Nazwisko: Milwid

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=22323&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Szukam informacji o Ignacym Milwidzie (generale wojsk rosyjskich za cara, pochodzenia polskiego) ożenionego z Marią, córką Władysława Czerkawskiego i Heleny Ginter. Po śmierci Władysława z wdową ożenił się jego brat Walenty Czerkawski i wychowywał córki brata.
Maria Milwid razem z ojcem Walentym Czerkawskim uciekła z Rosji w czasie rewolucji do Poznania, gdzie mieszkała jako wdowa razem z ojcem na ul. Konopnickiej. Mieli syna Władysława urodzonego w 1914 roku w Jekaterynosławiu.

PS Dzięki WTG Gniazdo znalazłam dodatkowe informacje w księgach meldunkowych Poznania i naniosłam poprawki. Bardzo dużo jest tam informacji o osobach, które uciekły z Rosji przed rewolucją.
Ostatnio zmieniony czw 27 lut 2014, 21:59 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Trochę chaotycznie napisane. Walenty Czerkawski to ojciec Marii Milwid czy stryj? Kto miał syna Władysława? Wdowa z ojcem swoim?
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

I stryj, i ojciec, bo po śmierci brata Władysława Czerkawskiego, ofiary rugów pruskich, ożenił się z wdową po młodszym bracie i wychowywał jego córki Marię, po mężu Milwid i Władysławę po mężu Aleksandrowicz.

Pozdrawiam,

Ewa

PS Nawet mi do głowy nie przyszło, że mógłby ożenić się z córką, to nie był Woody Allen ;)
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Skontaktowała się ze mną krewna Władysława Milwida. Okazało się, że w czasie II wojny światowej mieszkał w Warszawie i został aresztowany przez Gestapo w kościele św. Aleksandra 5 czerwca 1943 roku w czasie ślubu porucznika Mieczysława Uniejewskiego z Teofilą Suchanek. Dalsze jego losy nie są rodzinie znane. Zapewne zginął, ale nie wiadomo gdzie.

Pozdrawiam,

Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”