Problem z nazwiskiem

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gośka

Sympatyk
Legenda

Problem z nazwiskiem

Post autor: Gośka »

Żeby nie było prosto znowu pojawił się problem z nazwiskiem. Otóż jednej z 3x prababek rodzice nazywali się Stanisław NARODOWIEC s. Franciszka i Katarzyny z Pałczyńskich i Anna Wierzchowska. Znalazłam ich akty zgonu, akty urodzeń dzieci i zaczęłam szukać aktu ślubu. Wyszło, że powinien być przed 1827 rokiem w par. Św.Mikołaja Lublin. Zaorało i nie ma. Ona z tej parafii więc teoretycznie tutaj. I wczoraj przez przypadek trafiłam na ślub w 1826 roku Anny Wierzchowskiej i Stanisława Ożegowskiego mającego rodziców o imionach i nazwisku matki tym samym jak wspomniany Narodowiec. Z tym, że tutaj małżeństwo jest określone jako Ożegowscy. Czy są to ci sami ludzie? Czy syn dla jakiegoś powiodu zmienił nazwisko. Jak myślicie?
Wogóle ten kto w tej parafii prowadził księgi to "wesoły" człowiek był. W drugim akcie małżeństwa z 1813 roku w zapowiedziach ślub ma brać Łukasz Wierzchowski i Agnieszka z Grabowskich Wójcicka a w akcie małżeństwa wpisany Łukasz Wierzchowski i Marianna z Zawiślaków Wójcicka. Rodzice młodej w zapowiedziach Wojciech i Konstancja Grabowscy a w akcie ślubu Wojciech i Konstancja Zawiślakowie. :shock: :evil:
Pozdrawiam - Gośka :)
AndrzejG

Sympatyk

problem z nazwiskiem

Post autor: AndrzejG »

Myślę że są to te same osoby,musisz weryfikować akty metrykalne z tej parafi które posiadasz,jeżeli chodzi o nazwiska może być taka sytuacja że ksiądz zapisał w akcie jego przezwisko bo np. w tej miejscowości tak go nazywano Zawiślak bo przybył za wisły.
Oczywiście pewności nie ma ale jest duże prawdopodobieństwo,żadnego aktu nie odrzucaj z czasem wszystko się wyjasni .
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

problem z nazwiskiem

Post autor: Bozenna »

Gosiu,
Kalinowszczyzna, Sierakowszczyzna i Czwartek - czy tak ?
Powinny byc dwie wersje: ksiega i tabele. Poszukaj w SZWA i u Mormonow. Porownaj te dwie wersje - moze cos sie wyjasni.
Pozdrowienia,
Bozenna
Gośka

Sympatyk
Legenda

problem z nazwiskiem

Post autor: Gośka »

Porównałam obydwie wersje ale nic niestety nie wyjaśniło się. U Mormonów w prawdzie znalazłam obydwa śluby ale w tym z 1826 jest Ożegowski. Podane jest, że Stanisław urodził się w par. Bełżyca ale nie ma tam zgonu rodziców ani Narodowca ani Ożegowskiego. :( A w tym z 1813 jest Marianna Zawiślak. Dzieci, które rodzą się później z tego związku mają wpisaną matkę tak jak jest w zapowiedziach czyli Agnieszkę Grabowską. Mało tego znalazłam jeszcze akty zgonu jej rodziców, czyli chyba jednak chodzi o Tą drugą. No i już całkiem namieszałam. :(
Pozdrawiam - Gośka
Pozdrawiam - Gośka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”