Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
i_kar

Sympatyk

Post autor: i_kar »

Serdecznie dziękuję i proszę wybaczyć, że nie dostrzegłem zmiany w imieniu Pań odpowiadających na nasze prośby. Chciałem uzyskać informację co do jednostki do której wcielono mojego dziadka, niestety nie dysponuję żadnymi dokumentami a jedynie zdjęciem z grupą wojskowych i zdjęciem a właściwie cegiełką makiety fundującej się katedry katolickiej we Władywostoku. Dziadek powrócił do Polski razem z moją Babcią wywiezioną tam i moim Ojcem urodzonym we Władywostoku. Niestety nikt już nie żyje i nie może mi pomóc. Pozdrawiam Jan.
Awatar użytkownika
Sianin_1948

Sympatyk

Post autor: Sianin_1948 »

Grazyna_Gabi pisze:Drogi Janie,
W temacie : Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej jak dobrze pamietam odpowiada Joanna.
Grazyna
Pani Grażyno! Od roku chyba z Joanną nie mam kontaktu. Odpowiadam, bo trochę w tym pośredniczyłem. Nie wiem dlaczego Joanna zamilkła. Sam byłem zainteresowany, bo mój dziadek też służył w AC. Pomysł był taki, że za sprawą Joanny powstanie baza żołnierzy, Polaków, którzy służyli w carskich kamaszach. Joanna, z tego co wiem, miała dostęp do sporych archiwaliów. Wszystko się urwało...

Trochę z tego jest tu: Indeks Nazwisk do ''Wykazu nazwisk w wojsku carskim- ...'' http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17221.phtml

Pozdrawiam, Stefan
Awatar użytkownika
i_kar

Sympatyk

Post autor: i_kar »

Nie wiem dlaczego Joanna zamilkła. Sam byłem zainteresowany, bo mój dziadek też służył w AC. Pomysł był taki, że za sprawą Joanny powstanie baza żołnierzy, Polaków, którzy służyli w carskich kamaszach. Joanna, z tego co wiem, miała dostęp do sporych archiwaliów. Wszystko się urwało...

Szanowny Panie Stefanie miejmy nadzieję, że ta przerwa jest związana np. z wyjazdem Pani Joanny a nie jakimś nieszczęściem. Może ktoś bliski odczyta Pana post i podzieli się informacją o Pani Joannie. Pozdrawiam Jan
Caban

Sympatyk

Post autor: Caban »

Witam Prosiłbym o sprawdzenia Nazwisk:
-Kamiński
-Koprowski

Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
Sianin_1948

Sympatyk

Post autor: Sianin_1948 »

Katarzyna26

Sympatyk

Post autor: Katarzyna26 »

Witam, mój prapradziadek Aleksander Fijałkowski służył w armii carskiej, najprawdopodobniej odbywał ją w Taszkiencie, najprawdopodobniej w końcu XIX wieku lub na przełomie XIX i XX wieku. Urodził się w 1876 roku w miejscowości Drzazgowa Wola, syn Wawrzyńca i Julianny z Adamusów. Mogę prosić o pomoc? Pozdrawiam.
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa!
Mój dziadek był już jako dziecko w "szkole dla dzieci wojskowych" jako sierota po żołnierzu.
Nazywał się Feliks Jan Nagórka (Nagurko) i urodził sie w 1880 roku koło Rawy (Maz.).
Byłbym bardzo wdzięczny za sprawdzenie czy zachowały się informacje gdzie m.in. odbywał "powinność wojskową".
Pozdrawiam
Bogusław
miro_12

Sympatyk

Post autor: miro_12 »

Witam,
Proszę o sprawdzenie: Julian Szulc (Schulz, Schultz), poległ (1914 - 1916), ur. ok. 1880 w Meszczach, k. Piotrkowa Trybunalskiego, syn Martina, ewangelik, żonaty, jedno dziecko, ur. w 1915.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Post autor: pgozd200 »

prapradziadek Roch Rdzeniewski zamieszkały w Guzowie parafia Wiskitki, wcielony do armii carskiej w maju 1861 r . Gdzie można szukać jakichkolwiek informacji na jego temat.

pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

miro_12 pisze: Proszę o sprawdzenie: Julian Szulc (Schulz, Schultz), poległ (1914 - 1916), ur. ok. 1880 w Meszczach, k. Piotrkowa Trybunalskiego, syn Martina, ewangelik, żonaty, jedno dziecko, ur. w 1915.
http://dlib.rsl.ru/viewer/01004358637#?page=231
Jedyny: mlodszy podof. Szulc Julian syn Marcina, luteranin, kawaler,
z powiatu lodzkiego, zamieszkaly w gminie Lodz lub w miescie Lodzi,
ranny 25 listopada 1914 r., gub. piotrowska
Zalaczona lista strat zawiera tylko takie informacje.

