Jak skanować stare dokumenty

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

Witajcie

Mam do Was pytanie jak bezpiecznie skanować stare dokumenty. Znalazłamostatnio sporo starych legitymacji i dowodów. Zastanawiam się jak je zarchiwizować i nie uszkodzić przy okazji, większość pochodzi z lat 20- 30

Pozdrawiam
Asia
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Ja robię to tak, że skanuję - zdjęcie wklejam do folderu "Genealogia" (każda osoba ma oddzielny folder o nazwie jej imienia i nazwiska), a oryginalne umowy, książeczki, listy itp. wkładam do oddzielnych koszulek przeźroczystych i wkładam do teczki tekturowej (każda osoba ma osobną podpisaną teczkę).
Dzięki temu mam porządek w papierach i wcale tak dużo miejsca to nie zajmuje (a wszystkie dokumenty przeglądam godzinami na kompie w Picasa 3).
Pozdrawiam gorąco, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

Z przechowywaniem dam sobie radę (mam nadzieję :), ale jak zeskanować stare dowody? Wszystkie mają ok. 80 lat ich stan nie jest idealny, niektóre były sklejane. Skanując zdjęcie czy pojedyńczą kartke nie ma problemy, układam zdjęcie przykrywam, skanuję. W przypadku dowodów "małych książeczek" boję się że "pękną" przy zamykaniu skanera..
Czu używa ktoś z Was skanera ręcznego?
Asia Grzybowska
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Re: Jak skanować stare dokumenty

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Kaffi pisze:Z przechowywaniem dam sobie radę (mam nadzieję :), ale jak zeskanować stare dowody? Wszystkie mają ok. 80 lat ich stan nie jest idealny, niektóre były sklejane. Skanując zdjęcie czy pojedyńczą kartke nie ma problemy, układam zdjęcie przykrywam, skanuję. W przypadku dowodów "małych książeczek" boję się że "pękną" przy zamykaniu skanera..
Czu używa ktoś z Was skanera ręcznego?
Szczerze mówiąc nie wiem, co to "skaner ręczny" (domyślam się tylko).
A co do książeczek, to ja w sytuacji, gdy boję się np. pęknięcia, nie zamykam pokrywy skanera, albo trzymam ją tuż na np. dowodem osobistym z 1934 roku...
Tyle ode mnie, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Włodzimierz

Sympatyk
Adept

Post autor: Włodzimierz »

Skaner ręczny nadaje się do przedmiotów nie zniszczonych. Z mojego doświadczenia skanowanie ręczne udaje się jeśli skanowany materiał leży idealnie na podłożu i jest skanowany równo bez zadnych załamań.Też tak myślę jak powyżej Marcin, jeśli obawiasz się, że skanowany materiał będzie się niszczył nie trzeba zakrywac pokrywy ale powinien być przyciśnięty do płytki szklanej. Po za tym, jeśli będziesz już skanować zrób to w lepszej rozdzielczości 400 lub 600 dpi. Dziś nie wiesz czy kiedyś te materiały nie przydadzą się np do druku. Nie będziesz musiała ponownie skanować i narażać je na zniszczenie. Acha, ja bym te obrazki dodatkowo zapisał w tif.
Pozdrawaiam
Włodzimierz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, ja tam starych dokumentów nie skanuje, bo wychodzą słabo, tylko im robię zdjęcie aparatem cyfrowym w dobrym świetle, najlepiej w słońcu np. na parapecie. Takie zdjęcie wciągam do komputera, obcinam, wyostrzę kontrast i dodaję koloru, jest czytelne. Tak robi się metryki, które mają po 300 lat, akta hipoteki, stare zdjęcia i wychodzi lepiej niż skanowane, nawet nieraz lepiej niż w oryginale - pozdrawiam ; Julian
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Odradza się używanie syntetycznych koszulek

Jak zabezpieczyć bibliotekę i archiwum domowe
http://www.archiwa.gov.pl/pl/konserwacj ... omowe.html

Zachowaj domowe archiwum
http://www.rp.pl/artykul/1077950.html
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

Włodzimierz pisze:Skaner ręczny nadaje się do przedmiotów nie zniszczonych. Z mojego doświadczenia skanowanie ręczne udaje się jeśli skanowany materiał leży idealnie na podłożu i jest skanowany równo bez zadnych załamań....Włodzimierz
Właśnie- dociśnięcie delikatne do szyby skanera.
W AP-Wrocław skanujemy grube księgi PUR, trudne do płaskiego przyłożenia do szyby,
stosując różne pomoce: podkładki, gąbki wyrównujące różnice grubości rozłożonej księgi.
To na profesjonalnym skanerze z 2 tacami o regulowanym docisku 2 stron księgi do szyby.
Na domowym skanerze - mam taniutką drukarkę kombajn Epson SX315,
robię podobne wyrównywanie grubości skanowanego dokumentu.
Można jeszcze dzielić skanowanie na każdą ze stron osobno.
Rozdzielczość to oczywiście odrębne zagadnienie. Tiff jest ok.

Grzegorz
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”