A więc jednak 2 w 1 – czyli zarówno nowe skany, jak i plany digitalizacyjne na ten rok pojawią się w 2. połowie tego tygodnia.
Z tego, co udało mi się ustalić, marcowa publikacja będzie dotyczyła materiałów z następujących archiwów państwowych: AP Poznań, AP Kraków, AP Lublin oraz AP Opole.
Jeśli chodzi o pytanie Jurka odnośnie udostępnienia na stronie SZwA młodszych roczników, czyli 1900-1910, ogólnie przeciwwskazań do zamieszczenia skanów nie ma. Warunkiem udostępnienia jest natomiast posiadanie przez NAC cyfrowej kopii danego rocznika, przesłanej przez AP, lub wytworzonej z mikrofilmu ( o ile już taki funkcjonuje) przez samo NAC.
A ciekawe jak Pani Aneta podejdzie do takiej informacji szefa AP Rzeszów
..."pytanie dotyczące braku skanów akt stanu cywilnego miejscowości Zalesie (zespół 59/1114, sygn. 6,7,8) w serwisie "szukajwarchiwach" informuję, że powyższe akta zostały w naszym Archiwum zeskanowane. Skany te zostaną w bieżącym roku wysłane do Narodowego Archiwum Cyfrowego w Warszawie i wtedy mogą być umieszczone w ww. serwisie. W związku z tym, że wiele archiwów w Polsce realizuje program skanowania głównie akt stanu cywilnego, a proces umieszczania ogromnej ilości skanów użytkowych w serwisie "szukajwarchiwach" jest czasochłonny - więc realny wydaje się termin 2015 roku jako data umieszczenia w internecie wymienionych przez Pana skanów"...
Z tego pisma wynika, że skany będą "szły" do Warszawy zapewne na piechotę
te, które dzoszły też czekają;)
tzn warunek "zostaną opublikowane, gdy trafią do NAC" jest konieczny, ale nie wystarczajacy
"Jeśli chodzi o pytanie Jurka odnośnie udostępnienia na stronie SZwA młodszych roczników, czyli 1900-1910, ogólnie przeciwwskazań do zamieszczenia skanów nie ma. Warunkiem udostępnienia jest natomiast posiadanie przez NAC cyfrowej kopii danego rocznika, przesłanej przez AP, lub wytworzonej z mikrofilmu ( o ile już taki funkcjonuje) przez samo NAC.
Pozdrawiam
Aneta"
te skany, o które pytał Jurek tj XX wiek ASC z APW od miesięcy sa w NAC
są dostępne w pracowni naukowej na Krzywym Kole bez ograniczeń
mogłyby być i w poczekalni, ale ponieważ NAC skany otrzymał i miały być udostępnione najpeirw w drudniu, potem w styczniu, teraz chyba nalezy przyjąć czerwiec 2014 jako pierwszą rozsądną datę, to "uzysk" wydawał się nie za wielki w prównaniu z pracą włożoną w proces zugopdnień, przygotowanie itd
co prawda, gdyby więcej osób zainteresowało się obróbką..to "koszty" byłyby mniejsze i od miesięcy pewnie skany byłyby w poczekalni (tak jak większość cyrkułów warszawskich - pełna analogia)
a tak...zainteresowanie mierzone chęcią pracy własnej nie wskazywało, ze jest to priorytet dla forumowiczów
Kaczmarek_Aneta pisze:marcowa publikacja będzie dotyczyła materiałów z następujących archiwów państwowych: AP Poznań,
Ciekawa historia. Mam nadzieję, że ta publikacja będzie odpowiedzią na pytanie: "Dlaczego czekam na zamówione ASC z Błaszek już niemal rok?". I mam nadzieję, że brzmieć będzie: bo chcieliśmy je panu dostarczyć prosto do domu".
sloniatko60 pisze:A ciekawe jak Pani Aneta podejdzie do takiej informacji szefa AP Rzeszów
Nie wiem, czemu to akurat ja zostałam wywołana do tablicy, ale skoro zostałam, to napiszę tylko, że będąc na Twoim miejscu cieszyłabym się, że parafia, która mnie interesuje jest zdigitalizowana i ma szansę pojawić się online. Nie wszyscy mają tyle "szczęścia". A że takie odległe terminy? Widocznie takie są realia - dużo skanów w kolejce do publikacji i może jeszcze inne elementy, o których nie wiem - może Włodek ma większą wiedzę w tym temacie.
