Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

prosba o pomoc - jaki to mundur ?

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
To nie jest mundur wojskowy a raczej kostium teatralny. Być może też prezentuje się w nim kombatant-powstaniec 1863 r.?
Ameryka ze swoim stylem życia, dostarcza nam wiele podobnych "interpretacji" mundurowych, choćby np. współczesne mundury hallerowskie.
Pozdrawiam
WZ
Morusiewicz_Aneta

Sympatyk

Prośba w identyfikacji munduru

Post autor: Morusiewicz_Aneta »

Witam Moniko,
nie wiedzialam, ze az tyle da się odczytac z jednej fotografii. Dziękuję za pomoc. W związku z tym co napisalas pojawiają się kolejne pytania: jezeli zolnierz pochodzil z Suwalk, ale i tak nie sluzyl w tym miescie jak wygladalo przydzielanie do danych jednostek w dwudzuestoleciu miedzywojennym? zolnierz mogl sam sobie wybrac miejsce odbycia sluzby czy nie mial na to wplywu?
Oraz czy istniej gdzies jakis spis zolnierzy z tego okresu? Mojej znajomej kołacze sie kilka nazwisk zwiaznych z rodzina w Polsce, moze warto tez pojsc tym tropem. Za jakie osiągnięcia dostawalo sie takie odznaki?

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Prośba o identyfikacje munduru

Post autor: robert.kantorek »

Zwracam się z prośbą o identyfikację munduru młodego mężczyzny. Stoi on na zdjęciu z moimi prapradziadkami i ich dziecmi, więc najprawdopodobniej jest ich najstarszym synem. Zdjęcie wykonano w 1904 roku

http://www.mrkantorek.neostrada.pl/wilk.jpg

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję
Robert
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba w identyfikacji munduru

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
niestety nie znam zasad przydziału do jednostek w II RP. Spotkałam się w poszukiwaniach w mojej rodzinie ,że żołnierz służył w oddalonej od jego miejsca zamieszkania jednostce -dlatego napisałam o tym. Myślę ,iż nie miał na to wpływu- wolałabym jednak aby w tej kwestii wypowiedział się ekspert.
Jeśli chodzi o odznaki to załączam linki z opisami
Sportowa- http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,pan ... towa,13385
Strzelecka- http://www.zbieramwp.fora.pl/odznaki-i- ... wy,30.html
Dokumenty dotyczące wojska znajdują się w Centralnym Archiwum Wojskowym w Warszawie; nie zachowało się jednak zbyt wiele dokumentów dotyczących szeregowych -chyba, że byli odznaczeni wtedy istnieje szansa.
W Twoim przypadku jest jeszcze trudniej bo nie znasz nazwiska; radziłabym pójść tropem odznak.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

prosba o pomoc - jaki to mundur ?

Post autor: matix123 »

Witam.

Podpinam się do zdania Wojciecha że jest to zapewne kostium teatralny. Przy boku ma szablę francuską wz. 1880, czyli datowanie zdjęcia prawdziwe, ale nie wydaje mi się że byłby to kombatant w mundurze. Być może Polonia organizowała jakiegoś typu przedstawienie teatralne, pierwsza moja myśl to że mógł to być "Pan Tadeusz". Mundur stylizowany na okres o którym jest mowa w epopei. Datowanie zdjęcia to również okres świetności i popularności tegoż dzieła. Fakt że mógł być to "Pan Tadeusz" podsuwa to że zdjęcie zostało wykonane w Chicago w 1887 roku. Natomiast w 1885 roku "Pan Tadeusz" Został przetłumaczony na język angielski.

Pozdrawiam.
Mateusz.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba o identyfikacje munduru

Witam.

Na pewno jest to armia carska, Mundur swym krojem nawiązywałby najpewniej do kawalerii, tyle mogę powiedzieć z swojej strony. Natomiast musisz poczekać na odpowiedzi ekspertów w tej armii.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Justa__

Sympatyk

Post autor: Justa__ »

Witam ponownie

Dziekuję za odpowiedzi. Charakter zdjecia rzeczywiscie wydaje się byc luźny, w prawej ręce trzyma cygaro.

Pozdrawiam serdecznie Justyna
waldek40

Sympatyk

Post autor: waldek40 »

Jaki to mundur,czy to jest amerykański pilot ?
http://zapodaj.net/94f4aa129caf0.jpg.html
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Marynarka Wojenna nie piloci.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
stopień wojskowy Ensing- podporucznik.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
waldek40

Sympatyk

Post autor: waldek40 »

Dziękuje za odpowiedz.I pytam jeszcze czy ten mundur marynarza jest z 2 wojny czy póżniejszy.Mężczyzna na zdjęciu ma na imię Mieczysław ,a na nazwisko być może Fudała lub Kunysz,prubóje to ustalić.Zgóry za wszystkie odpowiedzi dziękuje.Waldemar
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

Zwracam sie z prosbą o zidentyfikowanie munduru? Na moje oko to mundur policji choc nie jestem do konca pewna.

Prosze również o datowanie lat munduru.

Z góry dziekuję za info.

Pozdr Agnieszka.
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

algaa pisze:Witam

Zwracam sie z prosbą o zidentyfikowanie munduru? Na moje oko to mundur policji choc nie jestem do konca pewna.

Prosze również o datowanie lat munduru.

Z góry dziekuję za info.

Pozdr Agnieszka.
jest to typowa peleryna-niewidka używana w Hogwarcie :mrgreen:
a na poważnie to bez zdjęcia raczej trudno
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

To ja także podepne sie do tematu. To mój przodek ur. w 1815 roku. Mundur niestety nieznany ;)
http://img31.otofotki.pl/fi977_dabrowski-adam.jpg.html
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

To ja podpowiem co widzę ; chyba generał Dąbrowski ma ok. 45 lat i brał udział z Tadeuszem Kościuszką w zrywie Polaków w Powstaniu w 1794 roku, to wskazują te krzyże - ordery. Szkoda ze wtedy nie zajęli się Katarzyną II jak to miało miejsce w rok po podziale na trzy Królestwa Polskiego ; pozdrawiam - Julian

Ps. - a tu link do tysiąca Dąbrowskich w drzewku ;
http://www.genealogia.okiem.pl/dabrowski.htm
Ostatnio zmieniony czw 06 mar 2014, 16:22 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”