Archiwum Państwowe w Radomiu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

olkatom

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: olkatom »

lukasso pisze:Zależy z którego roku szukasz tego aktu zgonu. Czytaj poniższy link.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_%C ... ozienickim

Dziękuję za odpowiedż . Znam Łagów jest tam dużo moich krewnych,którzy są tam pochowani,tam brali ślub, i chrzty.to są Kulinscy. A czy znasz link na family search.org. bardzo byłabym wdzięczna za pomoc,i chętnie bym sama poszukała. Pozdrawiam OLA
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Mam dostęp do aktów zgonu z Parafii Łagów z lat 1926-1948 nie ma icc na fs z oczywistych powodów.
Pozdrawiam
Jeśli interesują Cię te lata i konkretne nazwisko mogę sprawdzić w wolnym czasie...
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Jakież to są te oczywiste powody? Za młode raczej nie są, toż to zgony.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
olkatom

Sympatyk
Nowicjusz

lukasso pisze:Mam dostęp do aktów zgonu z Parafii Łagów z lat 1926-1948 nie ma icc na fs z oczywistych powodów.
Pozdrawiam
Jeśli interesują Cię te lata i konkretne nazwisko mogę sprawdzić w wolnym czasie...

Dziękuję,za odpowiedż. bardzo bym prosiła o akta z tych lat nazwisko Kuliński/ Kulińska, Kula , a może są też akta ślubu o tym nazwisku Bardzo proszę jest to dla mnie ważne. Pozdrawiam Ola
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Jak będę miał chwile to poszukam. Wiem że są to zgony ale wydaje mi się że są właśnie za młode aby je umieścić....niestety mam dostęp jedynie do zgonów nie mam dostępu do małżeństw.
Na razie 13/1926 Kula Ewa (brak aktu w skanach jest w popredniej księdze której skanów nie ma) , 86/1926 Kula Kazimierz 22.12.1926 7 mieięcy Łaguszów rodzice Józef i Anna z Wolszczaków.
1927 brak
1928 55 Kulianka Regina5 miesięcy 27.12.1928 Łaguszów rodz Jan i Marianna z Pacochów
1929 70 akt Stanisława Kulińska 2 tygodnie 28.10.1929 Polesie Duże rodz Jan i Wiktoria z Bachanków; 72 akt Wiktoria Kulińska 05.11.1929 44 lata Polesie Duże rodzice Czesław i Marianna małż Bachanków mąż Jan
Pozdrawiam
olkatom

Sympatyk
Nowicjusz

Do lukasso Serdecznie dziękuję za pomoc. Informację, które od Ciebie otrzymałam dla mnie są bezcenne.Czekam na więcej,wszyscy należą do mojej rodziny Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.Ola
Ostatnio zmieniony czw 27 lut 2014, 00:30 przez olkatom, łącznie zmieniany 1 raz.
oles1235

Sympatyk

Post autor: oles1235 »

do olkatom

akta parafii Łagów są dostępne na fs pod adresem
w katalogu
Poland, Radom Roman Catho...c Church Books, 1587-1966
Łódź
Łagów
Ostatnio zmieniony pn 24 lut 2014, 22:03 przez oles1235, łącznie zmieniany 1 raz.
martenek

Sympatyk

Post autor: martenek »

Witam,
mam gorącą prośbę i zarazem pytanie o instrukcję, jaka jest procedura, zamawiania skanu metryki w Archiwum?
Bardzo potrzebuję zamówić metryke urodzenia: Franciscus Kochański, podanej w "naszym" geneszukaczu.
Oto link pozycja nr 5 (co oczywiście widać).

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

Bardzo proszę o podpowiedź od czego zacząć zamawianie i czy podlega to pod AP Radom?
Z góry dziękuję za odpowiedź szanownemu gronu.

