Bednarski i Fabisz - tajemnicza notatka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Sianin_1948

Bednarski i Fabisz - tajemnicza notatka
Rodzina Bednarskich i Fabiszów - tajemnicza notatka
Wśród rodzinnych pamiątek zachowała się notatka, która wiele mogłaby wyjaśnić w prowadzonych przeze mnie badaniach genealogicznych, ale – niestety – jest nazbyt lakoniczna.
http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... isza1.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... isza3.jpg/
Przede wszystkim nieznany autor nie określił w niej adresata, dla którego ją sporządził, ani miejsca ni daty. Trudno na jej podstawie ułożyć porządek genealogiczny wymienionych osób. Z przekazów rodzinnych wiem (po kądzieli jestem z Bednarskich), że w domu moich dziadków (nie wymienionych w notatce) wspominano o Fabiszach. Nikt z żyjących nie jest mi jednak w stanie wyjaśnić, jakie związki łączyły obie rodziny.
Mój dziadek, Wincenty Bednarski, urodził się w 1883 r. w Rychłocicach w powiecie wieluńskim. Tam podjął pierwszą pracę w 1900 r. (był pisarzem podwórzowym), ale z czasem przenosił się do innych majątków w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego i Bełchatowa. W notatce nie ujęto także jego rodziców: Stanisława i Heleny (nazwiska panieńskiego matki nie znam).
O Fabiszach wiem niewiele. Jedynie o księdzu Pawle Fabiszu ustaliłem, że urodził się 29 czerwca 1819 w Gliwicach, a zmarł 24 kwietnia 1881 w Ostrowie Wielkopolskim. Tak się składa, że i ja mieszkam w Ostrowie. Z dostępnych mi źródeł wiem, że Władysław Paweł Fabisz był proboszczem ostrowskim od 1875 r., ale posługę kapłańską sprawował również w innych miejscowościach. Jest też autorem kilku prac z historii Kościoła, m.in. wydał „Opis historyczny kościoła w Ostrowie” (Ostrów 1875) będący jednocześnie pionierskim opracowaniem historii miasta. Opracował też „Spis chronologiczny legatów i nuncjuszy św. Stolicy Apostolskiej w Polsce” (1859 Oleśnica).
Tak więc wyjaśnienie relacji Bednarscy-Fabiszowie jest dla mnie intrygująca, choć nie wiem w jakim kierunku poprowadzić poszukiwania, bo nie mam w tej materii szczególnego doświadczenia.
Stąd moja gorąca prośba o pomoc i radę.
Pozdrawiam, Sianin
Poniżej treść zachowanej notatki:
„Adres do wuja Kazimierza
An Herr
Kazimir Fabisz
in Aderstedt
Kreis Oschersleben
bei Gunsleben
Magdeburg
Saksen-Auhalt
Genealogja rodziny Bednarskich i Fabiszów
Mikołaj Bednarski (dziadek) - kucharz
Franciszka Bednarska (babka) z Lewandowskich
Adolf Bednarski (stryj) - właściciel folwarku Krzyżanki
Michał Fabisz (prapradziadek) - konfederat barski
Florjan Fabisz (pradziadek) - obywatel miasta Gliwic
Juljan Fabisz (dziadek)
Kordula z Jasielskich (babka)
Ksiądz Paweł Fabisz (stryjeczny dziadek) - dziekan i legat papieski w Ostrowie, ur. 29.06.1819, zm. 24.04.1881.
Ks. Stanisław Fabisz i ks. Kazimierz Fabisz – wujowie
Ksiądz Antoni Jasielski (wuj mamy). Zmarł 21.02.1874 (przyp. - S.M.)
Ignacy Kunicki
Julja Kunicka (siostra dziadka) – artysta malarz
Hieronim i Rozalja Jasielscy (dziadkowie babki)
Antoni Jasielski (ojciec babki) – sędzia w Kościanie
Leopold Jasielski (brat babki) – miał folwark Wiązownia
Ferdynand Fabisz (brat dziadka) – plenipotent
Franciszek Fabisz (brat dziadka) – profesór”
Wśród rodzinnych pamiątek zachowała się notatka, która wiele mogłaby wyjaśnić w prowadzonych przeze mnie badaniach genealogicznych, ale – niestety – jest nazbyt lakoniczna.
http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... isza1.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... isza3.jpg/
Przede wszystkim nieznany autor nie określił w niej adresata, dla którego ją sporządził, ani miejsca ni daty. Trudno na jej podstawie ułożyć porządek genealogiczny wymienionych osób. Z przekazów rodzinnych wiem (po kądzieli jestem z Bednarskich), że w domu moich dziadków (nie wymienionych w notatce) wspominano o Fabiszach. Nikt z żyjących nie jest mi jednak w stanie wyjaśnić, jakie związki łączyły obie rodziny.
