Księga Transakcji Doczesnych

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

20 stycznia 1814 roku został sporządzony dokument, w którego treści znajdują się takie słowa:
<...jako tenże Wielmożnych Franciszka i Franciszkę Szymańskich małżonków z kaucji za siebie zeznawającego w ów czas małoletniego sumę 1466 złotych 18 1/2 grosza z depozytu Sądu Szlacheckiego Tarnobrzeskiego podnosi mającego zapisany w Aktach Miejskich Sandomierskich dnia 25 kwietnia 1804 roku w Księdze Drugiej Tranzakcji Doczesnych pod liczbą 22 na karcie 23 i 24...>

Powiedzcie mi, kochani, gdzie mam znaleźć tę Księgę Transakcji.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jolu, to trudna sprawa, bo księgi notarialne ze Staszowa i te z Sandomierza jako dwa oddzielne notariaty - rejenty były od 1810 roku i takie są w w AP w Sandomierzu. Był też Sąd Pokoju utworzony w 1811 roku i pewnie są księgi w tym AP.
Tylko mogę się domyślać ze ten małoletni miał ponownie potwierdzenie danych praw z roku 1804, ponownie ja był dorosły, tylko kiedy, może jak raz łapie rok 1810 z powiatu Sandomierz i tam trzeba osobiście przeglądać. A to opasłe są księgi, jedna na rok pisana, tyko z pow. Staszowa z roku 1810 i 11 są razem. A czyta się tam gdzie są podpisy na końcu np. umowy na 6 stron w tych księgach, czyli jest podpis szukanej osoby np. Szymański i wtedy się zatrzymuje i czyta się o co chodzi, bo inaczej jedna na dzień z wielkim trudem będzie przejrzana ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Dziękuję, Julian.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”