Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.7)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

pomponik

Sympatyk

Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.5)

Post autor: pomponik »

Witaj Michalina,

Ciesze sie ze masz dostep do rodzinnego drzewka na www.mundia.pl . Odpowiedz napewno dostanies od Mike ale to wsystko bedzie zalezalo jak czesto on odwiedza swoje konto na www.ancestry.com ablo www.mundia.pl bo twoja prozba idzie prosto na jego email zwiazana z www.ancestry.com .

Zapisalam Jana na www.findagrave.com . Miejsce na grob byl darowany przez kosciola St Adalbert. Niestety nie ma zanku grobu Jana bo po 25 lat po pochowanu zawiadomienie o likwidaci grobu by bylo wyslane (jak byla jakas bliska rodzina zapisana przy dokumentach pochuwku) do najbliszej rodzinny. A ze nikt nie sie nie zglosil o prawno nad grobem to wtedy pomnik/nagrobek (jak byl) to byl usunienty i inna osoba mogla byc pochowana w tym samym grobie co Jan.

Jak bys w przyslosci znalazla Jana Akt Urodzenia to moze poprowic jego dane na:

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... 474&df=all&

Zycze ci milego kontaktu z rodzina.

Serdecznie pozdrawiam, Pomponik :k:
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.5)

Post autor: MajaWojdalski »

Anno,
Znalazłam kilka dokumentów które ułatwią ci dalsze poszukiwania. Najprościej będzie jeśli prześlesz mi swój adres e-mail na majawojdalski[at]hotmail.com. Nie byli łatwi do znalezienia, ale jak jest łatwo to nie ma frajdy... :)
Maja
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Re: Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.5)

Post autor: Joanna71 »

Meduza pisze:Witam , proszę o pomoc w odszukaniu losów Bronisławy Gajewskiej urodzonej w Chruśnicach parafia Czerwin w 1912 roku wyemigrowała do Stanów w 1926 roku jako 14 dziecko , do przebywającego w Stanach ojca Tomasza Gajewskiego , Matka Franciszka z domu Gising zmarła w 1916 w Chruśnicach parafia Czerwin .Kontakt rodzinny urwał się w 1964 , cioteczna babcia nagle zamilkła . Wiem , że cioteczna babcia była kilka razy mężatką , nazwisko z 1964 roku nosiła po mężu Russell , możliwy jest nowy ożenek .Bezskutecznie poszukuję daty i miejsca śmierci Bronisławy z domu Gajewskiej .
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/KX9X-6B5
Będę bardzo wdzięczna za każdą dodatkową informację . Pozdrawiam Anna
Witaj,
Podaj gdzie mieszkala Bronislawa w 1964r.
czy zmienila imie ?(Bernice,Berenice,Bertha ??)

Lista pas. ojca?
Tomasz plynie do brata- Aleksander?

Name: Tomas Kajewski
Event Type: Immigration
Event Date: 1913
Event Place: Philadelphia, Philadelphia, Pennsylvania, United States
Birthplace: Kroschnice Russia
Ship Name: Cassel
Birth Year (Estimated): 1887
Affiliate Publication Title: Index (Soundex) Cards, Ship Arrivals at Philadelphia, Pennsylvania, Jan. 1, 1883-June28, 1948
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1178929734

Joanna
Behem

Sympatyk

Post autor: Behem »

Witam,

Czy mogę prosić o stronę z cenzusu z 1930? https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/X79C-9S8

Jak ocenia Pani moje szanse wydobycia aktu zgonu brata prababci, zmarłego w 1946? https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/KFWN-DQN
Oraz informacji na temat jego służby wojskowej? https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/K8PD-7SY
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... h=000&cp=0
Może pod tym drugim linkiem kryją się jakieś informacje niedostępne dla osób spoza ancestry? Bardzo proszę o sprawdzenie.
Nie mam ani jednego jego zdjęcia, za to mam cichą nadzieję, że może w takich wojskowych aktach gdzieś się jakieś przechowało.