Pozdrawiam!
Marcin
oles1235

Sympatyk

Post autor: oles1235 »

do martenek
Witam
w AP w Radomiu nie ma tego aktu. Parafia Denków jest położona na terenie jurysdykcji AP Kielce. Natomiast o ten konkrety akt powinienieś zwrócić się do probosza w Denkowie. AP w Kielcach ma akta od 1810 r.
martenek

Sympatyk

do oles1235

Bardzo dziękuję za podpowiedź, tak właśnie zrobię!

Pozdrawiam serdecznie!
Marcin
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, przecież jest tu Denków w Poczekalni, w ramce po lewo u góry, wybrać inne i jest tam miedzy innymi metrykami zakres ; UMZ - 1769 do 1788 i tam powinna być metryka z 1780 roku ; pozdrawiam - Julian
martenek

Sympatyk

do Juliana,
zauważyłem Denków w metrykach, jednak u nas nie ma danych, czyli ani skanów, ani indeksów z lat 1769 do 1788. Metrykę najpewniej bym tam znalazł. Pozostaje mi w tej sytuacji chyba tylko udac sie do Proboszcza parafii.
A tak z innej beczki...czy Pana Sawiccy są może z linii Sawice Bronisze? Pytam bo to moja rodzina po kądzieli.

Pozdrawiam!
Marcin
olkatom

Sympatyk
Nowicjusz

do oles 1235

Bardzo dziękuję za podpowiedź,.teraz popracuję nad tym. pozdrawiam Ola
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Marcin, podaje link do tej metryki i moje tłumaczenie, ( wychodzi mi że ci Kochańscy w Zakrzówku i podwójni chrzestni od chrztu z wody i od chrztu w kościele ), ale teraz takiego Zakrzówka koło Denkowa chyba nie ma.
Może ktoś to odczyta dokładnie to pismo metryki jeśli coś pokręciłem.
---------
Według mojego śledztwa to wszyscy Sawiccy z korzeniami od czasów Grunwaldu i nazwiska stałego są jedną rodziną.
Ci na Podlasiu, Podolu, w Chęcinach, w Denkowie i w Opatowie, oczywiście się teraz nie znają, jak pisali o wywodach ze szlachectwa np. w Wilnie na początku lat 1800 ; jest około 50 rodzin Sawickich tylko z herbem Nowina, pochodzą od jednego protoplasty, a na wzajem się nie znają.
Po długich i trudnych poszukiwaniach z pomocą wielu ludzi z Polski i z zagranicy, teraz wiem i w 90% dokładności próbuję ułożyć takie drzewko genealogiczne do czasów Grunwaldu, oczywiście są luki jeszcze w połączeniu np. kto ojcem danego przodka był na sto procent, tu potrzebne są metryki z wielkiego obszaru dawnej Polski.

Marcin jak masz jakieś dane o Sawickich to mi podaj, jak trzeba to na mój adres - julsaw5 @ o2.pl ; pozdrawiam i podaje link i tłumaczenie z łaciny - Julian ; http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... G_5088.jpg
-----------------
Zakrzówek ; 1780 roku dnia 2 kwietnia ; dopełnienie ceremonii chrztu syna Generos. ( Szlachetnie Urodzeni ) Franciszka i Helena Kochańskich, ślubni małżonkowie, synowi w ten sposób nadano imiona ; Franciszek Łukasz i Antoni, a chrzestnymi byli ( podwójni chrzestni ) ; Szlachetni Państwo ; Krzysztof Przybylski i Krystyna Dulębina i druga para chrzestnych przy ołtarzu ( w kościele ) to ; Wawrzyniec Dulęba i Anna Przybylska, wszyscy z Bodzechowa. Chrzest z wody odbył się we wsi Zakrzówek.
martenek

Sympatyk

do Juliana,
jestem ogromnie wdzięczny za okazaną pomoc. To wspaniale, że wreszcie mogę poznać, dzięki Tobie, treść tego aktu! Dziękuję za świetne tłumaczenie, ja łaciny nie znam. Postaram się odwdzięczyć wszystkim o czym wiem, na temat rodu Sawickich i historii jakie zasłyszałem kiedyś od dziadków moich. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję!
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”