Mój dziadek, Wincenty Bednarski, urodził się w 1883 r. w Rychłocicach w powiecie wieluńskim. Tam podjął pierwszą pracę w 1900 r. (był pisarzem podwórzowym), ale z czasem przenosił się do innych majątków w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego i Bełchatowa. W notatce nie ujęto także jego rodziców: Stanisława i Heleny (nazwiska panieńskiego matki nie znam).
O Fabiszach wiem niewiele. Jedynie o księdzu Pawle Fabiszu ustaliłem, że urodził się 29 czerwca 1819 w Gliwicach, a zmarł 24 kwietnia 1881 w Ostrowie Wielkopolskim. Tak się składa, że i ja mieszkam w Ostrowie. Z dostępnych mi źródeł wiem, że Władysław Paweł Fabisz był proboszczem ostrowskim od 1875 r., ale posługę kapłańską sprawował również w innych miejscowościach. Jest też autorem kilku prac z historii Kościoła, m.in. wydał „Opis historyczny kościoła w Ostrowie” (Ostrów 1875) będący jednocześnie pionierskim opracowaniem historii miasta. Opracował też „Spis chronologiczny legatów i nuncjuszy św. Stolicy Apostolskiej w Polsce” (1859 Oleśnica).
Tak więc wyjaśnienie relacji Bednarscy-Fabiszowie jest dla mnie intrygująca, choć nie wiem w jakim kierunku poprowadzić poszukiwania, bo nie mam w tej materii szczególnego doświadczenia.
Stąd moja gorąca prośba o pomoc i radę.
Pozdrawiam, Sianin
Poniżej treść zachowanej notatki:
„Adres do wuja Kazimierza
An Herr
Kazimir Fabisz
in Aderstedt
Kreis Oschersleben
bei Gunsleben
Magdeburg
Saksen-Auhalt
Genealogja rodziny Bednarskich i Fabiszów
Mikołaj Bednarski (dziadek) - kucharz
Franciszka Bednarska (babka) z Lewandowskich
Adolf Bednarski (stryj) - właściciel folwarku Krzyżanki
Michał Fabisz (prapradziadek) - konfederat barski
Florjan Fabisz (pradziadek) - obywatel miasta Gliwic
Juljan Fabisz (dziadek)
Kordula z Jasielskich (babka)
Ksiądz Paweł Fabisz (stryjeczny dziadek) - dziekan i legat papieski w Ostrowie, ur. 29.06.1819, zm. 24.04.1881.
Ks. Stanisław Fabisz i ks. Kazimierz Fabisz – wujowie
Ksiądz Antoni Jasielski (wuj mamy). Zmarł 21.02.1874 (przyp. - S.M.)
Ignacy Kunicki
Julja Kunicka (siostra dziadka) – artysta malarz
Hieronim i Rozalja Jasielscy (dziadkowie babki)
Antoni Jasielski (ojciec babki) – sędzia w Kościanie
Leopold Jasielski (brat babki) – miał folwark Wiązownia
Ferdynand Fabisz (brat dziadka) – plenipotent
Franciszek Fabisz (brat dziadka) – profesór”
-
Sawicki_Julian

Witam , na moje oko to pisał to Bednarski wnuk już tego dziadka Juliana ( pisze wuj mamy i księża Stanisław i Kazimierz Fabisze wujowie ) , na pewno pisane po najmłodszej tu podanej dacie zgonu księdza Pawła Fabisza tj. w 1881 r. i tak na chłopski rozum to ten młody Bednarski który pisze tą genealogie to tez ksiądz bo jeśli są jakieś daty to tylko u księży i nic dziwnego bo ksiądz jest czasem daleko od rodziny . Na każde pokolenie powinno się liczyć średnio 33 lata , najgorzej trafić w datę ur. księdza .