Jeszcze jedna prośba: od lat szukam informacji na temat pobytu w Stanach moich przodków z drugiej rodziny. Mieli jedno z tych kiepskich z punktu widzenia emigracyjnego nazwisk, tzn. biedny urzędnik za oceanem musiał się z takim nazwiskiem sporo nabiedzić (Szcześniak), a dziś biedzę się ja, usiłując coś w USA znaleźć.
Prapradziadek mój Stanisław Szcześniak (ur. 1877) wraz z żoną Władysławą (ur. 1878) udali się do USA w początkach XX wieku, stawiam na rok 1904 lub 1905. Podróżowali z zaboru rosyjskiego - Unieck (gm. Raciąż), mogli też podawać wsie: Charzyny, Sikory lub Gradzanowo. W 1906 w Stanach na świat przyszła moja prababcia Józefa Kornelia (Kornelia Józefa, nie dam głowy, które imię było pierwsze; wg moich danych urodziła się 19 marca 1906, ale nie wiem gdzie). Być może na świat przyszło jeszcze jakieś inne dziecko, po Józefie, ale nie dożyło powrotu do Polski, a do Polski wrócili niebawem, po kilku zaledwie latach.
I niestety - ani nie mogę trafić na ślad przybycia Stanisława i Władysławy do USA, ani na ślad urodzenia Józefy Kornelii. Jakby się pod ziemię zapadli. Jakieś wskazówki gdzie mogę szukać, nie znając miejsca pobytu? Gdybym chociaż stan znała... Zadawałam to pytanie na forum w 2011 roku, spróbuję jeszcze raz, może po trzech latach coś nowego pojawiło się w sieci.

I jeszcze pytanie do Pomponika: to w Stanach tak jak u nas po określonym czasie grób podlega recyklingowi? Zawsze byłam przekonana, że tam groby są wieczne, aż do skończenia świata, a przynajmniej dopóki istnieje dany cmentarz. Przykład mojego prapradziadka Jana Krosnowskiego: zmarł w 1911, pochowano go w Detroit na Mt. Olivett i - mimo że nikt z nas niczego nie opłacał ani nie opłaca - nie pochowano w tym miejscu nikogo innego. Znam dokładną sekcję i dokładne miejsce pochówku, praktycznie co do metra i, choć Jan nie ma nagrobka (o tym, że zmarł w USA dowiedziałam się dwa lata temu), dostałam takie oto zdjęcie zielonej trawy rosnącej mniej więcej w tym miejscu, i widać, że w tej starej części cmentarza nie powstają nowe groby: http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... 479&df=all&

Będę wdzięczna za pomoc,
Agnieszka
tom123

Sympatyk

Post autor: tom123 »

Witam
Proszę o pomoc w odszukaniu jakiś informacji o losach Kasprzykowskich.Z tego co udało mi sie ustalić jeden z czwórki braci wyemigrował najprawdopodobniej do USA (ktos inny z rodziny wspominał, że może do Kanady). Niestety nie wiem, który z nich, więc podam imiona i daty urodzenia wszystkich trzech.
Wincenty Kasprzykowski urodzony w 6.01.1887 (może się pojawić data 21.12 bo w metryce są dwie daty) w Anastazowie,
Józef Kasprzykowski urodzony w 07.02.1889 (lub 26.01) Anastazów
Konstanty Kaspprzykowski urodzony w 08.04.1891 (27.03) Anastazów.
Anastazów znajdował sie na terenie parafii Parzno w zaborze rosyjskim. Rodzicami ich byli Piotr Kasprzykowski i Magdalena zd Pacześ.
Wiadomo mi jeszcze, że napewno dotarł do Amerki, gdyż przyjechał do Polski na pogrzeb tylko nie wiem kogo i kiedy to miało miejsce.
Informacji mało niestety - wszyscy, którzy mogliby powiedzieć wiecej niestety nieżyją.
Będę bardzo wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam Tomasz
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Joanna71 pisze:[ ]
Witaj,
Lista pas. ojca?
Affiliate Publication Title: Index (Soundex) Cards, Ship Arrivals at Philadelphia, Pennsylvania, Jan. 1, 1883-June28, 1948

