Bracia ojca mojej babci oraz ich dalsza rodzina - Budny.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ivenele

Sympatyk

Post autor: Ivenele »

estem w trakcie poszukiwań braci ojca mojej babci oraz ich dalszej rodziny pod nazwiskiem Budny. Generalnie posiadam informacje dotyczące jej ojca, Waleriana Budnego (mój pradziadek), który urodził się w 1901 r. we wsi Warwaryńce – obwód tarnopolski, obecna Ukraina. Podczas trwania drugiej wojny światowej zginął na wskutek zrzuconej bomby lotniczej przez samolot wojskowy dnia 02.03.1945 r. pod Żabinkiem. Miejscem jego obecnego spoczynku jest Cmentarz Wojenny w Drawsku Pomorskim. Dzięki pośrednim stronom w Internecie, wiem, iż ojciec pradziadka miał na imię Marian. Babcia często opowiadając historie rodzinne, wspominała również o braciach Waleriana. Najmłodszy z nich Stanisław pozostał razem z matką Karoliną na Ukrainie, a Józef z Marianem zamieszkali gdzieś na terenie Śląska. Moje poszukiwania genealogiczne braci stanęły na opowiadaniach babci, ponieważ ostatni raz ich widziała jako sześcioletnie dziecko. Nie wiem, od którego punktu mam rozpocząć, by doszukać się informacji o nich samych, miejscu zamieszkania, dacie narodzin/śmierci i rodzinie . Proszę o radę.

Jagoda.
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
po lewej ręce masz "geneszukacz", klikłam tam nazwisko Budny ... bardzo popularne. Możesz przeglądać pozycje, może coś ci się skojarzy.
Gienia
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Przy takich szczątkowych informacjach to tylko liczyć na cud. Proponuję sprawdzić ogólnopolskie wyszukiwarki grobów, a następnie do właściwych USC dzwonić czy rodzice się zgadzają i miejsce urodzenia. Poniżej zamieszczam stronę z linkami do zindeksowanych pod względem grobów licznych polskich cmentarzy:

http://kielakowie.pl/tng/extrapgs/cmentarze.php

Można też dać ogłoszenie do internetu i prasy, ale to będzie rzeczywiście trudna sprawa. Ponadto pozostają akty urodzenia. Z racji tego że rodzili się na kresach, to właściwym będzie Archiwum Główne Akt Dawnych. Pozwoliłem sobie sprawdzić i wieś Warwaryńce należały do parafii Strusów (zakładam że poszukiwani byli wyznania rzymskokatolickiego), poniżej zamieszczam link z przedziałem lat zachowanych ksiąg:

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Pozdrawiam!

Marek
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Moja 3 x prababcia Maryanna Czurapińska była z domu Budna. Nie wiem skąd pochodziła, ale w latach 1870-1890 znajduje się na Mazowszu w okolicach miejscowości Brańszczyk.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”