Tuła, księgi cerkiewne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Tuła, księgi cerkiewne
Temat:"Pomoc" *
Witam!
Czy ktoś ma namiary na księgi cerkiewne w Tule?
Bo w archiwach państwowych jest mały problem.
pozdrawiam
Krzysiek A.
*Moderacja tytułu tematu, wątek przeniosłam na właściwe podforum tematyczne (m.j.n)
Witam!
Czy ktoś ma namiary na księgi cerkiewne w Tule?
Bo w archiwach państwowych jest mały problem.
pozdrawiam
Krzysiek A.
*Moderacja tytułu tematu, wątek przeniosłam na właściwe podforum tematyczne (m.j.n)
-
anna-grażyna

Krzysiu - nie ma innej możliwości jak archiwum .
Z powiatem tulskim nie ma większych problemów poza jednym ... trzeba płacić.
W Rosji po rewolucji jednym z pierwszych dekretów władzy sowieckiej było oddzielenie cerkwi od państwa.
Jedną z konsekwencji przyjętych wówczas dekretów było począwszy od lat 20 - tych przejmowanie ksiąg cerkiewnych , które najpierw trafiały do tzw ZAGS -ów czyli odpowiedników naszych USC a następnie do właściwych terytorialnie archiwów.
W Twoim przypadku oprócz archiwum w Tule , którego namiary podałam część powiatu tulskiego znajduje się w (link)
ale dopiero od roku 1870.
ЦГАМО
cgamo-vng(at)gau.mosreg.ru
Anna Grażyna
http://www.rusarchives.ru/state/cgamo/
Z powiatem tulskim nie ma większych problemów poza jednym ... trzeba płacić.
W Rosji po rewolucji jednym z pierwszych dekretów władzy sowieckiej było oddzielenie cerkwi od państwa.
Jedną z konsekwencji przyjętych wówczas dekretów było począwszy od lat 20 - tych przejmowanie ksiąg cerkiewnych , które najpierw trafiały do tzw ZAGS -ów czyli odpowiedników naszych USC a następnie do właściwych terytorialnie archiwów.
W Twoim przypadku oprócz archiwum w Tule , którego namiary podałam część powiatu tulskiego znajduje się w (link)
ale dopiero od roku 1870.
ЦГАМО
cgamo-vng(at)gau.mosreg.ru
Anna Grażyna
http://www.rusarchives.ru/state/cgamo/
Pomoc
Aniu - tj. właśnie ten mały...juz dostałem ofertę z archiwum w Tule
1000 rubli!!, wykorzystam linka...może będzie taniej....albo sam się do nich wybiorę...
Miłego dzionka
Krzysiek..
1000 rubli!!, wykorzystam linka...może będzie taniej....albo sam się do nich wybiorę...
Miłego dzionka
Krzysiek..
Pomoc
http://waluty.onet.pl/rub-rubel-rosyjsk ... waluta-nbp
Chyba taniej nie będzie tam pojechać, chociaż pojechać oczywiście warto.
Sama jak planowałam drugą podróż do Jelca, to chciałam Tułę po drodze zobaczyć, ale w końcu nie pojechałam (jeszcze).
Ł.
Chyba taniej nie będzie tam pojechać, chociaż pojechać oczywiście warto.
Sama jak planowałam drugą podróż do Jelca, to chciałam Tułę po drodze zobaczyć, ale w końcu nie pojechałam (jeszcze).
Ł.
Pomoc
...to jest mały żarcik z podróżą....tylko żeby wiedzieć, że podróż będzie owocna nie tylko wizualnie
a nie trafi się na pustkę o Rodzinie,dlatego poszukuję kogoś na miejscu w Tule,
najlepiej pracujący w archiwum.
miłego dnia
Krzysiek
a nie trafi się na pustkę o Rodzinie,dlatego poszukuję kogoś na miejscu w Tule,
najlepiej pracujący w archiwum.
miłego dnia
Krzysiek
-
anna-grażyna

a honorarium będzie na pewno wyższe niż ...koszt podróży.
Poza tym do archiwum w Rosji nie można wejść tak po prostu
z wielu względów.
W ubiegłym roku spędziłam w Moskwie ponad tydzień - archiwum udało mi się zobaczyć tylko z zewnątrz i zrobić zdjęcie
Jeżeli naprawdę poważnie myślisz o zajęciu się genealogią i odtworzeniu własnych korzeni to jednak najtaniej wyjdzie
... zapłacenie tego tysiąca rubli . To nie jest wiele - kurs podała wyżej Łucja .
Anna Grażyna
-
Sawicki_Julian

Witam, ja bym podchodził do tej zapłaty ostrożnie, miałem kogoś w Rosji, któremu miałem z góry wpłacić zaliczkę 1000 rubli. Z mojej strony była zgoda, ale niech chociaż mały dokument, jedną stronę poda mi z moim nazwiskiem, by udowodnić ze ten ktoś ma dostęp do archiwów wewnątrz. Przysyłali mi kilka kartek ze starych ksiąg z herbami, ale z moim nazwiskiem nic nie było i podziękowałem, mnie chodziło o wywody ; pozdrawiam - Julian