Joanna
Witam , Bronisława najprawdopodobniej mieszkała w Filadelfii , ale na 100 % nie jestem tego pewna .Listy po 64 roku adresowane były na Bronisławe Russell i nie wracały i o zmianie imienia nic nam nie wiadomo , ale znając charakter ciotecznej babci wszystko jest możliwe .List wysłany w latach 80 wrócił z adnotacją adresat nieznany . . Jedyne dziecko Bronisławy z pierwszego małżeństwa zginęło w wypadku . .Bronisława mogła mieszkać w Filadelfii , Nowym Jorku lub w tych 2 stanach
Tomasz Gajewski do Stanów wyjechał w 1913 lub w 1914 i powrócił w do Polski w 1963 roku i pochowany jest w Polsce . Przez ostatnie lata w Stanach mieszkał w Filadelfii .
W 1928 roku Tomasz Gajewski ożenił się z Nille Loboda
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/KHXB-WD4
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/J23P-8W5
Z tego związku urodził się syn . Małżonkowie się rozstali , ale czy wzięli rozwód ? tego też nie wiem . Prawdopodobnie syn zmienił nazwisko na nazwisko matki ..
W 1913 w Stanach przebywał Aleksander Gajewski ( urodzony w 1891 r.) , .brat Józef ( 1885) . Jan (1892) , oraz bracia przyrodni z matki Emilii Białej : Stefan (1861) , Bolesław (1864) , Adam (1875), Feliks (1877), Wincenty(1877)
Tak też prawdopodobne jest , że Tomasz podał brata Bronisława jako cel przyjazdu , ale zmiana nazwiska ? Tu mi nie pasuje . . Tomasz po powrocie ze Stanów płynnie mówił i pisał po polsku , był bardzo wyczulony w tym temacie . Jedyne wytłumaczenie , że nie widział tego wpisu , urodzony w Mokrymlesie (Mokrym Lesie ) parafia Wąsewo , przed wyjazdem mieszkał w Chruśnicach parafia Czerwin . zabór rosyjski .
Pozdrawiam Anka
Mariusz_Jewasiński

Post autor: Mariusz_Jewasiński »

Dzień dobry.

Bardzo bym prosił o pomoc w odszukaniu Marianny Mitek, która w 1910r. w lipcu dotarła do Nowego Jorku w USA i słuch o niej zaginął. Marianna Mitek urodziła się w 1894r., była córką Bartłomieja Mitek i Zofii z domu Dziubek i miała siostrę Annę. Wiem,że Zofia Mitek udała się do USA kilka lat wcześniej i po tym jak ściągnęła córkę Mariannę, wróciła do Polski. Byłbym bardzo wdzięczny o jakiekolwiek informacje na temat losów Marianny Mitek w USA.
lebul

Sympatyk

Post autor: lebul »

Witam.
Czy mógłbym prosić o listę pasażerów i manifest dla:

Given Name: Josef
Surname: Glowacky
Last Place of Residence: Lomzin
Event Date: 06 Apr 1901
Nationality: Russian
Departure Port: Hamburg
Arrival Port: New York
Marital Status: M
Citizenship Status:
Ship Name: Pretoria

oraz

Josef Glowacki
Event Date: 15 Apr 1891
Event Place: New York, New York, New York, United States
Occupation: Infant
Ship Name: Friesland
Birth Year (Estimated):
Departure Port: Antwerp
Literacy: Unknown
Last Place of Residence:
Destination Place: Buffalo
Transit or Travel Compartment: Staying in the USA [Transit]; Steerage [Travel]
Affiliate Manifest ID: 00081828
Affiliate Publication Title: Germans to America Passenger Data file, 1850-1897
Affiliate ARC Identifier: 1746067

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Piotr
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

lebul pisze:Witam.

Citizenship Status:

Jozef plynie do brata-Julian?
razem znim plynie Feliks Glowacki ,lat 18
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0004
oraz

Josef Glowacki
Birth Year (Estimated):
Last Place of Residence:

Piotr
do drugiego wpisu nie znalazlam listy..

Joanna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Pięknie proszę, pomóżcie i mnie.
Szukam wszelkich wiadomości na temat dwóch osób-Józefa Bartkiewicza ur.11.12.1867 (1868) w miejsc. Chruślanki v Kruslanki ,s.Kacpra i Katarzyny Wasiak, który 21.05.1906 roku przybył na statku Noordland do Nowego Jorku,l.38, zostawił w kraju żonę Rozalię z Gałęzowskich i kilkoro dzieci.
A także z tej samej miejsc.Chruślanki v Kruslanki Bartkiewicz Władysławę l.19 przybyłą do Nowego Jorku w dniu 15 marca 1910 na statku Gothland z Antwerpii.Niestety nie wiem, czy Władysława była córką Józefa, czy jego krewną i dokładnej daty urodzenia też nie znam(podają, że 1890).
Czy jest możliwość dowiedzenia się czy wrócili z powrotem do kraju i kiedy?Do kogo jechali?Gdzie pracowali? A może kogoś poślubili?
Ponieważ nie znam języka angielskiego jestem zdana na Waszą łaskę.
Jeszcze raz pięknie proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Wasilewska Lenart
Polanska_Hanna

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Polanska_Hanna »

Joanna71 pisze:
lebul pisze:Witam.