Najstarszy prapradziadek Michał Fabisz ur. w około 1740 r. brał udział w konfederacji barskiej ( 1768 - 1772 r.)
Pradziadek syn Michała - Florian ur. w około 1775 r. może po upadku konfederacji
Dziadek syn Floriana - Julian ur. około 1810 r. bo ks. ( brat młodszy ? ) Paweł ur. w 1819 r.
Babka Kordula z Jasielskich ur. w około 1815 r.
Julia Kunicka siostra dziadka Fabisza ? ur. w około 1815 r.
Ignacy Kunicki mąż Julii ur. w około 1810 r.
Ferdynand i Franciszek ur. w około 1812 -1817roku
Ks. Stanisław i ks. Kazimierz Fabisz możliwe że ur. w około 1840 - 1845 r.
Leopold Jasielski brat babki ur. w około 1812 r.
Antoni Jasielski ojciec babki ur. w około 1785 r.
Hieronim i Rozalia Jasielscy dziadkowie babki ur. w około 1750 r.
Ksiądz Antoni Jasielski ur. w około 1810 r.
Mikołaj Bednarski ur. w około 1820 r. - dziadek dla tego młodego Bednarskiego co pisał tą genealogie , którego ojciec też się nazywał Bednarski żonaty był z jego mamą czyli z Fabiszów ( nic tu nie pisze o nich )
Franciszka Bednarska - babka ur. w około 1825 r.
Adolf Bednarski stryj ur. w około 1850 r. , może jako najstarszy został na ojcowiźnie .
Adres do wuja Kazimierza czyli wychodzi że do księdza byłby pisany plus minus licząc ze ksiądz Paweł żył 62 lata , to list pisany przed 1880 rokiem bo trzeba wziąć pod uwagę ze mógł ksiądz pisać do księdza lub ktoś z rodziny co miał jakieś stanowisko np. profesor czy sędzia , a nie wszyscy umieli pisać w tych latach , ale i tak tu nie ma pewności z datą kiedy to ten adres był zapisany.
Tak bym rozwiązał tą zagadkę z genealogii i trzeba wziąć te wszystkie daty w tolerancje plus minus 5 lat ; pozdrawiam - Julian
Najstarszy prapradziadek Michał Fabisz ur. w około 1740 r. brał udział w konfederacji barskiej ( 1768 - 1772 r.)
Pradziadek syn Michała - Florian ur. w około 1775 r. może po upadku konfederacji
Dziadek syn Floriana - Julian ur. około 1810 r. bo ks. ( brat młodszy ? ) Paweł ur. w 1819 r.
Babka Kordula z Jasielskich ur. w około 1815 r.
Julia Kunicka siostra dziadka Fabisza ? ur. w około 1815 r.
Ignacy Kunicki mąż Julii ur. w około 1810 r.
Ferdynand i Franciszek ur. w około 1812 -1817roku
Ks. Stanisław i ks. Kazimierz Fabisz możliwe że ur. w około 1840 - 1845 r.
Leopold Jasielski brat babki ur. w około 1812 r.
Antoni Jasielski ojciec babki ur. w około 1785 r.
Hieronim i Rozalia Jasielscy dziadkowie babki ur. w około 1750 r.
Ksiądz Antoni Jasielski ur. w około 1810 r.
Mikołaj Bednarski ur. w około 1820 r. - dziadek dla tego młodego Bednarskiego co pisał tą genealogie , którego ojciec też się nazywał Bednarski żonaty był z jego mamą czyli z Fabiszów ( nic tu nie pisze o nich )
Franciszka Bednarska - babka ur. w około 1825 r.
Adolf Bednarski stryj ur. w około 1850 r. , może jako najstarszy został na ojcowiźnie .
Adres do wuja Kazimierza czyli wychodzi że do księdza byłby pisany plus minus licząc ze ksiądz Paweł żył 62 lata , to list pisany przed 1880 rokiem bo trzeba wziąć pod uwagę ze mógł ksiądz pisać do księdza lub ktoś z rodziny co miał jakieś stanowisko np. profesor czy sędzia , a nie wszyscy umieli pisać w tych latach , ale i tak tu nie ma pewności z datą kiedy to ten adres był zapisany.
