Malinowskich, Grocki - Aleksandrowo, Gm.Rożyszcze pow.Łuck

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Malin

Sympatyk

Malinowskich, Grocki - Aleksandrowo, Gm.Rożyszcze pow.Łuck

Post autor: Malin »

Witam
Poszukuję informacji o rodzinach Malinowskich i Grockich zamieszkałych przed wojną w miejscowości Aleksandrowo, Gmina Rożyszcze powiat Łuck. za wszelkie informacje na ich temat będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Malin :oops:
Wypada podpisać się. Generalnie na anonimy nie odpowiadam ale :D
Na liście katyńskiej figuruje kilkanaście nazwisk Malinowski i tak
- Starobielsk - 7
- Ostaszków -2
- Kozielsk - 7
Wiem ,że jest to popularne nazwisko ale kto wie?
Jeżeli chodzi o nazwisko Grocki nie występuje - jest podobnie brzmiące:
- Grodzki 2 x Starobielsk i 1 raz Kozielsk
Jak co- mogę podać szczegóły.
Tadeusz
Malin

Sympatyk

Za szczegóły byłbym bardzo wdzięczny, najmocniej przepraszam że się nie podpisałem.
Kacper Malinowski:)
Malin

Sympatyk

Podaję mojego meila, kacper1989_17@o2.pl jak mógłby Pan przesłać na niego szczegóły na temat Malinowskich i Grodzkich z listy katyńskiej był bym bardzo wdzięczny.
Kacper
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Kacper, zapraszam na stronę http://wolyn.ovh.org/ i wśród wykazów miejscowości jest Aleksandrowo a tam wpisy dot. Malinowskich i Grockich. Aleksandrowo było w parafii Łuck, postaram się przeszukać tomy "Wykazów.." i dać znać emailem.
Edek
Malin

Sympatyk

Dzięki ci wielkie Edek. tą stronę już przewertowałem. Znalazłem tam rodzinę Onufrego Malinowskiego oraz Jana Grockiego. Którzy byli moimi przodkami. Gdybyś mógł przesłać mi te "Wykazy" byłbym ci bardzo wdzięczny. Zastanawiam się również, czy moi przodkowie pochodzili z chłopstwa czy ze szlachty zagrodowej, znasz może jakieś herbarze Wołyńskie w których można by było to sprawdzić?
Kacper
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Witaj Kacprze!
Z Twego postu wiem w którym kierunku przeglądać "Wykazy...", gdyż Malinowskich jest dość dużo. Jeżeli sobie nie poradzę z dopasowaniem do Twych przodków to wykonam skany całości i prześlę. Grockich też kilka znalazłem. Mówię tutaj o metrykaliach z XIX wieku. Co do drugiej części Twego postu, to takie rozumowanie do niczego nie prowadzi. Trzeba mieć przed oczyma np. akt urodzenia lub ślubu Twego przodka (najlepiej z XIX wieku) i wtedy będzie wszystko wiadomo, co zacz. Bo brzmienie nazwiska to nie wszystko.
Edek ( pochodzeniem z wołyńskich chłopów)
Malin

Sympatyk

Jeszce raz wielkie dzięki za wskazówki. Niedawno dopiero zacząłem interesować się genealogią i nie za bardzo wiem jak się w tym wszystkim poruszać, stąd często moje błędne rozumowanie. O prapradziadku Onufrym wiem że zmarł w 1911 roku i był żonaty z Wiktorią Okorską ur w 1860r. Natomiast o Janie Grockim wiem że był synem Waleriana Grockiego i Ludwiki z Jakubowskich. oraz że ożenił się w 1901r z Julią z Borusewiczów ur1882r. to może ci pomóc w przeglądzie "Wykazów".
Serdecznie pozdrawiam Kacper
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”