Busz - rodzina

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
zwiadowca

Busz - rodzina

Post autor: zwiadowca »

Witam serdecznie poszukuje wszelkich informacji o rodzinie Busz. W szczególności ojców i dziadków Stanisława Busza urodzonego w 1899 roku.
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Busz - rodzina

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Prosimy chociaż o wskazanie rejonu poszukiwań :)

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Busz - rodzina

Post autor: MariaŁopaciuk »

zwiadowca pisze: poszukuje wszelkich informacji o rodzinie Busz. W szczególności ojców i dziadków Stanisława Busza urodzonego w 1899 roku.
Zwiadowca
W Anglii w 1952 r. 57-letni brat mojego dziadka żołnierz wojska gen. Andersa poślubia w Gloucestershire ..... zapewne podobnie wiekową Franciszkę BUSZ. Zmarła 1988 Warwickshire. (Ancestry.com UK)

MariaŁ
Awatar użytkownika
zwiadowca

Stanisław Busz urodził się w 1899 Roku. Lecz dnia, miesiąca oraz miejsca jak na razie nie znam. Zmarł w 1984 roku w Rogoźno. Jego żoną była Eleonora Busz z domu Szymaś, Urodzona 17.2.1907 a zmarła 23.4.1979 w Rogoźno. Mieli syna Zdzisława Busza urodzonego 3.7.1929 roku w Tarnowskich Górach. Skąd pochodził mój dziadek Stanisław Busz nie wiem. Kto był jego mamą i tatą nie wiem oraz czy miał brata lub siostrę także nie wiem.
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

zwiadowca pisze:Stanisław Busz ... Zmarł w 1984 roku w Rogoźno. .... Skąd pochodził mój dziadek Stanisław Busz nie wiem. Kto był jego mamą i tatą nie wiem .
Zwiadowco,

Zadzwoń lub napisz do USC w Rogoźnie ...... prosząc o dokładną datę śmierci dziadka ..... tam też otrzymasz datę i miejsce jego urodzenia oraz dane jego rodziców

http://www.pkt.pl/urz%C4%85d-stanu-cywi ... 42530/5-1/

MariaŁ

Odpowiedź na pytanie jak zacząć i prowadzić poszukiwania genealogiczne znajdziesz zapewne tu na tym forum ( czytając posty z poszczególnych interesujących cię działów ) jak i na pokrewnym forum Forgen
http://forgen.pl/forum/index.php?sid=b6 ... 81cd1a2693

PS. Podpisuj swoje posty chociaż imieniem .... niewygodnie zwracać się do ciebie ..... Zwiadowco :(
Awatar użytkownika
zwiadowca

Stanisław Busz urodził się 27.4.1899 miejsce nieznane data śmierci 22.10.1984. Są to daty odczytane z nagrobka. Więcej danych takich jak miejsce urodzenia otrzymam w USC. Chyba na tym się skończy. Kim byli jego i moi przodkowie??? Podobno miał siostrę w Niemczech lecz jej imienia ani jej losów nie znam. A ja jestem jego wnuk Piotr Busz.
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

zwiadowca pisze:....więcej danych takich jak miejsce urodzenia otrzymam w USC. Chyba na tym się skończy....
Piotrze,
chyba jednak nie tak ....

Z USC otrzymasz miejsce urodzenia dziadka
.... wówczas najbardziej wskazana byłaby osobista kwerenda ( przejrzenie księgi chrztów) w parafii miejsca urodzenia dziadka ... jest wówczas szansa odnalezienia imienia jego siostry i jej datę urodzenia
..... a później ...."im dalej w las, tym więcej drzew" ... czyli im bardziej będziesz szukał i tym więcej nowych informacji o rodzinie: :)

Powodzenia
- pozdrawiam
MariaŁ
Fleischer

Sympatyk

Post autor: Fleischer »

Jest duża szansa, iż kolebką rodu była Krobia. Ale zacznij od znalezienia aktu zgonu dziadka w USC Rogoźno. Po nitce... do kłębka.
Pozdrawiam. Paweł
Awatar użytkownika
zwiadowca

Nazwa miejscowości Krobia coś mi świta po głowie, że kiedyś kilka lat temu przez kogoś została wymieniona. Nie wiem przez kogo. W przyszłym tygodniu pojadę do USC w Rogoźnie i odwiedzę paru krewnych w tamtych stronach. Są to wnukowie i wnuczki sióstr od strony mojej babci. Może coś??? Pozdrawiam Piotr Busz.
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

Witam,
Krobia to będzie chyba dobry trop. W akcie zgonu USC powinny (choć nie zawsze są) być podane dane o rodzicach.
Poniżej podaję Ci link do mapki przedstawiającej orientacyjny rozkład tego nazwiska w Polsce:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/busz.html
W moim drzewie mam Stanisława Busza, ale urodzonego troszkę wcześniej 02-05-1852 w Posadowie
Gdy juz dowiesz się kim byli rodzice Twojego Stanisława, proponuję wyszukiwarkę BASIA, która z pewnością ułatwi poszukiwania na tym terenie :D
http://basia.famula.pl/
Na tę chwilę znajdują się tam indeksy z lat:
Krobia (pow. gostyński) Parafia katolicka
chrzty: 1808-1810, 1812-1813, 1815-1830, 1833-1835, 1837, 1839-1859, 1863-1865
małżeństwa: 1808, 1818-1823, 1825-1829, 1833-1835, 1837, 1839-1849, 1852-1859, 1861-1865
zgony: 1818-1829, 1833-1835, 1837, 1839-1865
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Awatar użytkownika
zwiadowca

Witam ponownie po długim czasie. Trochę poszperałem i... Mój dziadek Stanisław Busz urodził się w Lulkowicach gmina Krobia powiat Gostyń województwo poznańskie. Jego rodzice a moi pradziadkowie mieli na imiona Franciszek i Maria. Miejsce ich zamieszkania była Krobia. Szukam dalej może coś...
Fleischer

Sympatyk

Post autor: Fleischer »

Witam,

Na stronie "szukajwarchiwach" są akta USC Krobia. Jest również alfabetyczny skorowidz. Można spróbować odnaleźć przodków.

Pozdrawiam. Paweł
Mariusz_Formanowicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mariusz_Formanowicz »

Ślub: parafia katolicka Krobia, wpis 45 / 1884
Franciscus Busz (27 lat); ojciec: Andreas , matka: Michalina Kuklińska
Marianna Lankiewicz (16 lat); ojciec: Casimirus , matka: Marianna Adamczak

Zapraszam do Poznań Projekt (http://poznan-project.psnc.pl/search.php)
i BaSIA (http://www.basia.famula.pl/+

Pozdrawam
Mariusz Formanowicz
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Mariuszu
Witam,

A może odnajdą się bliższe dane ? ?
Franciszki BUSZ
ur. 21 -09-1897
zm. 00-11-1988 Coventry, England

* miejsce urodzenia i dane rodziców nieznane

Pozdrawiam
MariaŁ
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

Oprócz pary podanej przez Mariusza warto wziąć pod uwagę również tę parę:

Parafia katolicka Pępowo [Pempowo], wpis 3 / 1896
Franciscus Busz (22 lat) 100%
Marianna Janiszewska (18 lat) (Poznań Project)

Z Krobi do Pępowa jest zaledwie 10km
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”