Poszukiwanie rodziny Chachajów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

KSH52

Post autor: KSH52 »

Poszukuję informacji o rodzinie Chachajów, prawdopodobnie z Warszawy. Dysponuję fotografiami Pani Chachaj z dziećmi (synem i córką), wykonanymi w Warszawie w latach czterdziestych. Córka Pani Chachaj odwiedzała w tym czasie rodzinę Hapków w Podlodówce.
molok

Sympatyk

Post autor: molok »

Wiem, że rodzina o takim nazwisku żyje w parafii Gorzków (lubelskie) co najmniej od pocz. XIX w. Jeden z nich jest profesorem historii (średniowiecze - powszechna) na UMCS. Rodzina jest dosyć liczna ale szczegółów nie znam.
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Witaj, trudno jest rozmawiać z anonimem, kim dla Ciebie jest rodzina Chachajów?
Jako nastolatka byłam pacjentką doktora Chachaja, mieszkałam w tej samej dzielnicy, rodzice się znali. O nim przeczytasz na stronie http://www.wykus.pl.Jest to strona; Środowisko Świętokrzyskich Zgrupowań Partyzanckich Armii Krajowej. Władysław Chachaj -pseudonim „dr Andrzej” , był lekarzem partyzantów „Ponury-Nurt”, brał udział w akcji „Burza”. Jest pochowany na cmentarzu Grabiszyńskim we Wrocławiu, pod brzozowym krzyżem. Pozdrawiam ,Helena.
helenka

Sympatyk

Żona doktora Chachaja

Post autor: helenka »

Dnia 25 marca 2009 roku umarła żona doktora Władysława Chachaja [ pseudonim dr Andrzej], porucznik Edyta Chachaj lat 87 ,pseudonim „Baśka”; łączniczka i sanitariuszka ZWZ, Szarych Szeregów, Armii Krajowej w Oddziale „Ponury-Nurt” Korpusu „Jodła” w Lasach Świętokrzyskich. Została pochowana 31 marca 2009 na Cmentarzu Grabiszyńskim, obok męża, we Wrocławiu. Informuje Helena.
UMINSKA_IWONA

Sympatyk

Post autor: UMINSKA_IWONA »

Witam serdecznie :)
nie mam pojęcia czy rozmowa jest nadal kontynuowana, ale pozwolicie, że udzielę paru informacji może to Chachaj od strony mojego męża :)
Dokładnie w Borkach 5 od wielu lat zamieszkiwała rodzina Chachajów - Helena i Jan. Mieli dwoje dzieci Henrykę i Jerzego. Poszukuję jakichkolwiek informacji, jedyną jaką posiadam to ta, że Helena urodziła się w 1921 roku, Henryka żyje do dziś z nazwiskiem męża Umińska i mają 4 dzieci.
pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”