyszukiwarka dla IBAN i BIC
http://marcineczek.pl/swift/
Mnie wyszlo:
BIC - HABALT22XXX i tak dalej .........

! wpisac Vilnius - nie Wilno.

Rozumie, ze chodzi o to archiwum:
http://www.archyvai.lt/lt/lvia_naujienos.html
z tym kontem czyli IBAN: AB "Swedbank" atsiskaitomoji sąskaita LT837300010002457221

Grazyna
rurb68

Sympatyk
Nowicjusz

Na Litwie obowiązują lity a nie euro. Jeśli konto jest prowadzone w litach wtedy bank odbiorcy może pobrać dodatkową prowizję za przewalutowanie (raczej przelewu nie wróci).
Aby można było wysłać przelew SEPA bank odbiorcy musi obsługiwać ten system.
Oczywiście SWIFT-em da się wysłać wszędzie, ale to kosztuje.
Robert
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Na stronie Archiwum podano dwa konta pisząc iż jedno jest dla wpłat w Litach a drugie dla "waluty"

AB ,,Swedbank“

LT837300010002457221 (litais)

LT617300010035324224 (valiuta)

To może to drugie obsługuje SEPA? Na stronie mojego banku podano iż AB ,,Swedbank“ na Litwie obsługuje przelewy SEPA i tak jak Anna Grażyna napisała BIC - HABALT22XXX . Tylko ja nie za bardzo wiem jak to działa. Myślałam, że to konto powinno sie po LT zaczynać od 22, a to na stroni po LT ma 61, więc może to nie to konto?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
liberctz

Sympatyk

Post autor: liberctz »

Witam
Do Anna-Grażyna
Z tego co mi wiadomo to dokumenty z Archiwum Historycznego dotyczące okręgu suwalskiego były w tamtym roku skanowane i scany przekazane do Archiwum w Suwałkach.
rurb68

Sympatyk
Nowicjusz

Małgosiu,
Kod banku BIC (adres SWIFT) to HABALT22XXX a dalej to numer konta - po oznaczeniu kraju LT dwie kolejne cyfry to cyfry kontrolne zależne od pozostałych cyfr w rachunku (tak samo jest z polskimi numerami kont). Jeśli bank jest w SEPA to przelew jest tak prosty jak krajowy.
Robert
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

rurb68 pisze:Małgosiu,
Kod banku BIC (adres SWIFT) to HABALT22XXX a dalej to numer konta - po oznaczeniu kraju LT dwie kolejne cyfry to cyfry kontrolne zależne od pozostałych cyfr w rachunku (tak samo jest z polskimi numerami kont). Jeśli bank jest w SEPA to przelew jest tak prosty jak krajowy.
Robert

O rety! Chyba trochę tępa jestem.

Czy to znaczy, że w okienko BIC mam wpisać - HABALT22XXX (z tymi XXX ?)

a w okienko numer konta - LT617300010035324224 (czy opuscić to LT ?)

czy jakos inaczej????
Myślałam, że jestem w miarę inteligentna, ale wychodzi całkiem odwrotnie. :mrgreen:
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
rurb68

Sympatyk
Nowicjusz

Dokładnie taki jak napisałaś - nie opuszczasz tych X bo one też należą do kodu banku i zostawiasz to LT bo w przelewach zagranicznych powinien być kod kraju.
Robert
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

liberctz pisze: .... dokumenty z Archiwum Historycznego dotyczące okręgu suwalskiego były w tamtym roku skanowane i scany przekazane do Archiwum w Suwałkach.
O ! - dzięki za informację :), czy te skany są może gdzieś już udostępnione ?
Nie jestem na bieżąco ponieważ ostatnio koncentruję na poszukiwaniach w rosyjskich archiwach .

Anna Grażyna
rokoko

Sympatyk

Post autor: rokoko »

Ja za ok.140 skanów + 4 godz. kwerendy x 15 Lt = 277 Lt = 80 Euro + 20 Euro - opłaty bankowe i pocztowe, zapłaciłem 100 Euro.

Lithuanian State Historical Archives

Gerosios Vilties str.10, 03134 Vilnius, Lithuania

IBAN LT 61 7300 0100 3532 4224

Swedbank AB, BIC - HABALT22

Konstitucijos pr. 20A, 03502 Vilnius, Lithuania

Bank korspondent: Kredyt Bank S.A., Warszawa, SWIFT KRDB PL PW.

Robert
Ostatnio zmieniony sob 22 lut 2014, 22:07 przez rokoko, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”