Aresztowani w rejonie Lwowa i Drohobycza 1939-1941

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

zorka22

Post autor: zorka22 »

Poszukuje informacji o rodzinie Marszałek zamieszkałej w Lwowie i zesłanej na Sybir 1940.
Pozdrawiam zorka22
Papa

Sympatyk

Post autor: Papa »

W książce Jerzego Węgierskiego "W lwowskiej Armii Krajowej" występuje Bronisława Marszałek.
"Szczególne zasługi w pomocy więźniom w więzieniu przy ulicy Łąckiego położyła "wachmanka" Bronisława Marszałek "Droga".

Mirek
SzotowskaM

Sympatyk

Post autor: SzotowskaM »

Świerniak_Kazimierz pisze:
Stenia pisze:Witam !
Panie Kazimierzu, czy moge prosić o sprawdzenie nazwiska Czarnacki Józef s. Wincentego ur. w 1907r
Pozdrawiam- Stenia Czarnacka
Witam! Jest tylko Czarnecki Zygmunt.Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
witam ,chciałam się dowiedziec więcej o Zygmuncie.Mój pradziadek nazywał się Czarnecki,miał braci niestety wiem tylko o jednym-Konstantym.
Pochodzili z Arcelina,ojciec:Jan Czarnecki,mama:Józefa z domu Szczepańska
z góry dziękuje za odpowiedź Małgorzata Szotowska
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Malin pisze:Witam.
Poszukuję informacji na temat rodziny Golis. mieszkali w Konopnicy koło Lwowa i zostali zesłani na sybir w 1939 albo w 1940 roku.

Serdecznie Pozdrawiam Kacper Malinowski.
Witam ! Brak nazwiska GOLIS .Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

zorka22 pisze:Poszukuje informacji o rodzinie Marszałek zamieszkałej w Lwowie i zesłanej na Sybir 1940.
Pozdrawiam zorka22
Witam ! MARSZAŁEK BOLESŁAW syn Józefa ur.1920 ;aresztowany 12.06.1940 ;wiezienie Sambor ;wyrok -29.111940 - 3 lata - ITŁ =Poprawczy Obóz Pracy ONIEGŁAG .Pozdrawiam p.s. nie odpowiadam na nicki
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

SzotowskaM pisze:
Świerniak_Kazimierz pisze:
Stenia pisze:Witam !
Panie Kazimierzu, czy moge prosić o sprawdzenie nazwiska Czarnacki Józef s. Wincentego ur. w 1907r
Pozdrawiam- Stenia Czarnacka
Witam! Jest tylko Czarnecki Zygmunt.Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
witam ,chciałam się dowiedziec więcej o Zygmuncie.Mój pradziadek nazywał się Czarnecki,miał braci niestety wiem tylko o jednym-Konstantym.
Pochodzili z Arcelina,ojciec:Jan Czarnecki,mama:Józefa z domu Szczepańska
z góry dziękuje za odpowiedź Małgorzata Szotowska
Witam ! CZARNECKI ZYGMUNT syn Antoniego ur.1900 ;aresztowany 10.10.1939 przez NKWD art.17 ,54-3 [brak dany co dalej] OSRODEK KARTA w Warszawie akta nr M-252;Z-2/78/16 Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
SzotowskaM

Sympatyk

Post autor: SzotowskaM »

dziękuję,pozostaje mi tylko sprawdzić czy w jakiś sposób był spokrewniony z nami
wachulka-waclaw

Sympatyk

Post autor: wachulka-waclaw »

Autor Czesław Kosturek wymienia nazwisko Czarnecki ze Lwowa w swojej książce "W czterech łagrach i trzynastu tiurmach" wydanie 2001.
wacław
Malin

Sympatyk

Post autor: Malin »

Dziękuję że pan sprawdził, Wiem że moi przodkowie z rodziny Golisów zostali zesłani na sybir ale może ich nie być na liście.
Serdecznie pozdrawiam Kacper Malinowski.
zwiniarski

Post autor: zwiniarski »

Poszukuję informacji o Stanisławie SĄDOWICZU (Sadowiczu), aresztowany we Lwowie i ślad zaginął.
Z góry dzięki
Zbigniew Winiarski
aligatormp

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aligatormp »

Drogi Panie Kazimierzu chciałbym sprawdzić gdzie był wywieziony mój dziadek Bronisław Pachla s. Antoniego aresztowany 10.04.1940 roku Łużek Górny. W ślad za nim po trzech dniach wywieżli całą rodzinę: Olgę Jadwigę Pachla dz. Hajnus, Adam Pachla, Michał Hajnus, Maria Hajnus zd. Rittner. Jeśli są jakieś informacje o tych osobach proszę o udostępnienie.

Pozdrawiam Maciej Pachla
jaklika

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jaklika »

witam,

chciałbym zapytać czy w tej książce widnieje nazwisko Władysław Jaklik ur 1912 r. syn Jana.

Bardzo proszę o sprawdzenie.

Z poważaniem Artur
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

zwiniarski pisze:Poszukuję informacji o Stanisławie SĄDOWICZU (Sadowiczu), aresztowany we Lwowie i ślad zaginął.
Z góry dzięki
Zbigniew Winiarski
Witam ! Brak nazwiska SĄDOWICZ v.SADOWICZ .Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

aligatormp pisze:Drogi Panie Kazimierzu chciałbym sprawdzić gdzie był wywieziony mój dziadek Bronisław Pachla s. Antoniego aresztowany 10.04.1940 roku Łużek Górny. W ślad za nim po trzech dniach wywieżli całą rodzinę: Olgę Jadwigę Pachla dz. Hajnus, Adam Pachla, Michał Hajnus, Maria Hajnus zd. Rittner. Jeśli są jakieś informacje o tych osobach proszę o udostępnienie.

Pozdrawiam Maciej Pachla
Witam ! PACHLA BRONISŁAW s.Antoniego ur.1907 areszt.08.04 .1941 przez RO NKWD ;wiezienie Drohobycz ,art.54-13 ,wyrok 09.03.1941 - 8 lat Łagier - SIEWPIECZŁAG Osrodek Karta tom 6 sprawa nr M-183; Z-361/248/12 ;L-1764 KSIEGA PAMIECI ZIEMI DROHOBYCKIEJ 1939-1945 są ofiary OUN UPA : 1. PACHLA BRONISŁAW s.Michała z Podbuża ur.1904 Turka ,mąż BRONISŁAWY ,gajowy w ZUBRZYCY -zamordowany 29.09.1943 2. PACHLA BRONISŁAWA ur.1904 zginęła z mężem BRONISŁAWEM 3.PACHLA JANINA u.1928 zginęła z rodzicami Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

jaklika pisze:witam,

chciałbym zapytać czy w tej książce widnieje nazwisko Władysław Jaklik ur 1912 r. syn Jana.

Bardzo proszę o sprawdzenie.

Z poważaniem Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”