Programy do drzewa genealogicznego

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

A ja używam nasze polskie "Drzewo genealogiczne". Mam na nim drzewo liczące ponad 700 nazwisk. Ciągle coś dodaję. Nie straciłem jeszcze nic z moich danych. Ale zawsze robię ich kopię, co każdemu radzę bez zależności jaki ma wypasiony program :roll:

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

dutchman pisze:(...)Nabyłem ostatnio najnowszą wersję programu GenoPro. W porównaniu do poprzednich wersji ma sporo pozytywnych funkcji(...)
W GenoPro dobre jest to że można wydrukować wszytkie osoby na jednym wykresie. W maju wydrukowałem dość czytelne drzewo z 1200 osobami. Miało rozmiar 0.8 m x 5 m - jak dobrze pamiętam to kosztowało mnie to 9,75 zł.

Mam nadzieję że uda mi się niedługo przekroczyć 1800 to sobie znowu wydrukuję.
dzicz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: dzicz »

Mam pytanie natury technicznej. Mianowicie, chciałabym jedno drzewo (jeden plik w formacie GEDCOM) podzielić na dwa oddzielne drzewa w dwóch plikach GEDCOM. Czy ktoś wie, jak można to zrobić?
Dziękuję za pomoc,
Magda
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Prosto:
robisz kopię pliku.
W pierwszej kopii usuwasz wszystkich tych co chcesz mieć w drugim pliku.
W drugim usuwasz tych pozostawionych w pierwszym pliku.
Cały problem to wedle jakich kryteriów chcesz usuwać.
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

A jak jest w Drzewie 7 tys. osób? Usuwać ręcznie połowę? Mnóstwo pracy.
Taki program odcinający gałęzie faktycznie by się przydał.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

W DGII można wyeksportować wszystkich potomków (wraz z małżonkami) lub wszystkich przodków danej osoby. Jest też możliwość wyeksportowania konkretnych rodzin - warunek jest tylko taki, że wcześniej zaznaczyło/opisało się te rodziny.
Później plik DG można "zamienić" na GEDCOM
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
dzicz

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję za podpowiedzi. Niestety; w pierwszym wypadku, przy dużej ilości osób w drzewie, rzeczywiście ciężko jest usuwać ręcznie niepotrzebne osoby w dwóch plikach. Do tego w toku kasowania łatwo o pomyłkę i usunięcie niewłaściwych osób.

Zaznaczam, że nie chodzi mi o szybkie usunięcie jakiejś gałęzi; chciałabym zachować wszystkie dane, ale podzielić je na dwie części, w dwóch oddzielnych plikach GEDCOM.

Właśnie pobrałam DGII. Niestety, nie mogę znaleźć opcji która pozwoliłaby mi wyeksportować jedną z rodzin; może mam niewłaściwą wersję programu (1.6.4.0), albo nie znając programu, nie umiem tego zrobić (skoro warunkiem jest wcześniejsze zaznaczenie/opisanie rodzin).
Czy mogłabym prosić o dokładniejsze wskazówki odnośnie eksportu? A może ktoś zna jeszcze inny sposób na podzielenie drzewa?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Magda
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

1.kolejno
Plik/ eksportuj dane /do pliku DG wybieramy rodziny- tworzymy nazwę nowego pliku
gdy już mamy nowy plik *.DG otwieramy go i robimy eksport całości do pliku Gedcom

2.Inna opcja tworzymy nowy/pusty plik *.DG a następnie
Plik / importuj z pliku DG / wybieramy plik DG z którego pobierzemy dane / wybieramy osobę i zaznaczamy opcję całe drzewo potomków wybranej osoby

3.Jest też opcja
plik/eksportuj dane do pliku GEDCOM/ wybieramy opcję "drzewo potomków/przodków", ale wtedy program pobiera przodków i potomków osoby wybranej jako "osoba główna", ale nie wiem czy i jak można ją zmienić.

Przed jakimikolwiek "próbami" proponuję zrobić zapasową kopię pliku.

