Racławice, parafia
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Racławice, parafia
Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=6883&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
- Bea

Racławice, parafia
Chciałabym się dopytać znawców tematu. Żeby nie było niedomówień, chodzi o parafię Racławice w powiecie Nisko (podkarpackie) i obecnie w diecezji sandomierskiej.
Znalazłam w pradziad'zie informację, że księgi z tej parafii dostępne są:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... ac%B3awice
ale tylko lata: 1890-1897 (i tylko urodzenia). A co z resztą ksiąg ?
Z tego co już zdążyłam się zorientować, w XIX w. księgi były prowadzone osobno dla każdej miejscowości w parafii (a mnie interesuje Przędzel)
Szukam ksiąg z lat przed 1800, czyli wiek VIII. Są jakieś szanse ?
Znalazłam w pradziad'zie informację, że księgi z tej parafii dostępne są:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... ac%B3awice
ale tylko lata: 1890-1897 (i tylko urodzenia). A co z resztą ksiąg ?
Z tego co już zdążyłam się zorientować, w XIX w. księgi były prowadzone osobno dla każdej miejscowości w parafii (a mnie interesuje Przędzel)
Szukam ksiąg z lat przed 1800, czyli wiek VIII. Są jakieś szanse ?
Racławice, parafia
Witaj Bea
Parafia w Racławicach ( diecezja sandomierska) posiada księgi metrykalne od roku 1826 (oficjalnie nie posiada ksiąg wcześniejszych) w rzeczywistości może być różnie.
Parafia w Racławicach ( diecezja sandomierska) posiada księgi metrykalne od roku 1826 (oficjalnie nie posiada ksiąg wcześniejszych) w rzeczywistości może być różnie.
-
Dziadkiewicz_M
Racławice, parafia
Wiem , że są sfotografowane metryki z Racławic z lat 1875 -1911 i indeksuje je Urszula Pogoń.
Chcę się skontaktować, bo szukam z tego okresu nazwiska Wielamowska i Jasiówka - metryki ślubu. urodzeń i zgonu
Chcę się skontaktować, bo szukam z tego okresu nazwiska Wielamowska i Jasiówka - metryki ślubu. urodzeń i zgonu
Re: Racławice, parafia
Czy można wiedzieć skąd ma Pan tą informację? Sam poszukuję ksiąg wsześniejszych z tej parafii.keret pisze:Witaj Bea
Na stronie parafii jest informacja taka:
"Parafia posiada rzymskokatolickie księgi metrykalne od roku 1946 oraz od roku 1905 dla Woliny i Nowej Wsi. Archiwum parafialne jest niekompletne, ponieważ większość akt spłonęła 28 października 1914 r. podczas pożaru kościoła parafialnego.
Duplikaty ksiąg metrykalnych znajdują się:
w Urzędzie Stanu Cywilnego i Spraw Obywatelskich w Nisku (ul. Kościuszki 3, 37-400 Nisko, tel. 15 841 56 56, e-mail: usc@nisko.pl),
w Archiwum Archidiecezjalnym obrządku łacińskiego w Przemyślu (Plac Katedralny 4A, 37-700 Przemyśl, tel. 16 678 66 94 wewn. 38, e-mail: b.archiwum@op.pl).
Część rzymskokatolickich ksiąg metrykalnych z lat 1864–1908 zdigitalizowano i zindeksowano. Znajdują się na ogólnodostępnym portalu LubGens. W wyszukiwarce w polu „parafia” należy wybrać opcję „Racławice (dekanat Nisko)”."