Czytelny akt w j.polskim i ... duży kłopot.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kolecki_Tadeusz

Sympatyk

Czytelny akt w j.polskim i ... duży kłopot.

Post autor: Kolecki_Tadeusz »

Witam.
Szukając przodków natknąłem się na frustrujący problem. Wszystko czytelne a nazwiska Katarzyny,żony Jakuba Witeckiego w żadnych archiwach nie mogę znaleźć. Jak to możliwe ? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.Tadeusz.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1f0 ... 94c30.html
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

W jakich archiwach szukałeś?
Moim skromnym zdaniem nazwisko zostało przekręcone przez księdza - jak usłyszał tak zapisał.

Jeśli chodzi o "prawidłowe" czyli występujące w dzisiejszym brzmieniu nazwisko Sieroszcz to masz dużo możliwości może to być np.:
Sierosz, Sierocińska, Sierocuch, Sieroczek, Sieroczewska, Sieroczniewicz, Sieroczyńska, Sieroszewska, Sierosztan, Sieroszyńska
W Pniewach (1822) i Rososzycy (1847) występowało najbardziej zbliżone Sieraszczak,

Na początku XIX wieku nazwiska się dopiero kształtowały i często ulegały różnym modyfikacjom.

Aby poznać "prawidłowe" nazwisko panieńskie Katarzyny należy znaleźć akt urodzenia Jakuba, a znając miejsce urodzenia i jego wiek masz duże pole do popisu.
W parafii końskie w latach 1799-1804 wyszukujesz dzieci urodzone z pary Jakub Witecki i Katarzyna i na pewno przy którymś będzie nazwisko zapisane dokładniej, a jeżeli nie to należy poszukać prawdopodobnego ślubu Jakuba Witeckiego i Katarzyny.

A tak przy okazji wiesz ile jest aktów ślubów w których nie ma żadnej wzmianki o rodzicach pary młodej ??? to jest dopiero frustrujące.
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
kurowska_ewa

Sympatyk

Post autor: kurowska_ewa »

Witaj

Znalazłeś akt zgonu Jakuba Witeckiego?

We wsi Stary Młyn zmarł w roku 8 stycznia 1811 Jakub Witecki lat 68, żonaty (według genetyki). Zgony za lata 1810-1825 są w AP w Kielcach. Może tam będzie nazwisko panieńskie żony.

Pozdrawiam

Ewa
Kolecki_Tadeusz

Sympatyk

Post autor: Kolecki_Tadeusz »

Witam Anno i Ewo !
Dziękuję za zainteresowanie i wskazówki. Dzisiaj prawie cały dzień przeglądałem w Internecie informacje i skany. Znalazłem akty urodzenia i zgonu Jakuba Witeckiegi i ... przynajmniej teraz nie mogę uznać go za przodka. To mnie uchroniło przed błędem.Moi Witeccy zamieszkiwali na lubelszczyźnie.Marcin Witecki - mój przodek w linii prostej - jest wymieniony w akcie urodzenia swojej córki jako kucharz w majątku Chotynia. Brak miejsca i daty urodzenia. Z wymienionego wieku określam rok jego ur.na 1794. Dane żony Marcina są kompletne i nie budzą wątpliwości.
Anno, masz rację, że mam duże pole do popisu ale w jeszcze nie teraz. Jeszcze jest za mało dostępnych dokumentów.
Pozdrawiam.Tadeusz. :lol: :k:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”