Witam Marcin, podaje link do tej metryki i moje tłumaczenie, ( wychodzi mi że ci Kochańscy w Zakrzówku i podwójni chrzestni od chrztu z wody i od chrztu w kościele ), ale teraz takiego Zakrzówka koło Denkowa chyba nie ma.
Może ktoś to odczyta dokładnie to pismo metryki jeśli coś pokręciłem.
---------
Według mojego śledztwa to wszyscy Sawiccy z korzeniami od czasów Grunwaldu i nazwiska stałego są jedną rodziną.
Ci na Podlasiu, Podolu, w Chęcinach, w Denkowie i w Opatowie, oczywiście się teraz nie znają, jak pisali o wywodach ze szlachectwa np. w Wilnie na początku lat 1800 ; jest około 50 rodzin Sawickich tylko z herbem Nowina, pochodzą od jednego protoplasty, a na wzajem się nie znają.
Po długich i trudnych poszukiwaniach z pomocą wielu ludzi z Polski i z zagranicy, teraz wiem i w 90% dokładności próbuję ułożyć takie drzewko genealogiczne do czasów Grunwaldu, oczywiście są luki jeszcze w połączeniu np. kto ojcem danego przodka był na sto procent, tu potrzebne są metryki z wielkiego obszaru dawnej Polski.
Marcin jak masz jakieś dane o Sawickich to mi podaj, jak trzeba to na mój adres - julsaw5 @ o2.pl ; pozdrawiam i podaje link i tłumaczenie z łaciny - Julian ;
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... G_5088.jpg
-----------------
Zakrzówek ; 1780 roku dnia 2 kwietnia ; dopełnienie ceremonii chrztu syna Generos. ( Szlachetnie Urodzeni ) Franciszka i Helena Kochańskich, ślubni małżonkowie, synowi w ten sposób nadano imiona ; Franciszek Łukasz i Antoni, a chrzestnymi byli ( podwójni chrzestni ) ; Szlachetni Państwo ; Krzysztof Przybylski i Krystyna Dulębina i druga para chrzestnych przy ołtarzu ( w kościele ) to ; Wawrzyniec Dulęba i Anna Przybylska, wszyscy z Bodzechowa. Chrzest z wody odbył się we wsi Zakrzówek.