Tak bym rozwiązał tą zagadkę z genealogii i trzeba wziąć te wszystkie daty w tolerancje plus minus 5 lat ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony czw 17 lis 2011, 20:44 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sianin_1948

Serdecznie dziękuję! Teraz pozostały mi archiwa. Z ks. Pawłem Fabiszem jest pewna jasność, bo znana jest dokładna data i miejsce urodzenia, a linię Bednarskich będę musiał drążyć od mojego dziadka.
Jeszcze raz Panom dziękuję i pozdrawiam, Sianin
Jeszcze raz Panom dziękuję i pozdrawiam, Sianin
- Piętka_Jacek

Witam, trochę dalszych informacji dla kompletu:
ks Stanisław Fabisz ur.23.06.1855 Poznań syn nauczyciela gimnazjalnego gimnazjum realnego im.Bergera w Poznaniu Franciszka Fabisza i Juli z Szulców, wyświęcony 28.07.1878 , zmarł 19.12.1894 Boruszyn
ks Kazimierz Fabisz ur.03.03.1858 Poznań (rodzice jak wyżej) studiował teologię w Wurzburgu, wyświęcony 29.07.1883 zmarł nagle 02.07.1915 w Drzeczkowie gdzie był administratorem parafii.
ks Antoni Jasielski urodzony w roku 1809,wyświęcony w 1832 roku.
ks Stanisław Fabisz ur.23.06.1855 Poznań syn nauczyciela gimnazjalnego gimnazjum realnego im.Bergera w Poznaniu Franciszka Fabisza i Juli z Szulców, wyświęcony 28.07.1878 , zmarł 19.12.1894 Boruszyn
ks Kazimierz Fabisz ur.03.03.1858 Poznań (rodzice jak wyżej) studiował teologię w Wurzburgu, wyświęcony 29.07.1883 zmarł nagle 02.07.1915 w Drzeczkowie gdzie był administratorem parafii.
ks Antoni Jasielski urodzony w roku 1809,wyświęcony w 1832 roku.
- Sianin_1948

- Piętka_Jacek

Witam powtórnie, ale teraz już z wiedzą opartą o dokumenty.
Tomek rozpisał drzewo a Julian uzupełnił je o przybliżone daty, ja dołożę kilka dowodów.
Tomek nie uwzględnił w drzewie ks.Pawła,Władysława Fabisza choć zwrócił uwagę, że powinien być bratem Juliana. Dowód: na stronie WTG Gniazdo http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza oraz Towarzystwa Przyjaciół Lasek – Lukus jest biogram księdza Pawła,jest synem Floriana i Franciszki zd.Piechoczyk, chłopskiej rodziny w Gliwicach.
Teraz pozostali FABISZE
1/ Ferdynand Fabisz administrator książąt Radziwiłów, zmarł 12.08.1883 mając lat 49 (czyli ur.ok.
r.1834) dowód: nekrolog w Dz.Pozn.nr 184 z 1875
2/ Franciszek Fabisz były nauczyciel gimnazjalny zmarł nagle (brak daty),pogrzeb 15.03.1897
dowód: nekrolog podpisany przez syna - księdza Kazimierza Fabisza Kur.Pozn. Nr 59 z 1897r
Julia Fabisz żona Franciszka zmarła 26. 07.1875 przeżywszy lat 44 dowód: nekrolog Dz.Pozn.
