Herbarz Szlachty sieradzkiej XIX wieku

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

grabowscy.net.pl pisze: A moze porozmawiajmy o tworczosci p. Nejman?
Herbarz Szlachty Sieradzkiej XIX wieku pisze:RUDNICKI
h. Lis (...)
Jakub & Marianna Życińska, c. Franciszka i Rozalii Piaseckiej,
1.Emilia *1818 & 1844 Głogowiec, Kazimierz Jan Grabowski
To nie Seczys, to nie Minakowski, to nie Boniecki, ani zadne inne zrodlo.

Pozdrawiam
FJG
Proszę nie pisać ogólników tylko podawać konkrety co Panu w tym zapisie nie pasuje, gdzie są błędy? Daty się Panu nie zgadzają czy herb nie ten?
Ja nie zajmowałam się nigdy nazwiskiem Grabowski ale przypuszczam, że źródłem tej informacji może być zapis ślubu z 1844r akt 2 w par. Głogowiec gdzie zawarto… religijne małżeństwo między Wielmożnym Kazimierzem Grabowskim wdowcem Dzierzawcą….kapitanem byłych Wojsk Polskich synem niegdy Piotra i Zofii małż. Grabowskich a Urodzoną Szlachetnie Emilią Rudnicką panna córka Jakuba i Marianny… [skan w genetece]
Kazimierz Grabowski do rodziny Panu nie pasuje?

___
Krystyna
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: grabowscy.net.pl »

kwroblewska pisze:
Herbarz Szlachty Sieradzkiej XIX wieku pisze:RUDNICKI
h. Lis (...)
Jakub & Marianna Życińska, c. Franciszka i Rozalii Piaseckiej,
1.Emilia *1818 & 1844 Głogowiec, Kazimierz Jan Grabowski
Proszę nie pisać ogólników tylko podawać konkrety co Panu w tym zapisie nie pasuje, gdzie są błędy? Daty się Panu nie zgadzają czy herb nie ten?

Przeciez zaznaczylem, ze chodzi o herb.

Pozdrawiam
FJG
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Błędy, herby, kiedy na błędach człowiek najlepiej się uczy, pamiętam z domu jak miałem może ze 12 lat, pytałem swego taty ; to jaki był ten herb co ma dziadek, ojciec na to ; to było w podkowie miecz i ucięta noga, albo ręka nad tym.
Innym razem mówił ojciec ze my Sawickie mamy klejnot ; Cholewa.
Kiedy pytałem mamy czy widziała ten herb u dziadka i jak wyglądał, mama mówiła ze to był jastrząb, albo wrona i to taki herb.
Czy mam mieć jakieś żale o to ze prawie nic nie było dokładne z opowiadań rodziców. Dla mnie to zachęta poznania prawy i tyle, teraz nie narzekać, prawie wszystkie parafie w metrykach mam w domu na ekranie ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony pn 03 mar 2014, 22:41 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

grabowscy.net.pl pisze:
kwroblewska pisze:
Przeciez zaznaczylem, ze chodzi o herb.

Pozdrawiam
FJG
A ha, chodzi Panu o herb, bo ja wg Pana powinnam wiedzieć jak wyglada zapis tego fragmentu w opracowaniu czy jest „boldowanie czy nie -- h. Lis”.

To proszę podać jaki powinien być herb tych Rudnickich i nas przekonać podając wiarygodne dane wynikające z Pana wnikliwej pracy nad rodziną Grabowskich, że to Pan ma rację a nie p. Nejman

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

To jak już jesteśmy przy Rudnickich, to ja także proszę o wyjaśnienie czy jest prawidłowy zapis moich przodków u Pani E.N. :
Rudnicki Felicjan h. Lis strona 602
Błędy w nazwiskach jak podawałam wcześniej. Akt małżeństwa Felicjana i Zuzanny posiadam. Felicjan był ekonomem na folwarku w Kustrzycach.
Jak mam się do powyższego opisu odnieść? Wymyślony herb, brak podstaw?
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk
Kontakt:

kwroblewska pisze:To proszę podać jaki powinien być herb tych Rudnickich i nas przekonać podając wiarygodne dane wynikające

Myslalem, ze zrodlo tej zaskakujacej informacji znajde w dziele p. Nejman. Jednak nie ma...

Czyli Pani Nejeman falszuje w tym wypadku czesc heraldyczna, ale czy mozna miec w takim razie pewnosc co do innych informacji?

Jana pisze:Wymyślony herb, brak podstaw?

Zapewne kolejne wymyslone dopasowanie przez p. Nejman. Nie widze zadnej przeslanki, zeby moc przypisac Pani Rudnickich do konkretnego rodu.

Pozdrawiam
FJG

ps. Prosze pamietac, ze herb ze szlachectwem nie ma nic wspolnego!
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Ja się ciesze ze znalezionego aktu ślubu dzięki info Pani Nejman. Szlachectwo, czy herby zupełnie mnie nie interesują :) I chwała Bogu, bo widzę, że to straszne bagno.... Sorry za stwierdzenie, ale czytając te posty mam niesmak...
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Oj Grabowscy, to sami sobie zaprzeczają, tyle obrazy boskiej o nie ten herb, a teraz nie ma nic wspólnego herb ze szlachtą, istny cyrk, potwierdzam to co myśli Jana ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

do FJG,
Czy Twoja galez Grabowskich jest spokrewniona z Walerianem Emanuelem Grabowskim z Grabowa (1820-1892)?
To czysta ciekawosc z mojej strony.
Emanuel, gdyz pod tym imieniem jest znany, byl dosc kolorowa postacia i zostawil kontrastowe wspomnienia w rodzinie.
Pozdrawiam,
Bozenna

P.S. Znalazlam. Wycofuje pytanie. Nie ma pokrewienstwa. Jest powinowactwo, ale nie przez Grabowskich, przez Stojnowskich, Potulickich i Grocholskich.
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Bozenna pisze:do FJG,
Czy Twoja galez Grabowskich jest spokrewniona z Walerianem Emanuelem Grabowskim z Grabowa (1820-1892)?
To czysta ciekawosc z mojej strony.
Emanuel, gdyz pod tym imieniem jest znany, byl dosc kolorowa postacia i zostawil kontrastowe wspomnienia w rodzinie.

Polowa Grabowskich pochodzi po Stanislawie Auguscie, a druga po Zygmuncie ;)

Rzeczywiscie kariera tych Grabowskich z mazowsza jest niezwykla, a i Emmanuel Marian Walerian Franciszek Kazimierz Józef Stanisław Wiktor Piotr Paweł Aleksander Grabowski nie jest postacia tuzinkowa.

Jak Pani slusznie zauwazyla, nie moje przodki niestety, ale jestem ciekaw informacji jakie Pani posiada.

Pozdrawiam
FJG
Koplinski_L

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Koplinski_L »

Czy ktoś wie w jaki sposób można się skontaktować z autorką, panią Elżbietą Nejman?
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Wiem, że obecnie Pani Elżbieta jest mocno zaangażowana w lokalnym projekcie - publikacji książkowej.

Możesz napisać na adres towarzystwa;
tpzw.zdunskawola@o2.pl
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”