Grazyna
miro_12

Sympatyk

Post autor: miro_12 »

Dziękuję uprzejmie za pomoc, ale niestety to na pewno nie on, wiem na 100%, że nie mógł być wtedy kawalerem.
No cóż pewny co do tego, że był w carskiej armii nie byłem, wiedziałem jedynie, że zaginął na wojnie w tychże latach, trzeba szukać dalej. Może Legiony albo pruska armia?
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc,
Mirek
bartek99

Sympatyk

Post autor: bartek99 »

Proszę o informacje o Adamie Sucko, ur. ok. 1882 w Kucharzach, k. Grodna, s. Adama oraz o Piotrze Krawczuk, ur. w Rogożynie Starym, k. Augustowa, ok. 1895, s. Jana
Pozdrawiam,
Bartek
Jaroo

Sympatyk

Post autor: Jaroo »

Witam
Poszukuję aktu ślubu mjego pradziadka służącego w AC. Moje pytanie dotyczy parafii w której mógł odbyć się ślub. Poszukiwałem tego dokumentu w świątyni najbliżej położonej od miejsca zamieszkania. Niestety bezskutecznie. Wiem tylko tyle że ceremonia ślubu odbyła się na początku XX wieku w Warszawie w parafii prawosławnej. Czy żołnierze AC byli przypisywani do parafii wojskowych, i tam odbywały się ich śluby? Jeśli tak to gdzie szukać metryk z tych kościołów. Wiem że na przełomie XIX i XX wieku w Warszawie funkcjonowała cerkiem wojskowa pw. MIchała Archanioła.

Pozdrawiam
Jarek.
potek

Sympatyk

Post autor: potek »

Witam Państwa
Szukam informacji o służbie w wojsku carskim dziadka. Jakoś za życia nie chciał wspominać, siermiężnie musiało być.
Nazywał się Józef Kędzior s. Łukasza ur. 11/11/1894 r w Warszawie. Powołany do wojska w 1914 r do straży pogranicza. Wrócił z wojny w 1918 bez nogi w stopniu kaprala.
Z mglistych wspomnień pamiętam, że chyba wywieźli go aż do Gruzji i tam nieszczęśnie za daleko było do szpitala i wdałio się zakażenie. Ale w życiorysie krótko wspomniał, że walczył z Niemcami. Ale życiorys pisany dla ZBOWiD w 1950r , może tych Niemców podał celowo. Szkoda ze nie wypytali dokladnie, ale takie to byly czasy. Kto by pytał o 1 wojnę światową.
W każdym razie dostać musiał niezłą szkołę u Rosjan, bo miał potem kark jakby przygięty za bardzo. W odrodzonej Polsce dopiero odżył jakoś tam. Napisałem po angielsku do archiwum w Moskwie, ale na razie od miesiąca żadnego znaku.
Czy to możliwe żeby trafił w rejony Gruzji ? Może ktoś zna takie przypadki ?

Pradziadka od strony matki z kolei znalazłem w armii austriackiej. Prawdopodobnie był pod Solferino z pułkiem IR 40 z Jasła. Ale tutaj to już pozostaje Kriegsarchiv w Wiedniu, zlecić kwerendę albo jechać i samemu ten gotyk studiować. Nazywał się Ludwik Hrdina lub Herdina z Rzeszowa, oficer, ur. 1834 i przeżył tę masakrę.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Co prawda nie Jozef i nazwisko ciut przekrecone ale tez syn Lukasza i z Warszawy, moze krewny.
Кендзеръ
-szeregowy Kedzier Jan syn Lukasza, katolik, kawaler, zam. Warszawa,
zaginal bez wiesci 12 sierpnia 1914 r.
http://dlib.rsl.ru/viewer/01004358798#?page=81

Grazyna
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”