Serafin Sobański, Waldemar Ludwik Wolski, Benigna Sobańska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

maciejgr

Serafin Sobański, Waldemar Ludwik Wolski, Benigna Sobańska

Post autor: maciejgr »

Od dłuższego czasu bez rezultatu próbuję uzupełnić historię rodziny. Napiszę co już wiem i jeśli ktoś kiedyś trafiłby na jakąś informację będę wdzięczny za jej przekazanie.

Serafin Sobański herbu Korczak (z jakich dokładnie okolic pochodzi nie udało mi się do dzisiaj ustalić) miał córkę Benignę Katarzynę urodzoną w 1885 roku (też nie wiem gdzie) oraz syna który podobno został księdzem (imienia nie znam). Trafiłem nawet na wzmiankę w internecie o księdzu Serafinie Sobańskim który prowadził parafię w Cudnowie okolice Żytomierza (może syn otrzymał imię po ojcu?) ale nie potrafię tego potwierdzić.

Około 1905-1908 Benigna Katarzyna Sobańska wyszła za mąż za Walerego Ludwika Wolskiego herbu Ślepowron. W 1909 w Zasławiu urodził się ich pierwszy syn Antoni a w 1914 w Humaniu urodził się Stefan Wolski. Jedyny dokument jaki posiadam z archiwów rodzinnych to akt chrztu Stefana w którym jest wzmianka, że rodzice są szlachtą guberni kijowskiej. Walery Ludwik Wolski zaginął po wybuchu rewolucji w 1917 a Benigna Katarzyna Wolska z domu Sobańska z dziećmi "przeniosła się" do Lublina gdzie zmarła w 1929 roku.

To chyba wszystko w razie pytań proszę pisać.

Temat zawsze aktualny nawet za parę lat jak będzie więcej danych w internecie. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”