Jak dalej szukać?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AndrzejG

Sympatyk

Jak dalej szukać?

Post autor: AndrzejG »

Witam.
Moje poszukiwania genealogiczne zatrzymały się na 3x pra dziadku Piotrze, nazwisko pisano Gnys,Gnyś, Gnyszyński,Gnysiński .
Odszukałem akt zgonu z 1847r. z miejscowości Bąkowiec Mazowieckie bo tam moi przodkowie od końca 18w lub od początku 19w żyli, w/w akcie zgonu napisane jest syn rodziców nieznanych, z lat podanych w tym akcie wynika że urodził się około roku 1773.Udalo mi się też odnaleźć jego akt małżeństwa z 1805r z tej samej miejscowości gdzie zmarł, ale w akcie małżeństwa jest podany tylko jego wiek i miejsce zamieszkania.
Posiadam sporo akt metrykalnych urodzeń i małżeństw jego dzieci ale nigdzie nie natrafiłem na informację co do miejsca jego urodzenia lub imion rodziców.
Nie mam koncepcji jak i gdzie dalej szukać bo w/w Bąkowcu w latach w których się urodził nic nie znalazłem.
Za wszystkie wskazówki i informacje w tym temacie będę zobowiązany.
Pozdrawiam Andrzej.
rurb68

Sympatyk
Nowicjusz

Jak dalej szukać?

Post autor: rurb68 »

Patrząc do geneteki i oznaczając tylko początek 19. w. widzę twoje nazwisko również w sąsiedniej parafii Gródek. Myślę, że Twój Piotr nie przybył z daleka. Popatrzyłbym na osoby o tym nazwisku z tych parafii - może to coś da.
Robert
AndrzejG

Sympatyk

Jak dalej szukać?

Dziękuję Robercie za podpowiedz ale Gródek co do daty urodzin mojego 3xpra dziadka Piotra już sprawdziłem i niestety nic nie znalazłem ,oczywiście w Gródku dużo jest osób o nazwisku Gnyś i Gnysiński wielu jest moimi przodkami ale w/w Piotra tam nie znalazłem, nie dodałem wcześniej że też początkowo nazwisko pisano Gnes.
Pozdrawiam Andrzej.
rurb68

Sympatyk
Nowicjusz

Jak dalej szukać?

Post autor: rurb68 »

Tak ściśle dat z aktów sie nie trzymaj. Czy to nie ten Piotr co biorąc ślub w 1805 ma lat 20, czyli byłby urodzony w 1785? Czy masz komplet ksiąg urodzeń z tych parafii? A może urodził się pod innym nazwiskiem - czasami nazwiska stosowano zamiennie. Sprawdź inne osoby z tych parafii z tymi nazwiskami czy nie występują też pod innymi nazwiskami. To moje sugestie.
Robert
AndrzejG

Sympatyk

Jak dalej szukać?

Tak to o niego chodzi ,tylko z akt późniejszych mam na myśli akty urodzeń i małżeństw i zgonów jego dzieci z lat podawanych w tych aktach jego rok urodzenia oscyluje właśnie około 1773-75r,data która wynika z jego aktu małżeństwa tylko tu się pojawia, ale oczywiście to może być pomyłka.
Jeżeli chodzi o księgi urodzeń właśnie z 1785r z tej parafii w swoich zasobach nie mam jest luka w latach, nie bardzo rozumie co z tymi nazwiskami.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bozenac

Członek PTG

Post autor: bozenac »

Witaj Andrzeju,

Sprawdź, czy zachowały się Alegata lub Rejestr Zapowiedzi
do aktu ślubu z 1805 roku.
W tych dokumentach są akty urodzenia ślubujących, w przypadku
wdowca, akt zgonu współmałżonka. W Zapowiedziach jest dokładny
opis pochodzenia i rodziców ślubujących.

Życzę powodzenia w odszukaniu w/w dokumentów.

Pozdrawiam. Bożena.
AndrzejG

Sympatyk

A gdzie Bożenko mogę to znaleźć bo A.P. w Radomiu gdzie są akty metrykalne z Bąkowca posiada od 1810r.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bozenac

Członek PTG

Post autor: bozenac »

Pytaj tam, gdzie odnalazłeś akt małżeństwa.
Mogą być w AP i AD, jeżeli się zachowały.

Pozdrawiam. Bożena.
AndrzejG

Sympatyk

Bardzo dziękuję Bożenko za informację ,zasoby metrykalne posiadam z parafii gdzie był ślub mojego przodka ,może uda mi się coś znaleźć.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”