Akt zgonu z j.polskiego

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

darek_b

Sympatyk

Prośba o pomoc w odczytaniu z j. polskiego

Post autor: darek_b »

Proszę o pomoc w odczytaniu poniższego wpisu (mam problem z dokładnym odczytaniu)- akt nr 3 (dotyczy zgony Marcina Bieganowskiego)
familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-24...MMV6-GP6:n1404436584
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba o pomoc w odczytaniu z j. polskiego

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
Darku źle podałeś link do metryki.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
darek_b

Sympatyk

Post autor: darek_b »

Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zawada_Cezary »

Witaj,
3.Wieś Żerechowa

-Roku 1821 dnia 15 stycznia

-Stawili się Ur(Urodzony) Szczepan Bieganowski,syn zmarłego ekonom, lat 38 i Ur(Urodzony) Antoni Biegański drugi syn za Strzelca w Przerębie służący i Oświadczyli Nam iż (onego dnia)? o godzinie 8 wieczorem w domu pod nr... zmarł na starość ojciec ich lat 78 mający, za Ekonoma we wsi Żerechowa służący, Ur(Urodzony) Marcin Biegański mąż Maryanny Gałeckiej lat 60. Poczym akt niniejszy przytomnym przeczytany został, a że nie umieją pisać,przez Nas więc tylko samych podpisany został.

Pozdrawiam
Cezary

Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Gośka

Sympatyk
Legenda

Akt zgonu z j.polskiego

Post autor: Gośka »

w prawdzie napisane w języku polskim ale nie mogę odczytać
akt zgonu 104 Łukasz Wierzchowski - na co zmarł i czy z majątku zostało "pięć pniaków" :shock: :lol: http://szukajwarchiwach.pl/35/1861/0/2. ... RsClmKt2hQ jakby ktoś mógł spojrzeć :)
Pozdrawiam - Gośka
MonikaMaru

Sympatyk

z j.polskiego

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

umarł na laxę? i duszność (jest taka choroba cutis laxa, zwiotczenie tkanek i występują przy niej duszności, ale czy to ta?)

"z majątku kilka pniaków pszczół pozostawił"

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Sroka_Stanisław

Sympatyk
Ekspert

z j.polskiego

Post autor: Sroka_Stanisław »

Działo się w Lublinie na Czwartku dnia siódmego Sierpnia Tyśiąc Osimset Dwudziestego Siodmego roku, ogodzinie osmey rano, stawili się Stanisław Narodowiec zięc zmarłego lat dwadzieśćia cztery, i Jędrzey Rumienski sąsiad lat czterdzieśći liczący, obydway gospodarze rolni we wsi Czechówka zamieszkali, i oswiadczyli że wdniu wczorayszym ogodzinie siodmey wieczór, roku bieżącego we wśi Czechówka umarł na laxę i duszność Łukasz Wierzchowski mąz Agnieszki z Grabowskich maiący lat pięćdziesiąt pięc, po którym sukcesorowie syn Woyciech, córki Anna Maryanna, zmaiątku kilka pńiaków pszczoł pozostało. Po przekonaniu się naocznie o zeyśćiu Łukasza Akt ten przeczytany stawaiącym i pisać nieumieiącym przeze nas podpisany został. - Xsiądz Paweł Bernacki Proboszcz Czwartku

Stanisław
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Dziękuję bardzo , jakoś te pszczoły umknęły mi :roll: :wink:
Pozdrawiam - Gośka :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”