Ciekawostka z nazwiskem

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Eliszewski

Ciekawostka z nazwiskem

Post autor: Eliszewski »

Podczas badań genealogicznych związanych z moją rodziną Eliszewskich natknąłem się na ciekawostkę, chodzi mianowicie o nazwisko.
Otóż w niektórych dokumentach mój pradziad Franciszek i prawuj Stefan Eliszewski występują pod nazwiskiem Heliszewski ( linki do tych akt na dole ) Co ciekawe urzędnik na jednym z nich poprawia nawet nazwisko na Heliszewski z Eliszewski powołując się na akt urodzenia Franciszka. Dodatkowo Franciszek I Stanisław którzy byli braćmi występują raz jako Heliszewski, raz jako Eliszewski na dokumentach. Znalazłem również akt ślubu dla Józef Eliszewskim alias Heliszewski z 1868 roku ślub odbył się w Górze ( Inowrocław). Ojciec Franciszka i Stanisława mianowicie Walenty ( mój prapradziad) ma na akcie slubu z 1878 roku napisane Eliszewski – slub w Chlewiskach. Samo nazwisko Heliszewski wpisując w Internet praktycznie nie występuje. Urodzenia nastąpiły w Skotnikach i Wilkostowie. Dodam, ze był jeszcze jeden brat Stanisław i figuruje zawsze jako Eliszewski, a sam Stefan na symbolicznym grobie ( zginal w Miednoje ) ma napisane Eliszewski. Głównie zwracam się do tych osób które miały już doświadczenie z podobną sytuacją. Gdyby jednak ktoś owego doświadczenia nie miał, a ma ciekawe wytłumaczenie tej zagadki to również proszę o komentarz.
http://szukajwarchiwach.pl/53/474/0/19. ... /#tabSkany
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Ciekawostka z nazwiskem

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Jak zauważyłeś było pisane dobrze, poprawiane, pisane z błędem. Wszystko zależało od urzędników, księży, dane były podawane ustnie, niektóre akty spisywano "na brudno" i potem przepisywano. Dopiero później trzeba było mieć dokumenty pisane, aby spisać nowy akt. Ja nie mogłam znaleźć aktu chrztu rodzonej babci, chociaż miałam akt ślubu. Odnalazłam dopiero po panieńskim nazwisku matki, ponieważ nazwisko ojca brzmiało Pawłowski zamiast Chawłowski. Trzeba się do tego przyzwyczaić. W urzędzie, gdzie pobierałam kilka odpisów różnych akt / prawie w każdym był jakiś błąd/ usłyszałam od pani urzędniczki, że można poprawić błędy w archiwum dokumentując swoje pokrewieństwo w linii prostej. Ot i wszystko.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

Ale takie "przejęzyczenia" to dla nas genealogów norma. Dopisanie H przed E nie stanowi zadnego problemu - na "słuch" i na "oko" brzmi podobnie. Gorzej jak musisz kombinować dlaczego ludzie, którzy do pewnego czasu nosili nazwisko np Batorowski nagle zaczęli nazywać się Niekłań, albo z Parszowskich stali się Adamczakami lub z Litwinów Kiliankami czy też z Sobkowskich Bernaciakami. Mam to u siebie..............
Kamil Stąporek
Wojciech_G

Sympatyk

Post autor: Wojciech_G »

