Malinowskich, Grocki - Aleksandrowo, Gm.Rożyszcze pow.Łuck
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Malinowskich, Grocki - Aleksandrowo, Gm.Rożyszcze pow.Łuck
Witam
Poszukuję informacji o rodzinach Malinowskich i Grockich zamieszkałych przed wojną w miejscowości Aleksandrowo, Gmina Rożyszcze powiat Łuck. za wszelkie informacje na ich temat będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie:)
Poszukuję informacji o rodzinach Malinowskich i Grockich zamieszkałych przed wojną w miejscowości Aleksandrowo, Gmina Rożyszcze powiat Łuck. za wszelkie informacje na ich temat będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie:)
Malin
Wypada podpisać się. Generalnie na anonimy nie odpowiadam ale
Na liście katyńskiej figuruje kilkanaście nazwisk Malinowski i tak
- Starobielsk - 7
- Ostaszków -2
- Kozielsk - 7
Wiem ,że jest to popularne nazwisko ale kto wie?
Jeżeli chodzi o nazwisko Grocki nie występuje - jest podobnie brzmiące:
- Grodzki 2 x Starobielsk i 1 raz Kozielsk
Jak co- mogę podać szczegóły.
Tadeusz
Wypada podpisać się. Generalnie na anonimy nie odpowiadam ale
Na liście katyńskiej figuruje kilkanaście nazwisk Malinowski i tak
- Starobielsk - 7
- Ostaszków -2
- Kozielsk - 7
Wiem ,że jest to popularne nazwisko ale kto wie?
Jeżeli chodzi o nazwisko Grocki nie występuje - jest podobnie brzmiące:
- Grodzki 2 x Starobielsk i 1 raz Kozielsk
Jak co- mogę podać szczegóły.
Tadeusz
- Goś_Edmund

Kacper, zapraszam na stronę http://wolyn.ovh.org/ i wśród wykazów miejscowości jest Aleksandrowo a tam wpisy dot. Malinowskich i Grockich. Aleksandrowo było w parafii Łuck, postaram się przeszukać tomy "Wykazów.." i dać znać emailem.
Edek
Edek
Dzięki ci wielkie Edek. tą stronę już przewertowałem. Znalazłem tam rodzinę Onufrego Malinowskiego oraz Jana Grockiego. Którzy byli moimi przodkami. Gdybyś mógł przesłać mi te "Wykazy" byłbym ci bardzo wdzięczny. Zastanawiam się również, czy moi przodkowie pochodzili z chłopstwa czy ze szlachty zagrodowej, znasz może jakieś herbarze Wołyńskie w których można by było to sprawdzić?
Kacper
Kacper
- Goś_Edmund

Witaj Kacprze!
Z Twego postu wiem w którym kierunku przeglądać "Wykazy...", gdyż Malinowskich jest dość dużo. Jeżeli sobie nie poradzę z dopasowaniem do Twych przodków to wykonam skany całości i prześlę. Grockich też kilka znalazłem. Mówię tutaj o metrykaliach z XIX wieku. Co do drugiej części Twego postu, to takie rozumowanie do niczego nie prowadzi. Trzeba mieć przed oczyma np. akt urodzenia lub ślubu Twego przodka (najlepiej z XIX wieku) i wtedy będzie wszystko wiadomo, co zacz. Bo brzmienie nazwiska to nie wszystko.
Edek ( pochodzeniem z wołyńskich chłopów)
Z Twego postu wiem w którym kierunku przeglądać "Wykazy...", gdyż Malinowskich jest dość dużo. Jeżeli sobie nie poradzę z dopasowaniem do Twych przodków to wykonam skany całości i prześlę. Grockich też kilka znalazłem. Mówię tutaj o metrykaliach z XIX wieku. Co do drugiej części Twego postu, to takie rozumowanie do niczego nie prowadzi. Trzeba mieć przed oczyma np. akt urodzenia lub ślubu Twego przodka (najlepiej z XIX wieku) i wtedy będzie wszystko wiadomo, co zacz. Bo brzmienie nazwiska to nie wszystko.
Edek ( pochodzeniem z wołyńskich chłopów)
Jeszce raz wielkie dzięki za wskazówki. Niedawno dopiero zacząłem interesować się genealogią i nie za bardzo wiem jak się w tym wszystkim poruszać, stąd często moje błędne rozumowanie. O prapradziadku Onufrym wiem że zmarł w 1911 roku i był żonaty z Wiktorią Okorską ur w 1860r. Natomiast o Janie Grockim wiem że był synem Waleriana Grockiego i Ludwiki z Jakubowskich. oraz że ożenił się w 1901r z Julią z Borusewiczów ur1882r. to może ci pomóc w przeglądzie "Wykazów".
Serdecznie pozdrawiam Kacper
Serdecznie pozdrawiam Kacper