Na spotkaniu w Warszawskim Towarzystwie Genealogicznym niestety nie uzyskałem informacji ile wynosi standardowy czas oczekiwania na publikację od dostarczenia "kompletu" z AP.
Natomiast bardzo sympatyczny przedstawiciel NAC stwierdził, że najczęściej wąskim gardłem sa tzw metadane (czyli po ludzku opis zbioru). Przy czym był on przedstawicielem działu rozwijajacego system a nie odpowiedzialnego za publikowanie.
Z innych ciekawostek wartych podania:
- w tym roku ma zostac zmieniony interface na przyjaźniejszy (m.in. łatwiejszy będzie zapis)
- nastąpi odejście od obecnej problematycznej prezentacji danych z Pradziada
- w tym roku planowane sa nowe "pełne" wdrożenia systemu ZoSIA w kilku AP co pozwoli prawdopodobnie na przyspieszenie publikacji na SZWA gdyż SZWA jest jakby końcówką ZoSI
Niestety 2 AP nadal nie sa gotowe do publikacji czegokolwiek na SZWA.
sloniatko60 pisze:A ciekawe jak Pani Aneta podejdzie do takiej informacji szefa AP Rzeszów
Nie wiem, czemu to akurat ja zostałam wywołana do tablicy, ale skoro zostałam, to napiszę tylko, że będąc na Twoim miejscu cieszyłabym się, że parafia, która mnie interesuje jest zdigitalizowana i ma szansę pojawić się online. Nie wszyscy mają tyle "szczęścia". A że takie odległe terminy? Widocznie takie są realia - dużo skanów w kolejce do publikacji i może jeszcze inne elementy, o których nie wiem - może Włodek ma większą wiedzę w tym temacie.
Pozdrawiam
Aneta
A dlatego, że najwięcej konkretnych informacji tutaj wpisuje
Takie terminy są zaskakujące z uwagi jeszcze na fakt, że te interesujące mnie księgi mają zrobione od dawna. Tłumaczenie, że będą to przesyłali cały 2014 roku do Warszawy jest śmieszne.
No ale może za bardzo wymagam. Jak na razie czekają mnie trudniejsze zadania w znalezieniu aktów metrykalnych od 1660 r. (Niemcy) i tu u nas od przynajmniej 1717 r.
Gdyby ktoś jeszcze nie zauważył wiadomości na stronie AP w Poznaniu.
W najbliższy czwartek, 6 marca 2014 r., na stronie www.szukajwarchiwach.pl będzie miała miejsce druga już w tym roku aktualizacja serwisu. Pojawi się blisko 560 tys. nowych skanów materiałów archiwalnych z zasobu centrali Archiwum Państwowego w Poznaniu oraz Oddziałów w Koninie i Pile.
Skany Archiwum Państwowego w Poznaniu poszerzone zostaną m.in. o:
- Urząd Wojewódzki Poznański (zespół nr 296),
- akta USC (112 zespołów),
- akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickich (56 zespołów).
ŁĄCZNIE: 557 806 skanów
Skany Archiwum Państwowego w Poznaniu Oddział w Koninie poszerzone zostaną m.in. o:
- akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickich (15 zespołów),
- akta stanu cywilnego parafii ewangelickich (5 zespołów).
ŁĄCZNIE: 39 502 skanów
Skany Archiwum Państwowego w Poznaniu Oddział w Pile:
- akta USC (3 zespoły, 9 jednostek)
ŁĄCZNIE: 1 238 skanów