Citizenship Status:

Jozef plynie do brata-Julian?
razem znim plynie Feliks Glowacki ,lat 18
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0004
oraz

Josef Glowacki
Birth Year (Estimated):
Last Place of Residence:

Piotr
do drugiego wpisu nie znalazlam listy..

Joanna

Do Joanny!!!!!

Germany, Select Births and Baptisms, 1558-1898 (in German) New Global Collections
Name: Felix Von Pstrokonski
Spouse: Wilhelmine Henriette Von Lepel

znalazłam taka informację na ancestry!!!moge prosic o pomoc w odszyfrowaniu?to są dziadkowie poszukiwanego wczesniej na forum Henryka Pstrokońskiego!!!!
Hanna
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Haniu,

Pod tym linkiem jest tylko informacja o chrzscie Frederyki Emilli Von Pstrokonski:

https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/NT88-GBT

Przepuszczam ze to co znalazlaz dotyczy tej samej informaci ktora znalazlas bo www.ancestry i www.familysearh.com wspolpracuja ze soba i dziela sie z informacja indeksowana przez woluanteruszach. Niestety nie ma skanu dokumentu skat informacja byla wzieta. Przywaznie jak jest skan dokumentu podane do przegladu to jest link umieszcony (do dokumentu) na prawej stronie. Na stronie ktora ci podalam link to jest napisane 'no image available'. Czyli nie ma obrazka dokumentu.

Pozdrawiam, pomponik
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Meduza pisze:
Witaj,
Lista pas. ojca?

Joanna
Witam , Bronisława najprawdopodobniej mieszkała w Filadelfii , ale na 100 % nie jestem tego pewna .Listy po 64 roku adresowane były na Bronisławe Russell i nie wracały i o zmianie imienia nic nam nie wiadomo , ale znając charakter ciotecznej babci wszystko jest możliwe .List wysłany w latach 80 wrócił z adnotacją adresat nieznany . . Jedyne dziecko Bronisławy z pierwszego małżeństwa zginęło w wypadku . .Bronisława mogła mieszkać w Filadelfii , Nowym Jorku lub w tych 2 stanach
Tomasz Gajewski do Stanów wyjechał w 1913 lub w 1914 i powrócił w do Polski w 1963 roku i pochowany jest w Polsce . Przez ostatnie lata w Stanach mieszkał w Filadelfii .
W 1928 roku Tomasz Gajewski ożenił się z Nille Loboda
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/KHXB-WD4
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/J23P-8W5
Z tego związku urodził się syn . Małżonkowie się rozstali , ale czy wzięli rozwód ? tego też nie wiem . Prawdopodobnie syn zmienił nazwisko na nazwisko matki ..
W 1913 w Stanach przebywał Aleksander Gajewski ( urodzony w 1891 r.) , .brat Józef ( 1885) . Jan (1892) , oraz bracia przyrodni z matki Emilii Białej : Stefan (1861) , Bolesław (1864) , Adam (1875), Feliks (1877), Wincenty(1877)
Tak też prawdopodobne jest , że Tomasz podał brata Bronisława jako cel przyjazdu , ale zmiana nazwiska ? Tu mi nie pasuje . . Tomasz po powrocie ze Stanów płynnie mówił i pisał po polsku , był bardzo wyczulony w tym temacie . Jedyne wytłumaczenie , że nie widział tego wpisu , urodzony w Mokrymlesie (Mokrym Lesie ) parafia Wąsewo , przed wyjazdem mieszkał w Chruśnicach parafia Czerwin . zabór rosyjski .
Pozdrawiam Anka
Witaj,
Na mundia.com, jest drzewo dla …Thomas John Gajewski
jedno zalozone przez -Zygmunt Zielinski (Polska-Lappi,Finland)
drugie Faerietwin57 ,to Kim Hamilton-wnuczka Alexandra Gajewski
z Reading,Berks County,Pa(brata Tomasza)
jej e-mail:kehamilton223@gmail.com
a tu jest jej post w ktorym szuka info. o rodzinie
http://boards.ancestry.com/localities.c ... .1/mb.ashx

i jeszcze znalazlam spis z 1930 r.

