Stwórzmy listę szewców przedwojennych w Warszawie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Czerkawska_Ewa

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam
Szewcy w moim drzewku:
Maciej WICHERKIEWICZ -majster szewski
(ur. Łowicz - zm. w 1832r. Warszawa) mieszkał na Krakowskim Przedmieściu 384,
Marcin WICHERKIEWICZ - majster szewski
(ur. 1789r. Łowicz - zm. 1850r. Warszawa) mieszkał na Krakowskim Przedmieściu 384, żona Tekla z Adamskich (zm. 1840r. Warszawa),
Leon WICHERKIEWICZ - szewc damski
(ur. 1837r. Warszawa - zm. 1897r. Warszawa) w roku 1868 mieszkał przy ul. Nowy Świat 1315.
Pozdrawiam
Jola
Szewcy w moim drzewku:
Maciej WICHERKIEWICZ -majster szewski
(ur. Łowicz - zm. w 1832r. Warszawa) mieszkał na Krakowskim Przedmieściu 384,
Marcin WICHERKIEWICZ - majster szewski
(ur. 1789r. Łowicz - zm. 1850r. Warszawa) mieszkał na Krakowskim Przedmieściu 384, żona Tekla z Adamskich (zm. 1840r. Warszawa),
Leon WICHERKIEWICZ - szewc damski
(ur. 1837r. Warszawa - zm. 1897r. Warszawa) w roku 1868 mieszkał przy ul. Nowy Świat 1315.
Pozdrawiam
Jola
- Nowik_Andrzej

Re: Stwórzmy listę szewców przedwojennych w Warszawie
Taka lista (w formie kartoteki) przez wiele lat była tworzona w Muzeum Cechu Rzemiosł Skórzanych im. Jana Kilińskiego w Warszawie - warto zatem podjąć współpracę.Czerkawska_Ewa pisze:Z tego, co czytałam wynika, że brakuje listy warszawskich szewców, więc może warto coś takiego stworzyć.
Andrzej Marek Nowik
-
kurowska_ewa

WIĘCKIEWICZ Wojciech 1882 – 1952 r. zamieszkały w Warszawie przy ulicy Widok,
ZALEWSKI Józef, szewc zamieszkały w Warszawie, świadek na ślubie Wojciecha Więckiewicza w roku 1903.
Polecam też "Księgę Adresową Polski (wraz z w. m. Gdańskiem) dla handlu, przemysłu, rzemiosł i rolnictwa" lata 1926/27; 1928, 1930 i inne dostępne np. w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/text?id=addressbuch
Pozdrawiam
Ewa
ZALEWSKI Józef, szewc zamieszkały w Warszawie, świadek na ślubie Wojciecha Więckiewicza w roku 1903.
Polecam też "Księgę Adresową Polski (wraz z w. m. Gdańskiem) dla handlu, przemysłu, rzemiosł i rolnictwa" lata 1926/27; 1928, 1930 i inne dostępne np. w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/text?id=addressbuch
Pozdrawiam
Ewa
-
Węgrzyn_Ania

Józef Moskal l.28 i Stanisław Frąckowiak l.30 szewcy zamieszkali w Warszawie ul. Gęsia 55, świadkowie na ślubie Jana Treścińskiego i Anieli Chawłowskiej 29.11.1884 r.
Pozdrawiam Ania
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
- Czerkawska_Ewa

Warto, więc może znajdzie się osoba, która ma czas i możliwości zrobienia zdjęć fiszkom.Nowik_Andrzej pisze:Taka lista (w formie kartoteki) przez wiele lat była tworzona w Muzeum Cechu Rzemiosł Skórzanych im. Jana Kilińskiego w Warszawie - warto zatem podjąć współpracę.Czerkawska_Ewa pisze:Z tego, co czytałam wynika, że brakuje listy warszawskich szewców, więc może warto coś takiego stworzyć.
Andrzej Marek Nowik
Pozdrawiam,
Ewa
Witam,
Ewo, masz na swojej liście Franciszka Bielewicza, ja właśnie znalazłam w jednej z metryk z 1823r. Józefa BIELEWICZA - majstra szewskiego zam. Piwna 97, czy moze masz wiecej danych o Franciszku ?
Jeszcze troche nazwisk majstrów szewskich (świadkowie na ślubie Marcina i Tekli Wicherkiewiczów rok 1823):
Karol Lubiński - zam. Inflancka 2106
Antoni Kalinowski - zam. Dunaj 136
Franciszek Jankiewicz - zam. Rycerska 284
Jola
Ewo, masz na swojej liście Franciszka Bielewicza, ja właśnie znalazłam w jednej z metryk z 1823r. Józefa BIELEWICZA - majstra szewskiego zam. Piwna 97, czy moze masz wiecej danych o Franciszku ?
Jeszcze troche nazwisk majstrów szewskich (świadkowie na ślubie Marcina i Tekli Wicherkiewiczów rok 1823):
Jola
- Czerkawska_Ewa

