Zamek w Olesku 1800-1830 r.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Zamek w Olesku 1800-1830 r.

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
interesuje mnie szczegółowa historia Zamku w Olesku, a dokładnie mówiąc okres od 1800 roku do 1830. Chciałbym się dowiedzieć, kto wtedy był jego właścicielem ? Z przekazów rodzinnych wiem, że historia mojej rodziny jest związana z tym Zamkiem.
Czytałem, że w tym okresie zamek kupił Aleksander Zieliński , a odziedziczyła go jego córka Teresa z Zielińskich Lityńska. Tylko nie wiem do kiedy zamek był ich własnością.... Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to bardzo proszę o kontakt.

Pozdraiwam,
Oskar Tymczyszyn.
anna-grażyna

Sympatyk

Re: Zamek w Olesku 1800-1830 r.

Post autor: anna-grażyna »

oskarek10@op.pl pisze:.......... Czytałem, że w tym okresie zamek kupił Aleksander Zieliński , a odziedziczyła go jego córka Teresa z Zielińskich Lityńska. Tylko nie wiem do kiedy zamek był ich własnością....
... Oskar Tymczyszyn.
W podanym linku jest historia zamku i trochę o Lityńskich , którzy ostatnimi właścicielami ( z fajna historią :) prawdopodobnie od 1820
( raczej trochę po tej dacie ) do 1882 kiedy nastąpiła sprzedaż zrujnowanej posiadłości.
http://agritura.livejournal.com/20267.html

Anna Grażyna

" ... в 1820 году: «Замок запущенный…
Покой, где рожден был Собесский, совсем разрушен, полно мусора… В другом концезамка комнаты лучше содержаться. В одной из них есть портрет Собесского,Жолкевского, Конецпольского и Костюшко». Еще две «блистательные» польские фамилии владели Олесским замком – Залеские и Литинские. Последние были обнищавшими дворянчиками, и вообще не ясно, с какой целью они приобретали практически обветшавшийк тому времени замок. Сами они ютились в нескольких комнатах, остальные были в аварийном состоянии и пребывали в запустении, с заколоченными окнами. Литинские не могли себе позволить сделать полноценный ремонт, мало того, эти обалдуи еще
и ускорили разрушение Олесского замка. Новым хозяевам однажды несказанно повезло – в стене одной из комнат они случайно обнаружили клад, спрятанный их давними предшественниками. После этого горе-кладлоискателей уже невозможно было остановить. Они не успокоились, пока не попробивали все стены в комнатах замка,
не посрывали дорогой паркет и не поразбирали камины. А замок продолжали преследовать несчастья: в 1836 году здесь был сильный пожар, а в 1838 году ..................

Последней хозяйкой была мадам София Литинская. Она
продала замок государству в 1882г,
теперь за полуразрушенной постройкойприсматривал о галицкое самоуправление
....."

ps : ....В 1682 польский король Ян Собеский выкупил замок, которым его род владел до 1719.
С 1719 (по другим данным — с 1725) по 1796 Олесским замком владели Жевуские.
1796—1824 собственность Зелинских.
1824—1882 собственность семьи Литинских
nebelek

Sympatyk

Post autor: nebelek »

Tu jest sporo informacji o zamku.Niestety już w 1820r. był ruiną.
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VII/462

Marcin.
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Dziękuję bardzo. Z tego co wiem, to właśnie do 1830 roku Zamek był w posiadaniu mojej rodziny. Tylko niestety nie doszedłem jeszcze do tych przodków w drzewie genealogicznym i nie mogę potwierdzić, czy byli to Zielińscy czy Lityńscy.

Oskar.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”