nr 168/1875
Franciszek Fabisz i jego żona Julia Fabisz z Szulców pochowani są na Cmentarzu Zasłużonych
Wielkopolan w Poznaniu,napisy na nagrobku: Fabisz Julia 22.12.1830 – 26.07.1875
Fabisz |.....|( na pewno Franciszek) 30.01.1825 – 3.3.18|...| nauczyciel gimnazjum
dowód: artykuł „GENS” nr4/1991
3/ Julian Fabisz lat 29 i Karolina Jasielska wdowa lat 29 zawarli małżeństwo w parafii Olszowa w
1856 r dowód: wpis w parafii 12/1856 na podstawie Poznań – Project
4/ Julianna Fabisz lat 21 i Ignacy Kunicki lat 25 zawarli małżeństwo w parafii św. Marii
Magdaleny w Poznaniu dowód: wpis w parafii 32/1844 na podstawie Poznań - Project
JASIELSCY
1/ Antoni Jasielski lat 26 syn Hieronima i Rozali i Salomea Elżbieta Majewska lat 23 córka
Michała i Franciszki Muszkiewicz zawarli małżeństwo w parafii Kościan w roku 1807
dowód: wpis w parafii 21/1807 na podstawie Poznań - Project
2/ Leopold Jasielski lat 41 syn Antoniego i Elżbiety Majewskiej i Teodozja Małolepsza lat 27 ,
córka Stefana i Martianny Bobowskiej zawarli małżeństwo w parafii Bonikowo w roku 1861
dowód: wpis w parafii 7/1861 na podstawie Poznań – Project
Leopold Jasielski został pochowany na cmentarzu w Gninie 14.10.1892 roku, był rządcą dóbr
Emilii Chłapowskiej z Karczewa, miał lat 70 ( czyli ur.ok.1822 ), był synem Antoniego,
sędziego kościańskiego
dowód: notatka na stronie 5 Dz.Poznańskiego nr 243 z dnia 22.10.1892
3/ ksiądz Asntoni Jacielski zmarł 21.02.1874, był emerytem
dowód: nekrologi w Dz.Pozn nr 44/1874 oraz Kur.Pozn nr 43/1874
BEDNARSCY
1/ Mikołaj Bednarski i Franciszka Lewandowska zawarli małżeństwo w parafii Dębe w roku 1833
dowód: wpis w parafii 10/1833 na podstawie Poznań – Project
Ze znanych księży Bednarskich w tym okresie to dziekan Skierniewicki Sylwester Bednarski, który zmarł w styczniu 1874 roku , patrz Kur.Poznaski nr 9 z 13.01.1874 roku ale tu nie ma jasnych dowodów przynależności do rodziny, przynajmnie na dzień dzisiejszy.
To tyle, pozdrawiam. Jacek
Tomek rozpisał drzewo a Julian uzupełnił je o przybliżone daty, ja dołożę kilka dowodów.
Tomek nie uwzględnił w drzewie ks.Pawła,Władysława Fabisza choć zwrócił uwagę, że powinien być bratem Juliana. Dowód: na stronie WTG Gniazdo http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza oraz Towarzystwa Przyjaciół Lasek – Lukus jest biogram księdza Pawła,jest synem Floriana i Franciszki zd.Piechoczyk, chłopskiej rodziny w Gliwicach.
Teraz pozostali FABISZE
1/ Ferdynand Fabisz administrator książąt Radziwiłów, zmarł 12.08.1883 mając lat 49 (czyli ur.ok.
r.1834) dowód: nekrolog w Dz.Pozn.nr 184 z 1875
2/ Franciszek Fabisz były nauczyciel gimnazjalny zmarł nagle (brak daty),pogrzeb 15.03.1897
dowód: nekrolog podpisany przez syna - księdza Kazimierza Fabisza Kur.Pozn. Nr 59 z 1897r
Julia Fabisz żona Franciszka zmarła 26. 07.1875 przeżywszy lat 44 dowód: nekrolog Dz.Pozn.
nr 168/1875
Franciszek Fabisz i jego żona Julia Fabisz z Szulców pochowani są na Cmentarzu Zasłużonych
Wielkopolan w Poznaniu,napisy na nagrobku: Fabisz Julia 22.12.1830 – 26.07.1875
Fabisz |.....|( na pewno Franciszek) 30.01.1825 – 3.3.18|...| nauczyciel gimnazjum
dowód: artykuł „GENS” nr4/1991
3/ Julian Fabisz lat 29 i Karolina Jasielska wdowa lat 29 zawarli małżeństwo w parafii Olszowa w
1856 r dowód: wpis w parafii 12/1856 na podstawie Poznań – Project
4/ Julianna Fabisz lat 21 i Ignacy Kunicki lat 25 zawarli małżeństwo w parafii św. Marii
Magdaleny w Poznaniu dowód: wpis w parafii 32/1844 na podstawie Poznań - Project
JASIELSCY
1/ Antoni Jasielski lat 26 syn Hieronima i Rozali i Salomea Elżbieta Majewska lat 23 córka
