Akt zgonu z j.polskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Prośba o pomoc w odczytaniu z j. polskiego
Proszę o pomoc w odczytaniu poniższego wpisu (mam problem z dokładnym odczytaniu)- akt nr 3 (dotyczy zgony Marcina Bieganowskiego)
familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-24...MMV6-GP6:n1404436584
familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-24...MMV6-GP6:n1404436584
Prośba o pomoc w odczytaniu z j. polskiego
Witam,
Darku źle podałeś link do metryki.
pozdrawiam monika
Darku źle podałeś link do metryki.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
- Zawada_Cezary

Witaj,
3.Wieś Żerechowa
-Roku 1821 dnia 15 stycznia
-Stawili się Ur(Urodzony) Szczepan Bieganowski,syn zmarłego ekonom, lat 38 i Ur(Urodzony) Antoni Biegański drugi syn za Strzelca w Przerębie służący i Oświadczyli Nam iż (onego dnia)? o godzinie 8 wieczorem w domu pod nr... zmarł na starość ojciec ich lat 78 mający, za Ekonoma we wsi Żerechowa służący, Ur(Urodzony) Marcin Biegański mąż Maryanny Gałeckiej lat 60. Poczym akt niniejszy przytomnym przeczytany został, a że nie umieją pisać,przez Nas więc tylko samych podpisany został.
Pozdrawiam
3.Wieś Żerechowa
-Roku 1821 dnia 15 stycznia
-Stawili się Ur(Urodzony) Szczepan Bieganowski,syn zmarłego ekonom, lat 38 i Ur(Urodzony) Antoni Biegański drugi syn za Strzelca w Przerębie służący i Oświadczyli Nam iż (onego dnia)? o godzinie 8 wieczorem w domu pod nr... zmarł na starość ojciec ich lat 78 mający, za Ekonoma we wsi Żerechowa służący, Ur(Urodzony) Marcin Biegański mąż Maryanny Gałeckiej lat 60. Poczym akt niniejszy przytomnym przeczytany został, a że nie umieją pisać,przez Nas więc tylko samych podpisany został.
Pozdrawiam
Cezary
Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Akt zgonu z j.polskiego
w prawdzie napisane w języku polskim ale nie mogę odczytać
akt zgonu 104 Łukasz Wierzchowski - na co zmarł i czy z majątku zostało "pięć pniaków"
http://szukajwarchiwach.pl/35/1861/0/2. ... RsClmKt2hQ jakby ktoś mógł spojrzeć
Pozdrawiam - Gośka
akt zgonu 104 Łukasz Wierzchowski - na co zmarł i czy z majątku zostało "pięć pniaków"
Pozdrawiam - Gośka
-
MonikaMaru

z j.polskiego
Witam,
umarł na laxę? i duszność (jest taka choroba cutis laxa, zwiotczenie tkanek i występują przy niej duszności, ale czy to ta?)
"z majątku kilka pniaków pszczół pozostawił"
Pozdrawiam,
Monika
umarł na laxę? i duszność (jest taka choroba cutis laxa, zwiotczenie tkanek i występują przy niej duszności, ale czy to ta?)
"z majątku kilka pniaków pszczół pozostawił"
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
-
Sroka_Stanisław

z j.polskiego
Działo się w Lublinie na Czwartku dnia siódmego Sierpnia Tyśiąc Osimset Dwudziestego Siodmego roku, ogodzinie osmey rano, stawili się Stanisław Narodowiec zięc zmarłego lat dwadzieśćia cztery, i Jędrzey Rumienski sąsiad lat czterdzieśći liczący, obydway gospodarze rolni we wsi Czechówka zamieszkali, i oswiadczyli że wdniu wczorayszym ogodzinie siodmey wieczór, roku bieżącego we wśi Czechówka umarł na laxę i duszność Łukasz Wierzchowski mąz Agnieszki z Grabowskich maiący lat pięćdziesiąt pięc, po którym sukcesorowie syn Woyciech, córki Anna Maryanna, zmaiątku kilka pńiaków pszczoł pozostało. Po przekonaniu się naocznie o zeyśćiu Łukasza Akt ten przeczytany stawaiącym i pisać nieumieiącym przeze nas podpisany został. - Xsiądz Paweł Bernacki Proboszcz Czwartku
Stanisław
Stanisław