SŁONIM - 79 Pułk Piechoty - proszę o pomoc..
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Ewa_Mordalska

W 1939r mój wuj, Antoni Borowski, odbywał służbę wojskową prawdopodobnie w Słonimie o czym świadczy jego fotografia w mundurze i adres zakładu fotograficznego. Po klęsce wrześniowej dostał się do niewoli gdzieś na terenie Niemiec, powrócił dopiero po jej zakończeniu.
Przed wybuchem wojny w Słonimie mieścił się garnizon w którym stacjonował 79 Pułk Piechoty, który w chwili wybuchu wojny wszedł w skład 20 Dywizji Piechoty (Armii Modlin).
W związku z tym mam pytania:
Czy oprócz 79 PP w Słonimie stacjonowały też inne pułki?
Czy istnieje lista żołnierzy odbywających tam służbę wojskową przed wybuchem wojny?
Czy wiadomo do jakich obozów na terenie Niemiec trafiali żołnierze (szeregowi) po klęsce wrześniowej?
Gdzie powinnam szukać jakichkolwiek informacji na ten temat?
Za wszelkie informacje, dziękuję.
Przed wybuchem wojny w Słonimie mieścił się garnizon w którym stacjonował 79 Pułk Piechoty, który w chwili wybuchu wojny wszedł w skład 20 Dywizji Piechoty (Armii Modlin).
W związku z tym mam pytania:
Czy oprócz 79 PP w Słonimie stacjonowały też inne pułki?
Czy istnieje lista żołnierzy odbywających tam służbę wojskową przed wybuchem wojny?
Czy wiadomo do jakich obozów na terenie Niemiec trafiali żołnierze (szeregowi) po klęsce wrześniowej?
Gdzie powinnam szukać jakichkolwiek informacji na ten temat?
Za wszelkie informacje, dziękuję.
-
Mączka_Wiesław

Książka i Wiedza wydała w roku 1979 pracę pt. "Bitwa pod Mławą 1939" Ryszarda Juszkiewicza. Jest tam historia działań 79 pp w której służył także mój wujek Mączka Józef Leon- od 3.09.1939 d-ca 2 kompanii w I Baon-ie 79 pp.
W indeksie osób znalazłem dwu Borkowskich, niestety nie jest tam wymieniany Borowski. Pozycja o której wspominam zawiera obszerną bibliografię i może tam coś znajdziesz.
Wujek był obywatelem honorowym Mławy. Sądzę, że strona (www) tego miasta może również zawierać jakieś informacje a może także być pomocna w nawiązaniu kontaktu z osobami zajmującymi się historią tego miasta w tym także związaną II Wojną Światową.
Jeżeli coś jeszcze znajdę to dam Ci znać. Wujek zostawił bardzo obszerny pamiętnik ale nie mam teraz czasu studiować go pod kątem interesujących Cię informacji.
Pozdrawiam! Wiesław Mączka.
PS. Znałem bardzo dobrze Jerzego Mordalskiego. Pochodził z Pajęczna. Pracował w Lubinie. Czy to Twój krewny?
W indeksie osób znalazłem dwu Borkowskich, niestety nie jest tam wymieniany Borowski. Pozycja o której wspominam zawiera obszerną bibliografię i może tam coś znajdziesz.
Wujek był obywatelem honorowym Mławy. Sądzę, że strona (www) tego miasta może również zawierać jakieś informacje a może także być pomocna w nawiązaniu kontaktu z osobami zajmującymi się historią tego miasta w tym także związaną II Wojną Światową.
Jeżeli coś jeszcze znajdę to dam Ci znać. Wujek zostawił bardzo obszerny pamiętnik ale nie mam teraz czasu studiować go pod kątem interesujących Cię informacji.
Pozdrawiam! Wiesław Mączka.
PS. Znałem bardzo dobrze Jerzego Mordalskiego. Pochodził z Pajęczna. Pracował w Lubinie. Czy to Twój krewny?
Garnizon Słonim: Centralne Archiwum Wojskowe - sygnatura I.372.51
Jednostki: 79 i 80 pp + 7 batalion ckm (po mobilizacji), 92 kompania kolarzy, Ośrodek Zapasowy 20 DP, Garnizonowa Izba Chorych, Komendant Placu Słonim, Administracja Parafii Wojskowej Słonim, posterynek żandarmerii 9 dyonu żandarmerii (z plutonu w Baranowiczach), RKU Słonim
Jednostki: 79 i 80 pp + 7 batalion ckm (po mobilizacji), 92 kompania kolarzy, Ośrodek Zapasowy 20 DP, Garnizonowa Izba Chorych, Komendant Placu Słonim, Administracja Parafii Wojskowej Słonim, posterynek żandarmerii 9 dyonu żandarmerii (z plutonu w Baranowiczach), RKU Słonim
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
-
Ewa_Mordalska

Witam Panie Wiesławie. Dziękuję za informacje są bardzo cenne. Niestety nie znam J. M. ale to rodzina mojego męża która pochodzi z Działoszyna i okolic i być może że jest to rodzina. Popytam. Jeszcze raz dziękuję.
-
Ewa_Mordalska

- Waldemar_Stankiewicz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Pod poniższym adresem zawarłem informacje o interesujących Cię zasobach będących w archiwach białoruskich, min dot. przedwojennego garnizonu Słonim:
http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/baranow ... k_w_pl.htm
Z odpowiedzi uzyskanej z CAW wynika że, nie posiadają danych osobowych służących w DOK-9, chyba że w innych zbiorach, np. odznaczonych, awansowanych na wyższe stanowiska itd.
Pozdrawiam,
Waldemar
http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/baranow ... k_w_pl.htm
Z odpowiedzi uzyskanej z CAW wynika że, nie posiadają danych osobowych służących w DOK-9, chyba że w innych zbiorach, np. odznaczonych, awansowanych na wyższe stanowiska itd.
Pozdrawiam,
Waldemar
-
Ewa_Mordalska