W DG na liście można też usuwać po kilkadziesiąt osób na raz. Np nie chcesz by w nowym drzewie były osoby o nazwisku Nowak, wpisujesz do góry to nazwisko zaznaczasz wszystkie osoby o tym nazwisku i po prawej stronie kolumny naciskasz klawisz USUŃ. Też mozolna robota ale szybsza niż z pojedynczymi osobami.

Przepraszam jeżeli coś mało zrozumiale opisałam :(
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

dzicz pisze:
Właśnie pobrałam DGII. Niestety, nie mogę znaleźć opcji która pozwoliłaby mi wyeksportować jedną z rodzin; może mam niewłaściwą wersję programu (1.6.4.0), albo nie znając programu, nie umiem tego zrobić (skoro warunkiem jest wcześniejsze zaznaczenie/opisanie rodzin).

Magda
Najnowsza wersja DG II to numer 2.17.0.0 z dnia 02-12-2013 r.

pozdrawiam
Marek
T0masz_0

Sympatyk

Post autor: T0masz_0 »

dzicz pisze:Mam pytanie natury technicznej. Mianowicie, chciałabym jedno drzewo (jeden plik w formacie GEDCOM) podzielić na dwa oddzielne drzewa w dwóch plikach GEDCOM. Czy ktoś wie, jak można to zrobić?
Dziękuję za pomoc,
Magda
Można to zrobić w programie Family Tree Builder.
Najpierw importujesz do tego programu plik GEDCOM zawierający całe drzewo.
Następnie wybierasz opcje eksportuj plik GEDCOM i dalej zamiast "wszystkie osoby" wybierasz "uwzględnij tylko wybrane osoby"
Potem z listy osób wybierasz konkretną osobę i możesz wybrać dla niej opcje: uwzględnij przodków; uwzględnij potomków; uwzględnij współmałżonków.

Kluczowe jest wybranie takich osób żeby w miarę szybko i dokładnie wyodrębnić żądaną gałąź. Przy bardzo rozgałęzionych drzewach trzeba się trochę naklikać, ale i tak lepsze to od ręcznego wybierania wszystkich osób po kolei.

pozdrawiam
Tomek
dzicz

Sympatyk
Mistrz

I to jest to, na czym mi zależało! Bardzo dziękuję!
Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

Do kitu z tym drzewem!
Wczoraj siedziałam na tym forum pół dnia czytając archwalne posty. Wynik nic już nie wiem a całą noc śniło mi się nasze drzewo, wszyscy krewni i zdjęcia, które zebrałam. Masakra! Jak Wy funkcjonujecie? :)
Podziwiam i trzymajcie za mnie kciuki
p.s to który program mam wybrać?:)
Asia Grzybowska
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

To bardzo dobry objaw jak się śnią przodkowie :D

Mi jak się śni gdy przeglądam album - to na pewno coś znajdę wieczorem ciekawego do drzewa :roll:

Pozdrawiam
Marek
dzicz

Sympatyk
Mistrz

to który program mam wybrać?
Dla każdego coś innego, bowiem ludzie mają różne oczekiwania :) Najlepiej przetestować te, które mają najwięcej pozytywnych opinii, pod kątem swoich wymagań i sobie jeden wybrać...

Ja działam sama, nie potrzebuję więc dostępu dla innych osób, chcę programu, który jest bezpłatny, w języku polskim i funkcjonuje tylko w komputerze bez konieczności dostępu do internetu. To jedne z moich wymagań. Choć byłabym skłonna zapłacić za program, o ile byłaby to niezbyt wygórowana i jednorazowa suma. Testowałam różne programy, koniec końców zdecydowałam się na Ahnenblatt. Miał być na tymczasem, ale wyszło tak, że korzystam z niego już kilka miesięcy. Teraz powoli wdrażam w życie eksperymentalne rozwiązanie. Podzieliłam drzewo na dwa pliki, z jednej części chcę korzystać "po staremu", a drugą chcę się dzielić z zainteresowanymi osobami z rodziny za pomocą MH Family Tree Builder.
Awatar użytkownika
honorata

Sympatyk
Adept

Post autor: honorata »

Ja używam też wersji mundia.com całkowicie bezpłatna. Dopisujesz i dopisujesz.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”