Michała i Franciszki Muszkiewicz zawarli małżeństwo w parafii Kościan w roku 1807
dowód: wpis w parafii 21/1807 na podstawie Poznań - Project
2/ Leopold Jasielski lat 41 syn Antoniego i Elżbiety Majewskiej i Teodozja Małolepsza lat 27 ,
córka Stefana i Martianny Bobowskiej zawarli małżeństwo w parafii Bonikowo w roku 1861
dowód: wpis w parafii 7/1861 na podstawie Poznań – Project
Leopold Jasielski został pochowany na cmentarzu w Gninie 14.10.1892 roku, był rządcą dóbr
Emilii Chłapowskiej z Karczewa, miał lat 70 ( czyli ur.ok.1822 ), był synem Antoniego,
sędziego kościańskiego
dowód: notatka na stronie 5 Dz.Poznańskiego nr 243 z dnia 22.10.1892
3/ ksiądz Asntoni Jacielski zmarł 21.02.1874, był emerytem
dowód: nekrologi w Dz.Pozn nr 44/1874 oraz Kur.Pozn nr 43/1874
BEDNARSCY
1/ Mikołaj Bednarski i Franciszka Lewandowska zawarli małżeństwo w parafii Dębe w roku 1833
dowód: wpis w parafii 10/1833 na podstawie Poznań – Project
Ze znanych księży Bednarskich w tym okresie to dziekan Skierniewicki Sylwester Bednarski, który zmarł w styczniu 1874 roku , patrz Kur.Poznaski nr 9 z 13.01.1874 roku ale tu nie ma jasnych dowodów przynależności do rodziny, przynajmnie na dzień dzisiejszy.
To tyle, pozdrawiam. Jacek
- Sianin_1948

Dziękuję serdecznie. Moja "tajemnicza" notatka dzięki Państwa życzliwej pomocy zaczyna nabierać jasności. Wracając do wykresu Tomka1973 wydaje mi się, że Adolf Bednarski miał nie siostrę a brata (być może młodszego), który ożenił się z siostrą księży Stanisława i i Kazimierza Fabiszów. Z tego małżeństwa mógł się narodzić Stanisław, ojciec mojego dziadka Wincentego. Pozostała mi więc kwerenda po archiwach. Ale przynajmniej mam się czego trzymać.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam, Sianin
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam, Sianin
Oczywiście nie upieram się z tym wykresem. Skoro x. Antoni Jasielski, to "wuj mamy", to przyjąłem, że ze strony Fabiszów można się spodziewać kobiety, a nie mężczyzny. Z drugiej strony - x. Paweł Fabisz powinien być w takim układzie dziadkiem wujecznym, a nie stryjecznym. Skoro jednak Bednarski to stryj, a Jasielski to wuj mamy, to raczej nie powinno być wątpliwości. Moja pomyłka może być jedynie powieleniem nieścisłości z notatki, bo przecież nie wprowadzałbym nikogo celowo w błąd i to na forum pełnym specjalistów 
tomek
tomek
-
Sawicki_Julian

Witam i cieszę się że tak mało pomocna notatka daje się rozwiązać prawie w całości , ja pisałem razem z Tomkiem a wyszło że później ale można było od razu poprawić błąd dzięki wykresu Tomka np. z synem Bednarskiego Mikołaja - Adolfa , ja go wziąłem za brata Mikołaja . Ja widzę tu na forum są tematy nie tknięte odpowiedzią to wpisuje cokolwiek aby z sensem , a ktoś może dopisze odpowiedź i ot chodzi , czasem starsi ludzie potrzebują naprawdę pomocy i każdy powinien ją otrzymać bo genealogia to tajemnica , nie wiadomo kto juto będzie nowym a według metryk starym kuzynem ; pozdrawiam - Julian
- Sianin_1948

-
Harajda_Jan
Szanowny Panie,
interesuję się rodziną Jasielskich. Przedstawiony na Pańskiej stronie Antoni zmarł w Sowińcu i został pochowany w Mosinie. Leopold maiał 2 synów:
1.Stanisława (nauczyciela) żonatego z Heleną z d. Zielińską byli rodzicamia:Stanisława, Władysława, Anny, Stefani i Klementyny Większość pochowana jest w Poznaniu na Dębcu.
2. Antoniego żonatego z Józefą Wierzejewska z którą miał Zbigniewa, Mariana,Janinę Halinę. Drugą żoną była Walentyna Chylewska - małżeństwo bezdzietne. Antoni z żonami i córlą Haliną pochowani są w Jarocinie, Zbigniew wz żoną i synem Markiem oraz Janina w Poznaniu na Górczynie, Marian w Krościenku.
