Witam, koleżanki mają racje, mnie też ciężko o tym pisać by nie robić nie potrzebnie tu cyrku. To ja wytłumaczę i zaznaczam nie na złość, tylko tak jak było, dlaczego nie zgadzam się z Tomaszem. Około 7 lat temu tu podałem do tłumaczenia wywód szlachecki z 1783 r. Sawickich z Rożniatowa w parafii Dolina po łacinie. Na tym piśmie łacińskim ktoś dopisał ze ten papier ( wywód ) uzyskałem w sklepie w Moskwie, sklepowe wydzierają kartki z księgi szlacheckiej i służą te kartki do pakowania zakupów i data 1922 rok. To na pewno tu jest nadal tu na serwisie, ktoś mi tylko z pisania ręcznego przepisał drukiem, ale nikt do dzisiaj tego nie przetłumaczył. A Tomasz napisał tam mniej więcej tak ; w 1922 roku to już nie było szlachectwa, to jest jakieś fałszowanie, czyli Tomasz nie zrozumiał wcale ze to było pisane w 1783 roku, a nie w 1922 roku (wszystko pisze jak zawsze z pamięci i może coś przekręciłem ).
To było dawno, bo 7 lat temu, ale ja ciągle się uczę historii i łaciny szukając dalej swych pokoleń moich Sawickich. Także czytałem streszczenie książki która napisał Tomasz o Russockich, bo właśnie moi stryjowie kupili Ujazdek po Russockich. Ale od tej pory patrzę na ręce Tomasza i dlatego po prostu hamuje go od złych manier poniżania czyjejś książki ; autorki, a tym samym podnoszenia opinii swoich książek. Uważam ze ci co popierają Tomasza krzywdzą złą opinią Panią Sęczysową i Panią Najman. Prawdziwy fachowiec nigdy nic złego nie powie o konkurencji, czy to będzie krawiec, czy stolarz, murarz, kowal, czy mechanik samochodowy, ja to wiem nie z książek, ale z życia wzięte.
Do Grabowskich, to co napisałem przyznaje że trochę złośliwie, nie lubię wyśmiewania się ze szlachty ( niektórym należą się pomniki ) tak to odebrałem ; przepraszam. Wytłumaczenie jest powyżej, drzewka moich Sawickich tu nie ma, bo wyciąłem, dlatego żebym musiał od swojej pracy żebraczej bawiąc się genealoga jeszcze płacić. Ale to wszystko, czyli moje pisanie źle, dobrze, jest w wątku ; nazwisko Sawicki i drugie, teraz już ktoś to ukrył, ale może się otworzy, to są moje prywatne listy, podaję link i pozdrawiam - Julian ;
http://archive.is/8BQdq