Name: Thomas Gayephi
Event Type: Census
Event Year: 1930
Event Place: Wilkes-Barre, Luzerne, Pennsylvania, United States
District: 0253
Marital Status: Married
Race: White
Race (Original): White
Relationship to Head of Household: Head
Relationship to Head of Household (Original): Head
Birth Year (Estimated): 1888
Birthplace: Poland
Immigration Year: 1910
Father's Birthplace: Poland
Mother's Birthplace: Poland
Sheet Number and Letter: 20B
Household ID: 350
Line Number: 72
Affiliate Name: The U.S. National Archives and Records Administration (NARA)
Affiliate Publication Number: T626
Affiliate Film Number: 2073
GS Film number: 2341807
Digital Folder Number: 004639404
Image Number: 00801
Household Gender Age Birthplace
Head Thomas Gayephi M 42 Poland
Wife Nellie Gayephi F 28 Poland
Daughter Stephana Lotoda F 11 Pennsylvania
Daughter Josephine Lotoda F 10 Pennsylvania
Stepson Edward Lotoda M 5 Pennsylvania
Daughter Louise Lotoda F 4 Pennsylvania
Son Wadeslaw Goyefski M 0 Pennsylvania
Boarder Carroll Dydzinski M 50 Poland

Tomasz Gajewski
Znalazlam tez Deklaracje na obywatelstwo(dn.21 sep..1919)
wyplynal 8 Marca 1913r. z Bremen
wdowiec ,zawod-gornik
ur.8 Wrzes.1886,Mokry Las,Polskaù
przybyl 20 Marca 1913r.statek-Cassel
(lista pas.wyzej podana jest wlasciwa)
adres-p.o.box 37,cherry valley,pa
swiadkowie-Ludwik Czachowski i Alexander Laniewski

...gdzie sa daty ur. corek
Czeslawa-4 Jan. 1907
Bronislawa -3 Sep. 1912

Znalazlam Bronislawe…

zgon
Bronislawa Franciszka?

Name: Blanche F. Russell
State of Issue: Pennsylvania
Date of Birth: Tuesday September 03, 1912
Date of Death: May 1991
Est. Age at Death: 78 years, 8 months
State: Pennsylvania
Social Security Number: 165-14-4312

Joanna
Polanska_Hanna

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Polanska_Hanna »

pomponik pisze:Haniu,

Pod tym linkiem jest tylko informacja o chrzscie Frederyki Emilli Von Pstrokonski:

https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/NT88-GBT

Przepuszczam ze to co znalazlaz dotyczy tej samej informaci ktora znalazlas bo www.ancestry i www.familysearh.com wspolpracuja ze soba i dziela sie z informacja indeksowana przez woluanteruszach. Niestety nie ma skanu dokumentu skat informacja byla wzieta. Przywaznie jak jest skan dokumentu podane do przegladu to jest link umieszcony (do dokumentu) na prawej stronie. Na stronie ktora ci podalam link to jest napisane 'no image available'. Czyli nie ma obrazka dokumentu.

Pozdrawiam, pomponik

dziekuję... a ten link mozna odczytać???? U.S. City Directories, 1821-1989 Schools, Directories & Church Histories View Image
Name: Henry De Pstrokonski
Residence: date - city, Pennsylvania, USA

Dziekuję.....
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Joanna71 pisze:
Meduza pisze:
Joanna
Wspólne drzewko rodzinne Gajewskich z Mokregolasu budujemy od września zeszłego roku , kiedy na Mundia , znalazłam Kim , Katy , Ulę , Zygmunta , Ryszarda . Mamy już ustaloną listę 24 dzieci naszego Wincentego Gajewskiego i jego 2 żon Emilii Julianny Białej (11)
i Anny Ziemby .(13) . odnaleźliśmy już sporo osób z naszej wspaniałej „MAŁEJ „rodziny , ale mamy i trudności Nie mogłam znaleźć wjazdu Tomasza i danych jego syna i aktu zgonu Bronisławy , odnalezieni kuzyni po stronie amerykańskiej też pomagali w szukaniu , ale nikt z nas nie przypuszczał o takiej zmianie danych Dzięki Tobie Joanno mamy rozwiązane sprawy śmierci Bronisławy , sprawę wjazdu Tomasza , imię syna Tomasza i dzieci Nillie
WIELKIE DZIĘKI
Anna
PS jak i gdzie można dowiedzieć się gdzie pochowana jest Bronisława i imię jej męża ?
Ostatnio zmieniony ndz 02 mar 2014, 22:03 przez Meduza, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”