Witam, ja z kolei chciałem się pochwalić przypadkiem gdzie ojciec ma na nazwisko Grzelak, a jego syn (w aktach ślubu i narodzin swoich dzieci) występuje pod nazwiskami Jóźwiak, Petelak i Petelak vel Grzelak, a z kolei jego synowie już są Grzelakowscy...
Także same "literówki" to najmniejszy "problem".
Pozdrawiam Wojciech Grzelakowski
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Bo nam ciągle się wydaje, że nazwiska to coś odwiecznego, niezmiennego, a tak naprawdę pojawiły się stosunkowo niedawno i długo kształtowały swoją ostateczną formę. W XVIII, XIX wieku gdy większość mieszkańców Polski analfabetami była to niejeden pojęcia nie miał jak brzmiało jego własne nazwisko. Na wsi ludzie posługiwali się różnymi przydomkami, przezwiskami. Jednego kowalczykiem wołali bo synem kowala był, albo za młodu w kuźni pomagał, drugiego jóźwiakiem bo Juzwy czyli Józefa syn, pracownik, albo zięć, a że w papierach mu stało Nowakowski czy Grzelakowski to nikt prócz księdza dobrodzieja nie wiedział i nikogo to nie obchodziło.
Od Grzelaka do Grzelakowskiego to akurat droga niedaleka i niezbyt zawiła. Po prostu dodanie końcówki. Nic zaskakującego. Dwa pozostałe miana to przypuszczalnie jakieś przydomki, przezwiska podane przez świadków do zapisu zamiast faktycznego nazwiska.
Tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Alfut_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Alfut_Piotr »

Witam
Co ja miałem powiedziec? Jak ksiadz przetlumaczył sobie nazwisko mojej przodkini z Warmbier na Piwowską!Dojscie do tego ze to ta sama osoba zajęło mi rok czasu!Pozdrawiam Piotr Alfut
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

EWAFRA pisze:Bo nam ciągle się wydaje, że nazwiska to coś odwiecznego, niezmiennego, a tak naprawdę pojawiły się stosunkowo niedawno i długo kształtowały swoją ostateczną formę. W XVIII, XIX wieku gdy większość mieszkańców Polski analfabetami była to niejeden pojęcia nie miał jak brzmiało jego własne nazwisko. Na wsi ludzie posługiwali się różnymi przydomkami, przezwiskami. Jednego kowalczykiem wołali bo synem kowala był, albo za młodu w kuźni pomagał, drugiego jóźwiakiem bo Juzwy czyli Józefa syn, pracownik, albo zięć, a że w papierach mu stało Nowakowski czy Grzelakowski to nikt prócz księdza dobrodzieja nie wiedział i nikogo to nie obchodziło.
Od Grzelaka do Grzelakowskiego to akurat droga niedaleka i niezbyt zawiła. Po prostu dodanie końcówki. Nic zaskakującego. Dwa pozostałe miana to przypuszczalnie jakieś przydomki, przezwiska podane przez świadków do zapisu zamiast faktycznego nazwiska.
Tak mi się wydaje.
Nie tylko Ci się wydaje , ale tak było . Kiedy we wsi było dużo rodzin jednego nazwiska , lub nazwisko było trudne do zapamiętania rodzinom dodawano "identyfikator" czyli dodatek do nazwiska i tym dodatniem sprawnie się komunikowali . W mojej gałazce rodzinej nazwisko praprapradziadka Gissyng przekształcili na Gisek , pozdrawiam Anka
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
W takim razie jakie jest moje szczęście, bo jedynymi błędami księży były zamiany z Lewandowski na Lawendowski (co jest częste) i z Horędowicz na Horodowicz/Horendowicz/Chorędowicz - w takim razie ja nie mam żadnego problemu w porównaniu z przykładami powyżej :D
Pozdrawiam serdecznie, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

U mnie zmiany nazwisk w drzewie były następujące:
Matczak na Duziak
Manista na Mańkowski
Grzelak na Łuczak
Sampolski na Sympolski, Sępolski, Sempolski, Sompolski, Sąpolski...
Molenda na Molęda
Olczak na Olczyk
Markuciak na Markuciński
Piotrowicz na Pietrowicz
oraz jak u kolegi wyżej Lewandowski na Lawendowski

