Żeby nie było prosto znowu pojawił się problem z nazwiskiem. Otóż jednej z 3x prababek rodzice nazywali się Stanisław NARODOWIEC s. Franciszka i Katarzyny z Pałczyńskich i Anna Wierzchowska. Znalazłam ich akty zgonu, akty urodzeń dzieci i zaczęłam szukać aktu ślubu. Wyszło, że powinien być przed 1827 rokiem w par. Św.Mikołaja Lublin. Zaorało i nie ma. Ona z tej parafii więc teoretycznie tutaj. I wczoraj przez przypadek trafiłam na ślub w 1826 roku Anny Wierzchowskiej i Stanisława Ożegowskiego mającego rodziców o imionach i nazwisku matki tym samym jak wspomniany Narodowiec. Z tym, że tutaj małżeństwo jest określone jako Ożegowscy. Czy są to ci sami ludzie? Czy syn dla jakiegoś powiodu zmienił nazwisko. Jak myślicie?
Wogóle ten kto w tej parafii prowadził księgi to "wesoły" człowiek był. W drugim akcie małżeństwa z 1813 roku w zapowiedziach ślub ma brać Łukasz Wierzchowski i Agnieszka z Grabowskich Wójcicka a w akcie małżeństwa wpisany Łukasz Wierzchowski i Marianna z Zawiślaków Wójcicka. Rodzice młodej w zapowiedziach Wojciech i Konstancja Grabowscy a w akcie ślubu Wojciech i Konstancja Zawiślakowie.
Pozdrawiam - Gośka