Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

guzia28

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: guzia28 »

Panie Tomku, z moją rodziną to juz niczego nie jestem pewna, bo im głębiej szukam tym dziwniejsze fakty wychodzą na jaw :), ale w 99% procentach jestem, ponieważ osoba która może cos na ten temat wiedzieć, potwierdza iż pra dziadek pochodził z tej miejscowości, tam miał rodzinę i tam mając 36 lat zmarł na zawał. Z moich obliczeń wynika że to musiało być w 1932. Jedynie co jest dość dziwne to sprawa miejsca ślubu Szczepana Czyżykowskiego i Janiny Górniewskiej. Ponieważ ona pochodziła z Warszawy, to czemu miałby się on odbyć w Koluszkach/!O tym akcie wspomniałam Panu wcześniej. Dziekuje za zainteresowanie :)
maniaprot

Post autor: maniaprot »

Tomek1973 pisze: Małżeństwo Staskiewicz/Michalak - 1884/akt nr 21. drugiego aktu nie było. Raków to parafia w Piotrkowie.
Dziękuję serdecznie Panie Tomku :k: :k: :k: :k: :k: :k: ,
A zapisał może Pan imiona rodziców i miejscowości urodzenia : :wink:
Serdeczności Aneta
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@guzia28
Sprawdzę rok 1897, ale w wymienionych przez panią latach, takiego aktu urodzenia nie było.
guzia28

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: guzia28 »

Dziękuję...
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Post autor: sarna215 »

A jednak potrzebuje pomocy.Czy może Pan sprawdzić akt urodzenia (prawdopodobnie 1887r) Ignacy Kłodos Parafia Sw.Lamberta w Radomsku (AP Piotrków-zespół298/0) oraz jego zony Józefy Kłodos zdomu Pokora (1887r) ta sama parafia.
Tomek1973

Sympatyk

No nie wiem... Najpierw pani brutalnie wzgardziła moim dobrym sercem... Muszę się zastanowić ;)
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Witam!

Dziękuję za to co Pan odszukał. Jeśli chodzi o moich Kępskich/Kempskich to niestety pasuje mi tutaj tylko Ludwik (być może mój pradziadek).Reszty wymienionych nie jestem pewna (chyba, że jako ojciec też jest wymieniony Józef, to wtedy należałoby się zastanowić nad pokrewieństwem). Kiedyś się może okazać, że to jednak jakaś rodzina. Natomiast odnośnie Rzejowic, nie wiem gdzie rodzina mieszkała, wiem jedynie, że moja babcia i dwóch jej braci urodziło się w miejscowości Przerąb. A w AP Piotrków do roku 1944 są jedynie alegata, a akty urodzenia faktycznie do 1907, więc muszę zahaczyć najpierw o USC.

Daria Wilczyńska-Zięba
Tomek1973

Sympatyk

@Queenmagic
Wszystkie wymienione przeze mnie osoby /o ile nie napisałem inaczej/ były dziećmi Józefa. Nie znalazłem innej rodziny Kępskich. Jeśli chodzi o Rzejowice, to jedyną szansa /oprócz oczywiście parafii i USC/ jest przejrzenie akt gminnych.
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

No to mam zagadkę :? Zastanawia mnie brak w przejrzanych przez Pana latach aktu urodzenia Ignacego ur.1884(brata mojego pradziadka Ludwika) Jego datę urodzenia podała mi jego żyjąca córka, według której urodził się w Bożej Woli i parafia powinna być raczej ta sama. Wygląda jednak na to, że urodził się gdzie indziej. Zastanawiam się nad parafią Kluczewsko. Czy może Pan jeszcze to dla mnie sprawdzić (nr zespołu 275/0) Ignacy Kępski ur.26.08.1884 (syn Józefa ). I jeszcze jedno czy może mi Pan podać jak nazywała się żona Józefa tzn. imię i nazwisko panieńskie. Może mojej babci coś się przypomni odnośnie jej dziadków :? Aha i ostatnia rzecz jak są pisane te nazwiska: Kępski czy Kempski, bo mam w rodzinie różne wersje niestety.

Pozdrawiam
Daria
Tomek1973

Sympatyk

@Queenmagic
Tak jak napisałem wczesniej - w latach 82-90 to były wszystkie osoby o tym nazwisku.
W aktach, gdzie nazwiska sa pisane po polsku, była zarówno pisownia Kępski jak i Kempski, bez jakiejś specjalnej reguły. Z nazwiskiem panieńskim jest pewien kłopot. W jednym akcie wymieniono Katarzyne z Susłowskich, a we wszystkich pozostałych - Wiktorię z Cisławskich. Pierwsze nazwisko było więc chyba pomyłką. Nic bowiem nie wskazuje, by Józef owdowiał i się ponownie ożenił.
Jeśli poczeka pani kilkanascie dni, to zerknę do tego Kluczewska.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 26 lut 2009, 23:04 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Dziękuję bardzo, oczywiście poczekam :)

Daria
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

Jeżeli to możliwe, to proszę o pomoc.
Zależy mi na akcie ślubu moich pradziadków. Parafia w Krzepczowie.
Józef Borowski i Józefa z Teodorczyków. Myślę po zebraniu wszelkich informacji że ich ślub odbył się między 1895 a 1898r. Moja babcia a ich córka urodzia się w 1899r w boryszowie. Zależy mi bardzo by poznać nazwisko panieńskie moich praprababć. Mam już dane z tej parafii od 1817 roku. Brakuje mi właśnie tego ogniwa. Będę wdzięczna.
Pedrito

Post autor: Pedrito »

Witam. Bardzo proszę o sprawdzenie jeśli to mozliwe danych o wieku oraz o rodzicach Teofili Stypulskiej zmarłej w parafii Żelechlinek w roku 1880, akt zgonu nr 14.
Pozdrawiam i dziekuję. Piotr
Awatar użytkownika
Miazek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Miazek »

Witaj Tomku!
Zwracam się z prośbą o zwrócenie uwagi na nazwisko Miazek, wiem, że jest ono bardzo popularne w tych stronach dlatego nie podaję imion chodzi mi o najstarsze wzmianki.
Dziękuję i pozdrawiam Czarek
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Post autor: sarna215 »

Panie Tomku to była tylko chęć odciążenia Pana no i jak widać na chęciach się skończyło.A teraz pewnie moja cierpliwość będzie musiała palcem dół wykopać :oops: Gratuluję fantastycznego poczucia humoru. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”