Pozdrawiam Tomek
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

:)
Ostatnio zmieniony pn 26 sie 2024, 21:49 przez kasia_wróbel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Kasia
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Tak właśnie z tymi starymi "dokumentami" jest, że często zamiast coś wyjaśnić to zagmatwają. Naczyta się człowiek dziwności i potem to tylko siąść i .....pisać wiersze. :))
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Na początku opisałam jedną sprawę, ale mam też podobną do Kasi. Dwie gałęzie rodziny Chawłowskich/Hawłowskich 5 pokoleń przodków łączy Piotr Chawłowski i no właśnie w jednej gałęzi Maryanna z Kazmirzów, a w drugiej Maryanna z Klaczyńskich. Najpierw się ucieszyłam, jak doszłam do szczegółów zmartwiłam, a teraz wiem, że muszę nad tym ostro popracować. Potrzeba do tego dużego skupienia i nakładu pracy, więc odkładam to na później. Kolejna sprawa do rozwikłania.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Alipska

Re: Ciekawostka z nazwiskem

Post autor: Alipska »

Eliszewski pisze:Podczas badań genealogicznych związanych z moją rodziną Eliszewskich natknąłem się na ciekawostkę, chodzi mianowicie o nazwisko.
Otóż w niektórych dokumentach mój pradziad Franciszek i prawuj Stefan Eliszewski występują pod nazwiskiem Heliszewski ( linki do tych akt na dole ) Co ciekawe urzędnik na jednym z nich poprawia nawet nazwisko na Heliszewski z Eliszewski powołując się na akt urodzenia Franciszka. Dodatkowo Franciszek I Stanisław którzy byli braćmi występują raz jako Heliszewski, raz jako Eliszewski na dokumentach. Znalazłem również akt ślubu dla Józef Eliszewskim alias Heliszewski z 1868 roku ślub odbył się w Górze ( Inowrocław). Ojciec Franciszka i Stanisława mianowicie Walenty ( mój prapradziad) ma na akcie slubu z 1878 roku napisane Eliszewski – slub w Chlewiskach. Samo nazwisko Heliszewski wpisując w Internet praktycznie nie występuje. Urodzenia nastąpiły w Skotnikach i Wilkostowie. Dodam, ze był jeszcze jeden brat Stanisław i figuruje zawsze jako Eliszewski, a sam Stefan na symbolicznym grobie ( zginal w Miednoje ) ma napisane Eliszewski. Głównie zwracam się do tych osób które miały już doświadczenie z podobną sytuacją. Gdyby jednak ktoś owego doświadczenia nie miał, a ma ciekawe wytłumaczenie tej zagadki to również proszę o komentarz.

Dobry wieczor,znalazlam informacje dotyczace mojej rodziny.Jestem wnuczka Stefana Eliszewskiego i posiadam wiele informacji na temat mojego dziadka,ktorymi chcialabym sie podzielic.Interesuja mnie rowniez wszystkie informacje dotyczace rodziny mojego dziadka.Prosze o kontakt Pozdrawiam-Anna-M.Lipska. Najprosciej byloby dla mnie kontaktowac sie poprzez e-maile.Moj adres-annamlipska@wp.pl
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

Rodowe nazwisko mojej prababci to Chodynko, takie też widnieje na grobie moich prapradziadków a także ich syna. Jednak na różnych dokumentach mojego dziadka (akt urodzenia, małżeństwa i zgonu) jako panieńskie nazwisko matki widnieją trzy wersje - Chodynka, Chodynko i Chodynek. Pod takimi wersjami szukałam przodków na geneszukaczu, niestety bezskutecznie. Postanowiłam jednak spróbować wyszukać moją praprababcię, z domu Głowacką - o jakie było moje zdziwienie, gdy znalazłam małżeństwo z moim prapradziadkiem... Leonem Hadynką, a na pisownię przez "H" i dwa "a" w życiu bym nie wpadła... Pomyślałam sobie, że pewnie indeksujący walnął babola, bo z rosyjskiego mógł tak to odczytać, bo nazwisko nieco nietypowe. Cóż, w metryce była także polska transkrypcja nazwiska, na Hadynka właśnie...
Maksymilian_Rzemiński

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Maksymilian_Rzemiński »

Ja też podzielę się z moim przypadkiem. Na przełomie XVIII i XIX wieku różni księża wielokrotnie przekręcali nazwisko Janicki na Iwanicki i na odwrót. Oczywiście nie wliczając licznych oboczności, które się pojawiły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”