Pokrewieństwo imion: Wincenty i Wit
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Galinski_Wojciech

Czy imiona Wincenty i Wit były tożsame na początku XIX wieku na Mazowszu? To znaczy, czy jedna i ta sama osoba mogła występować jako Wincenty i Wit w różnych aktach?
Witam,
w "Leksykonie świętych" to są różne imiona.Świetych Wincentych było kilku. Święty Wit jeden, obchodzi się go 15 czerwca. Choroba św. Wita to padaczka.
Gienia.
w "Leksykonie świętych" to są różne imiona.Świetych Wincentych było kilku. Święty Wit jeden, obchodzi się go 15 czerwca. Choroba św. Wita to padaczka.
Gienia.
-
Galinski_Wojciech

-
Botev

Nie mogę tego na 100% zweryfikować, ale wydaje mi się, że mam taką sytuację w XVIII w. parafii Skierniewice. Szymon Biernat syn Wita i Elżbiety, ur. 1744 r. - a potem dzieci Wincentego i Elżbiety: Antoni (ur. 1747), bliźnięta Andrzej i Katarzyna (ur. 1749), Brygida (ur. 1754) i Jan (ur. 1757), a wcześniej jeszcze Franciszek Biernat (ur. 1740) syn Wincentego i Agnieszki - pewnie to z pierwszego małżeństwa tego Wincentego (Wita?).
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
- Diabołek81

Witam
Też mam taką sytuację wśród moich przodków. W roku 1808 w parafii Oporów ślub Wit Olejniczak i Elżbieta Jędrzejczak. W następnych latach Wit jest już Wincentym.
Pozdrawiam
Piotrek
Też mam taką sytuację wśród moich przodków. W roku 1808 w parafii Oporów ślub Wit Olejniczak i Elżbieta Jędrzejczak. W następnych latach Wit jest już Wincentym.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r