Jak zdobyć akt zgonu nie znając miejsca śmierci?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Szperacz

Sympatyk

Jak zdobyć akt zgonu nie znając miejsca śmierci?

Post autor: Szperacz »

Witam Wszystkich serdecznie.
Tak jak w temacie,mam problem ze zdobyciem aktu zgonu mojej prababci.Posiadam dokładną datę śmierci,lecz nie wiem w jakim mieście zmarła i gdzie jest pochowana?w latach 1880-1920 roku wiem,że mieszkała w Chorzowie.Pisałem do USC w Chorzowie w sprawie aktu zgonu,lecz niestety nie odnaleziono.Przeglądałem spis ludności z lat 1926/27 i też niestety nie znalazłem takiego nazwiska jakiego szukałem.
PROSZĘ poradźcie mi coś jak dalej szukać? jakies podpowiedzi? a może ktoś z Szanownych Forumowiczow posiada spis ludności Chorzowa z lat 1850-1950 albo cos przybliżonego?
Proszę o jakiekolwiek informacje,za wszystie będę bardzo wdzięczny.
Poszukuję Edwarda i Katarzynę Schimik(Szymik)
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Bogdan Szymik (Szperacz)
Ps.może zbyt mało szperam? :roll:
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

Drogi Szperaczu, jeśli Twoja babcia była wdową, to może zamieszkała przy którymś z dzieci w innym miejscu. Warto więc zainteresować się losami jej dzieci. Zobacz też akt ślubu i zgonu twojej babci. A może ktoś z rodziny podpowie, czasem najdrobniejszy szczegół jest bardzo ważny. Jeśli masz jakieś bardzo stare fotografie prababci to popatrz na odwrocie. Nawet jak nie ma dedykacji to czasem adres zakładu fotograficznego wiele Ci powie. Zobacz też w miejscu urodzin pradziadka. Pozdrawiam.
Szperacz

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź Pani Ewo.
Właśnie,nawet nie pomyślalem o tym że prababcia mogła być już wdową.
Miała czworo dzieci,a w tym mojego dziadka,lecz niestety wszyscy juz nie żyją.O pradziadku nie wiem praktycznie nic poza tym że mieszkał w Chorzowie.Nie wiem kiedy się urodził i gdzie,brak jakichkolwiek informacji i praktycznie nie wiem od czego zacząć?? Zacznę chyba od poszukiwania jej dzieci,to powinno coś pomóc i ruszyć z miejsca.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wskazówki i pozdrawiam Szperacz :wink:
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

Drogi Szperaczu, warto też dotrzeć do aktu ślubu pradziadków, z takiego aktu można się wiele dowiedzieć.
Radzę zacząć od aktu ślubu rodziców i dziadków. Po 1908r takie dane znajdziesz w Urzędach gdzie wydaje się akty metrykalne współczesne. Archiwa Państwowe mogą wydać metryki po 100 latach. W akcie ślubu dziadków powinna być wzmianka o wieku pradziadka. Kiedyś tak pisali choć zależy to od parafii. Poza tym jeśli pradziadek mieszkał w Chorzowie to weź wiek prababci i mniej więcej określ na tej podstawie wiek pradziadka i szukaj rok po roku.
Zwróć też uwagę na ilość parafii w Chorzowie w tym czasie.
A może Twoja prababcia drugi raz wyszła za mąż?
Życzę powodzenia, początki są trudne. Ewa.
Awatar użytkownika
naplopo

Sympatyk
Adept

Post autor: naplopo »

Ja bym dał sobie spokuj z pisaniem, szkoda twojego i ich czasu. Podzwoniłbym do paru 'podejrzanych' USC. Jak znasz dokładną datę to masz idealną sytuacje. Ja jak dzwonie do USC to często nie wiem w jakim dziesięcioleciu moj interesujący mnie akt mniał miejsce. Mówie to co wiem o oni szukają rok po roku, czasami od ręki czasami proszą o tel. za pare dni. Także jak znasz dokładną datę to powinni od ręki potwierdzić czy mają takowy akt czy nie...