Franciszka Bielewicza znalazłam na starym genpolu, który podrzuciła mi Aneta:jolfed pisze:Witam,
Jola
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... ight=szewc
Pozdrawiam,
Ewa
- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
- Czerkawska_Ewa

Witam,
podaje dwóch "moich" warszawskich szewców, pradziadka i jego ojca:
Henryk Sucharski, szewc
urodzony 1864r. w Warszawie
syn Tomasza i Aleksandry z domu Kastner, żonaty z Aleksandra Potocką,
zamieszkały w Warszawie przy ul. Szeroki Dunaj 146 później na ul. Chłodnej 925
Tomasz Sucharski (Suchorski) majster szewski,
ur. 18.12.1834r. we wsi Gnojno koło Kutna syn Antoniego i Agaty z Dajdów
żonaty z Aleksandrą Krystyną Kastner
zamieszkały w Warszawie przy ul. Pańskiej 1224
pozdr.
Paweł N.
podaje dwóch "moich" warszawskich szewców, pradziadka i jego ojca:
Henryk Sucharski, szewc
urodzony 1864r. w Warszawie
syn Tomasza i Aleksandry z domu Kastner, żonaty z Aleksandra Potocką,
zamieszkały w Warszawie przy ul. Szeroki Dunaj 146 później na ul. Chłodnej 925
Tomasz Sucharski (Suchorski) majster szewski,
ur. 18.12.1834r. we wsi Gnojno koło Kutna syn Antoniego i Agaty z Dajdów
żonaty z Aleksandrą Krystyną Kastner
zamieszkały w Warszawie przy ul. Pańskiej 1224
pozdr.
Paweł N.
-
grabowscy.net.pl

- Kontakt:
Jego zieciem byl majster:Czerkawska_Ewa pisze:JAN KILIŃSKI (ur. 1760 r. Trzemeszno - zm. 1819 r. Warszawa)
I żona Marianna Rucińska, II żona Anastazja Jasińska
zam. ul. Dunaj 145
Mateusz Samborski
*:~1786 Lublin
X: 5 X 1813 Warszawa, Agnieszka Krystyna Kilinska
+:10 IX 1848 Warszawa
Pozdrawiam
FJG
- Gandalf_de_Grey

Salvete,
Uzupelniam liste czesciowo juz znnana:
Józef Zawieska (syn Franciszka Zawieski/Zawieszki i Balbiny z Panczewskich ur. 1875 £aś, zmarly 18.03.1942 w Warszawie).
Jego syn rowniez Józef Zawieska (z matki Kunegundy Zaniewskiej) ur. w Warszawie okolo 1898/99 nie wiem kiedy zmarly)
Franciszek Sakowski (ur. okolo 1887 zmarly okolo 1919 na grype hiszpanke- niestety nie ma aktu zgonu, bo chyba zostal pochowany gdzies bezimiennie wraz z zona i osierocil corke malutka bo urodzonoa w 1918 Eleonore Sakowska).
Ponadto wiem, ze w przedwojennej Warszawie (nie tylko przed II ale I I wojna) szewcami byli:
Minasiewiczowie (nie pamietam imnion, bo to juz dalecy kuzyni) oraz do 1909 r. (nie wiem od ktorego) Ignacy Panczewski (ur. 23.03.1877 w £asi), a w przedwojennej Warszawie, wlasnie u kuzynow Minasiewiczow- praktykowal przez jakis czas chyba w latach 30-tych syn Ignacego - Edward Panczewski (ur. 13.10.1910 w Makowie Mazowieckim).
Pozdrawiam

Józef Zawieska (syn Franciszka Zawieski/Zawieszki i Balbiny z Panczewskich ur. 1875 £aś, zmarly 18.03.1942 w Warszawie).
Jego syn rowniez Józef Zawieska (z matki Kunegundy Zaniewskiej) ur. w Warszawie okolo 1898/99 nie wiem kiedy zmarly)
Franciszek Sakowski (ur. okolo 1887 zmarly okolo 1919 na grype hiszpanke- niestety nie ma aktu zgonu, bo chyba zostal pochowany gdzies bezimiennie wraz z zona i osierocil corke malutka bo urodzonoa w 1918 Eleonore Sakowska).
Ponadto wiem, ze w przedwojennej Warszawie (nie tylko przed II ale I I wojna) szewcami byli:
Minasiewiczowie (nie pamietam imnion, bo to juz dalecy kuzyni) oraz do 1909 r. (nie wiem od ktorego) Ignacy Panczewski (ur. 23.03.1877 w £asi), a w przedwojennej Warszawie, wlasnie u kuzynow Minasiewiczow- praktykowal przez jakis czas chyba w latach 30-tych syn Ignacego - Edward Panczewski (ur. 13.10.1910 w Makowie Mazowieckim).
Pozdrawiam
- Czerkawska_Ewa

Jaka jest miejscowość urodzenia Łask czy inna ?Gandalf_de_Grey pisze:Salvete,
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Ewa
- Gandalf_de_Grey

to jest wieś Łaś na Mazowszu, koło Szelkowa.
Nie wiem czy litery polskie mi wyjda ?

Nie wiem czy litery polskie mi wyjda ?