Rybitwy

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

e_furmanczyk

Sympatyk
Nowicjusz

Rybitwy

Post autor: e_furmanczyk »

Witam,
w trakcie poszukiwań swoich korzeni dotarłam do informacji, że jeden z moich Prapradziadków urodził się w Rybitwach (informacja pochodzi z aktu zgonu ze Starachowic). Niestety nie mam pojęcia o jaką miejscowość, region czy parafię może chodzić. Znalazłam na forum informację o Józefowie, kiedyś Rybitwach oraz wsi w parafii Dziektarzewo. Czy znają Państwo jakieś inne parafie w których mogą leżeć "moje" Rybitwy ?
Pozdrawiam
Ewa Furmańczyk
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Rybitwy

Post autor: slawek_krakow »

e_furmanczyk pisze:Witam,
w trakcie poszukiwań swoich korzeni dotarłam do informacji, że jeden z moich Prapradziadków urodził się w Rybitwach (informacja pochodzi z aktu zgonu ze Starachowic). Niestety nie mam pojęcia o jaką miejscowość, region czy parafię może chodzić. Znalazłam na forum informację o Józefowie, kiedyś Rybitwach oraz wsi w parafii Dziektarzewo. Czy znają Państwo jakieś inne parafie w których mogą leżeć "moje" Rybitwy ?
Pozdrawiam
Ewa Furmańczyk
Rybitwy obecnie część Krakowa. Dawniej kościół parafialny mieli na Bieżanowie, również byłej wsi włączonej do Krakowa. Podaj nazwisko prapra to Ci powiem czy kojarzę z tym terenem.
e_furmanczyk

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Rybitwy

Dziękuję za kolejny trop! Nazwisko: Krukowicz. Interesują mnie na razie okolice 1868 roku.
Pozdrawiam
Ewa Furmańczyk
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Ewo, nazwisko Krukowicz występuje w moim drzewku.XVII, XVIII i XIX wiek parafia Prawno a koniec wieku XIX i XX parafia Rybitwy pow.Opole Lubelskie.
Czy możesz napisać coś więcej o tych swoich Krukowiczach?
Danka
Wojciech11

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wojciech11 »

Witam.
Jeśli chodzi o Rybitwy pod Krakowem, to w spisie mieszkańców z połowy XIX wieku (KZCG) nie występuje nazwisko Krukowicz ani podobne.

Pozdrawiam,
Wojtek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Ewo czy w tym akcie zgonu podani są rodzice ,żona?Jak miał na imię ?Ile lat?
Mam dużo danych z parafii Rybitwy i Prawno poszukam i albo potwierdzimy że to z tej parafii albo wykluczymy.
Danka
e_furmanczyk

Sympatyk
Nowicjusz

Jan Krukowicz zm. 09.08.1943 w Starachowicach w wieku 75 lat, syn Grzegorza i Józefy (ur. 06.02.1868? w Rybitwach), miał żonę Cyrylę i pięcioro dzieci w tym Michała i Zofię.
Ewa F.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Witaj kuzynko!Ożenił się w 1900 roku w parafii Tarłów mając lat 32 ;s.Grzegorza i Józefy Lankow v Lankof,mieszkał w miejsc.Niesiołowice.
Cyrylla Żurawska c.Andrzeja i Antoniny Przybylskiej zam .miejsc.Tomasz par.Tarłów świętokrzyskie.Rybitwy i Tarłów to parafie sąsiadujące z sobą, przedzielone tylko Wisłą.Do Michała dodaj jeszcze Antoniego i Franciszkę.Na razie tyle bo jestem w trakcie indeksowania par.Tarłów.
Jego Rodzice Grzegorz i Józefa Lankow pobrali sie w parafii Prawno w 1862 roku,akt 14.On mając lat 20 s.Jana i Katarzyny Kramek gospodarzy w Prawnie a ona l.24 c.Fryderyka i Marianny Biskiewicz? urodzona w Ostrowcu.
Danka
e_furmanczyk

Sympatyk
Nowicjusz

Pierwszy post w tym wątku był przejawem chwilowego kryzysu i braku jakiegokolwiek punktu zaczepienia, ale zupełnie się nie spodziewałam takiego efektu i to w tak krótkim czasie!
Dziękuję serdecznie za informacje!
Ewa Furmańczyk
Andrzej_Żak

Sympatyk

Post autor: Andrzej_Żak »

Witam
Rybitwy to wieś na południe od Połańca. Być może to właśnie o tą miejscowość chodzi (parafia Połaniec). Sadząc po miejscu osiedlenia się póżniej (Ziemia Świętokrzyska - Starachowice) to może o te właśnie Rybitwy chodzi. Sądząc po okresie jakiego sprawa dotyczy (zapewne XIX wiek) to ludzie wedrowali raczej na zachodni brzeg Wisły). warto sprawdzić w indeksach parafii Szczekociny (niestety dostepne dopiero od 1810 r.).
Ja mam przodków z Rybitw koło Połańca (Podlesiańscy).
Pozdrawiam
Andrzej Henryk Żak
danisha

Nieaktywny
Tytan

Andrzeju to jednak chodzi o Krukowiczów z parafii Rybitwy pow.Opole Lubelskie a wcześniej z parafii Prawno, również pow.Opole Lubelskie.
Tak się składa, że jesteśmy baaaaardzo dalekimi kuzynkami ale jesteśmy.
Miałam dwie pra.. Marianny Krukowiczówny jedna ur.w 1716 wyszła za Wojciecha Gałęzowskiego;druga ur w 1802, wyszła za Wojciecha Odorowskiego.Praprawnuczek pierwszej ożenił się z córką tej drugiej.
Natomiast nasze pokrewieństwo z Ewą sięga początku XVIII wieku jeśli chodzi o Krukowiczów ale trochę bliższe jest jeśli chodzi o dwa inne nazwiska -Wolak i Gibała.
Ale o tym napisze już Ewie jutro.
Danka
Awatar użytkownika
krispel-maciej

Post autor: krispel-maciej »

Miejscowość Rybitwy to wieś kołoJózefowa nad Wisłą. I to by się zgadzalo po drugiej stronie wisły w odległości 30-tu kilometrów są Starachowice.
margolab

Sympatyk

Post autor: margolab »

Rybitwy są też w woj. łódzkim. Obecnie to powiat łęczycki. I niedaleko jest też Józefów. Blisko Topoli Królewskiej. Może przodek potem zmienił region ;-) Chociaż pewnie to za daleko od Starachowic.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”