Powodzenia
egopol

Nieaktywny

Post autor: egopol »

Ja bym zaczął szukać w miejscu urodzenia i zgonów dziadka i jego rodzeństwa. Mogli się ur. oraz być pochowani w różnych miejscowościach.
Krzysiek
Szperacz

Sympatyk

Witam Wszystkich serdecznie.
Oj,oj jestem mile zaskoczony,że tyle porad spłynęło na moje pytanie.
Serdecznie dziękuje Wszystkim za porady,wezmę wszystkie pod uwagę i mam nadzieję,że uda mi się ruszyć z miejsca.
Tak jak już pisałem poprzednio nic nie wiem o moim pradziadku,a mój dziadek urodzil się w 1898 roku i w wyniku zawirowań wojennych slad po nim zaginął.Wiem tylko że zostal wcielony do Wehrmachtu i od 1944 roku nie ma wiadomości na jego temat,tak więc nie wiem nawet czy zginął,czy zmarł gdzies i gdzie jest pochowany.Obecnie znalazłem parafię,gdzie urodziła się moja prababcia i wczoraj napisalem do tej parafii o odnalezienie aktu urodzenia oraz aktu ślubu bo przypuszczam,że ślub napewno odbył się w paraffi panny młodej.Poczekam na odpowiedź z parafii,może coś z tego będzie??? zobaczymy!!??
Jeszcze raz dziękuję Wszystkim serdecznie za cenne wskazówki w dalszym moim poszukiwaniu.
Dziękuję i pozdrawiam Szperacz :lol:
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Jeżeli nie wiesz, gdzie zawieruszył się w czasie wojny Twój dziadek to radze zacząć własnie od niego! Napisz do PCK, wydrukuj formularz dostępny na ich stronie, wypełnij, podpisz, zeskanuj i wyslij! Ja tak zrobiłam i po 5 tygodniach dostałam pozytywna odpowiedź. W ten sposób odnalazlam 2 swoich pradziadków, którzy właśnie się gdzieś "zawieruszyli" w czasie wojny. To nic nie kosztuje. Okazało się, ze jeden zginąl w Mauthausen, a drugi Buchenwaldzie i teraz napisałam do Bad Arolsen po dalsze szczegóły. Może w ten sposób trafisz na jakiś nowy trop.

Pozdrawiam,
Ola
Szperacz

Sympatyk

Witaj Olu,serdeczne dzięki za podpowiedź.Z tego co mi wiadomo,to ktoś juz kiedyś z mojej rodziny prowadził poszukiwania przez PCK,ale jaki był tego rezultat?? nie wiadomo?? No ale warto spróbować jeszcze raz,może posiadają jakieś aktualniejsze dane? Wiadomo,zaraz po wojnie wszystko jeszcze było nie uporządkowane i właśnie może ktoś przeoczył? Napiszę,tak jak mi poradziłaś a co mi szkodzi zapytać? a nuż trafię na nowy ślad!!
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam cieplutko Bogdan (Szperacz) :wink:
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Daj znać jak sie do czegoś "doszperasz" :)
Powodzenia

Ola
Szperacz

Sympatyk

Witam serdecznie.
Oczywiście że dam znać jak coś uda mi sie wyszperać.
Przygotowuję już odpowiednie pisma do parafii i różnych urzędów i cobaczymy co z tego będzie??
Mam nadzieję,że coś ruszy z miejsca.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam Bogdan (Szperacz) :P
harnas

Sympatyk

Post autor: harnas »

Witam!!
Pani Olu ,czy jest możliwość ,aby przez PCK odszukać osobę z którą straciło się kontakt w latach 50.
Pomimo moich usilnych poszukiwań od dłuższego czasu nie mogę wpaść na trop mojego stryjka,poszukiwaliśmy Go praktycznie cały czas i nic z tego.
Może PCK to ostatnia deska ratunku.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Alicjo, spróbować nie zaszkodzi. Zresztą przeczytaj sama:
http://www.pck.pl/pages,13_100.html

Pozdrawiam,
Ola
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Ja też przygotowywuję się do wysłania zgłoszenia do PCK, aby odnależć dziadka wywiezionego na roboty do Niemiec. Jednak przedtem ustalam możliwe dane tzn. akt ślubu z parafii mojej babci, a w nim podana była parafia chrztu dziadka. Z tego aktu można dowiedzieć się o danych rodzicow.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
harnas

Sympatyk

Post autor: harnas »

Dziękuję pani Olu już zamieściłam ogłoszenie .Zobaczę jaka będzie odpowiedz.
Pozdrawiam
Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”