ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
magdalena72

-
Sroczyński_Włodzimierz

http://www.poznan.ap.gov.pl/index.php?o ... &Itemid=80
Akta urodzeń 1812-1824
Akta małżeństw 1812-1825
Akta zgonów 1812-1825
Alegata 1843
Urodzenia, małżeństwa, zgony 1821-1839, 1843-1848, 1851-1855, 1876-1884
Akta urodzeń 1812-1824
Akta małżeństw 1812-1825
Akta zgonów 1812-1825
Alegata 1843
Urodzenia, małżeństwa, zgony 1821-1839, 1843-1848, 1851-1855, 1876-1884
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Czyżewski_Bartłomiej

Z tego co widać na stronie AP w Poznaniu dodane będą z Uniejowa księgi o numerach 13-51, 53-70, 74-80, 83-87, 119 (a przynajmniej te są obecnie pogrubione) - czyli prawie wszystko z okresu 1818-1865.
PS. W końcu Marcin doczekasz się Wilamowa, pogrubili sygnatury 1-37, czyli ksiąg z okresu 1819-1855.
PS II. Wszystkie zmiany widać tutaj:
PS. W końcu Marcin doczekasz się Wilamowa, pogrubili sygnatury 1-37, czyli ksiąg z okresu 1819-1855.
PS II. Wszystkie zmiany widać tutaj:
- Marek.Podolski

-
magdalena72

Proszę może ktoś wyjaśni mi taką sprawę: na stronie"szukajwarchiwach.pl" jest umieszczona parafia Lublin Św. Mikołaja i Św. Agnieszki. Poszukuję interesujących mnie aktów urodzenia po 1901 u Św. Mikołaja. Ale tutaj ich nie ma, są tylko do 1901. Czyżby tutaj po 1901 była tylko par. Św.Agnieszki?. Jak to jest z podziałem tych parafii, może ktoś mądry mnie oświeci bo juz nic nie rozumiem 
(coś nie chce mi wrzucić tego pytania, mam nadzieję że w końcu nie będzie kilka razy)
Pozdrawiam - Gośka
(coś nie chce mi wrzucić tego pytania, mam nadzieję że w końcu nie będzie kilka razy)
Pozdrawiam - Gośka
Pozdrawiam - Gośka
- Diabołek81

Niestety dla mnie nic nie dodano 
Od dłuższego czasu nie ma nowych skanów z parafii Sompolno,Umień. Jest raptem po pare lat dostępnych. Mogli by wrzucić coś z początku XIX wieku.
Piotrek
Od dłuższego czasu nie ma nowych skanów z parafii Sompolno,Umień. Jest raptem po pare lat dostępnych. Mogli by wrzucić coś z początku XIX wieku.
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
lubczyk_zofia

Do Goski !!
parafia św. Mikołaja w latach 1868 do 1901 była kościołem filiajlnym parafii św.Agnieszki na Kalinowszczyźnie,dlatego były wspólne księgi. Od roku 1902 prowadzono odrębne księgi dla par. św. Mikołaja a od 1920 była ponownie erygowana parafia na Czwartku.
Z tego powodu na stronach szwa występują w Lublinie obok siebie św.Agnieszka i Mikołaj (chociaz nigdy nie było parafii pod takim wezwaniem) ii odrebnie św.Mikołaj.
Pozdrawiam Zofia.
parafia św. Mikołaja w latach 1868 do 1901 była kościołem filiajlnym parafii św.Agnieszki na Kalinowszczyźnie,dlatego były wspólne księgi. Od roku 1902 prowadzono odrębne księgi dla par. św. Mikołaja a od 1920 była ponownie erygowana parafia na Czwartku.
Z tego powodu na stronach szwa występują w Lublinie obok siebie św.Agnieszka i Mikołaj (chociaz nigdy nie było parafii pod takim wezwaniem) ii odrebnie św.Mikołaj.
Pozdrawiam Zofia.
Gosiu. Zawsze powtarzam aż do znudzenia, chcąc robić genealogię trzeba koniecznie łyknąć chociaż trochę historii. W tym wypadku historię parafii.
Parafia św. Mikołaja miała dwie przerwy w swoim istnieniu, druga z nich po powstaniu styczniowym, kiedy skasowano klasztory, aby nie dopuścić do przejęcia przez Rosjan i prawosławnych zakonnego kościoła św. Agnieszki przeniesiono tam parafię z kościoła św. Mikołaja (przeniesiono wraz z księgami). To dlatego w opisie zespołu jest św Agnieszki i św. Mikołaja.
Ten stan trwał do 1902, kiedy to kościół filialny św. Mikołaja stał się filią parafii czyli z powrotem miał prawo prowadzić własne księgi. Stare księgi zostały przy św. Agnieszce. Pełnoprawną parafię reerygowano co prawda dopiero w 1920 r. ale liczy się fakt od kiedy znów prowadzono własne księgi jako filia.
Jeśli poszukasz w pradziadzie akt z lublina i znajdziesz takie które zaczynają się od 1902 to będą właśnie te ze św. Mikołaja.
Parafia św. Mikołaja miała dwie przerwy w swoim istnieniu, druga z nich po powstaniu styczniowym, kiedy skasowano klasztory, aby nie dopuścić do przejęcia przez Rosjan i prawosławnych zakonnego kościoła św. Agnieszki przeniesiono tam parafię z kościoła św. Mikołaja (przeniesiono wraz z księgami). To dlatego w opisie zespołu jest św Agnieszki i św. Mikołaja.
Ten stan trwał do 1902, kiedy to kościół filialny św. Mikołaja stał się filią parafii czyli z powrotem miał prawo prowadzić własne księgi. Stare księgi zostały przy św. Agnieszce. Pełnoprawną parafię reerygowano co prawda dopiero w 1920 r. ale liczy się fakt od kiedy znów prowadzono własne księgi jako filia.
Jeśli poszukasz w pradziadzie akt z lublina i znajdziesz takie które zaczynają się od 1902 to będą właśnie te ze św. Mikołaja.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Dodam jeszcze, że akta ze św. Mikołaja zaczynają się charakterystycznie "Działo się na Czwartku ...". Czwartek to była osada miejska, położona na wzgórzu o tej nazwie, przez długie wieki odrębna od Lublina. Akta prowadzone w św. Agnieszce to z kolei Kalinowszczyzna, również przez lata odrębna osada.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Czyżewski_Bartłomiej

-
Marynicz_Marcin

Jest i Uniejów wraz z Wilamowem! 
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- Małgorzata_Kulwieć

Buuu! Z moich parafii nic się nie zmieniło. A myślałam, że coś dodadzą, lub zaktualizują. A tu nic.
A interesują mnie
AP O. Konin - Turek
AP Suwałki - Suwałki, Sejny
AP O. Radzyń - Radzyń
AP Siedlce - Wiśniew
A interesują mnie
AP O. Konin - Turek
AP Suwałki - Suwałki, Sejny
AP O. Radzyń - Radzyń
AP Siedlce - Wiśniew
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Markowski_Maciej

- Kontakt: