Gdzie szukać aktu zgonu?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MagdalenaChru

Sympatyk

Gdzie szukać aktu zgonu?

Post autor: MagdalenaChru »

Jeżeli osoba była żołnierzem LWP i zginęła na polu walki, a Centralne Archiwum Wojskowe nie posiada informacji o tej osobie, to gdzie mam szukać aktu zgonu?
Sugeruję się tym, co o tej osobie mówili starsi członkowie mojej rodziny. Chciałam to zweryfikować i na razie zastanawiam się ile w tych opowieściach było prawdy.
Czy pracownicy CAW mogli coś przeoczyć?
Czy akt zgonu może znajdować się w urzędzie gminy, z której ta osoba pochodziła?
Fleischer

Sympatyk

Post autor: Fleischer »

Spróbuj poszukać w USC właściwym dla ostatniego miejsca zamieszkania.

Paweł
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
ja na "krameriusie" znalazłam krewnego, wnuk mojego pradziadka, chciałam to zweryfikować w USC, ale tam nie mieli danych. Nikt ich nie powiadomił o jego śmierci.
Gienia.
MagdalenaChru

Sympatyk

Post autor: MagdalenaChru »

Dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieje, że w końcu coś znajdę.
A czy w księgach parafialnych może być informacja o jego śmierci? Kiedyś znalazłam w księgach informacje o śmierci osoby, która umarła w Rosji.Oczywiście informacja była zapisana z opóźnieniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”