Z potomków dorosłych Stanisława żyje Andrzej Jasielski w Starogardzie Gdańskim i Krzysztof Jasielski w Nowym Jorku
Z potomków Antoniego: Łukasz Jasielski w Krakowie i Maurycy Jasielski w Poznaniu. Mam opracowanie (kilkaset stron) dotyczace rodziny Jasielskich z której pochodziła moja Mama.
pozdrawiam
Jan Harajda 502 112 598
interesuję się rodziną Jasielskich. Przedstawiony na Pańskiej stronie Antoni zmarł w Sowińcu i został pochowany w Mosinie. Leopold maiał 2 synów:
1.Stanisława (nauczyciela) żonatego z Heleną z d. Zielińską byli rodzicamia:Stanisława, Władysława, Anny, Stefani i Klementyny Większość pochowana jest w Poznaniu na Dębcu.
2. Antoniego żonatego z Józefą Wierzejewska z którą miał Zbigniewa, Mariana,Janinę Halinę. Drugą żoną była Walentyna Chylewska - małżeństwo bezdzietne. Antoni z żonami i córlą Haliną pochowani są w Jarocinie, Zbigniew wz żoną i synem Markiem oraz Janina w Poznaniu na Górczynie, Marian w Krościenku.
Z potomków dorosłych Stanisława żyje Andrzej Jasielski w Starogardzie Gdańskim i Krzysztof Jasielski w Nowym Jorku
Z potomków Antoniego: Łukasz Jasielski w Krakowie i Maurycy Jasielski w Poznaniu. Mam opracowanie (kilkaset stron) dotyczace rodziny Jasielskich z której pochodziła moja Mama.
pozdrawiam
Jan Harajda 502 112 598
- Sianin_1948

Witam
To "moj" teren , znam dobrze ksiegi , nazwiska Fabisch i Piechoczik wystepuja u mnie jako krewni.
Paul Fabisch ur. 28 czerwca 1819 roku w Gliwicach jako syn kowala Floriania i Franciszki zd. Piechocik. Jego rodzice pobrali sie 27 pazdziernika 1818 w Gliwicach. Pan mlody w wieku 21 lat i panna mloda w wieku 18.
Florianuss Antonius Fabisch urodzil sie 4 maja 1798 w Gliwicach jako syn Georga i Leopoldiny zd. Herrmannin. Rowniez inne urodzenia w tej rodzinie mowia o ojcu imieniem Georg a nie Michal.
Franciszka Piechoczik urodzila sie 21 wrzesnia 1801 roku jako corka kowala Lorentza i Rosali Fabion.
Lorentz Anton Piechoczik urodzil sie 11 sierpnia 1768 jako syn Andreasa ( mieszczanin i kowal w miescie Gliwice) i Josephy Korbielkin.
Isnieje dosc duze prawdopodobienstwo ze Andreas Piechoczik byl wnukiem lub kuzynem moich przodkow o tym nazwisku.
Pozdrawiam Marek
To "moj" teren , znam dobrze ksiegi , nazwiska Fabisch i Piechoczik wystepuja u mnie jako krewni.
Paul Fabisch ur. 28 czerwca 1819 roku w Gliwicach jako syn kowala Floriania i Franciszki zd. Piechocik. Jego rodzice pobrali sie 27 pazdziernika 1818 w Gliwicach. Pan mlody w wieku 21 lat i panna mloda w wieku 18.
Florianuss Antonius Fabisch urodzil sie 4 maja 1798 w Gliwicach jako syn Georga i Leopoldiny zd. Herrmannin. Rowniez inne urodzenia w tej rodzinie mowia o ojcu imieniem Georg a nie Michal.
Franciszka Piechoczik urodzila sie 21 wrzesnia 1801 roku jako corka kowala Lorentza i Rosali Fabion.
Lorentz Anton Piechoczik urodzil sie 11 sierpnia 1768 jako syn Andreasa ( mieszczanin i kowal w miescie Gliwice) i Josephy Korbielkin.
Isnieje dosc duze prawdopodobienstwo ze Andreas Piechoczik byl wnukiem lub kuzynem moich przodkow o tym nazwisku.
Pozdrawiam Marek
Marek Z.
- Sianin_1948