Czterdzieści lat poszukiwań zwieńczone sukcesem! Hurra!

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witajcie,
Muszę sie podzielić sukcesem bo wręcz rozpiera mnie radość.
Przez ponad czterdzieści lat poszukiwałam śladów po moim pradziadku, dziadku mojego Ojca.
Kiedy będąc niewinnym dziewczęciem, zaczynałam śledztwo, wiedziałam tylko tyle - nazywał się Piotr Kulwieć urodził się w roku 1844 (gdzieś na Litwie) i zmarł w 1912 (w Warszawie). Miał żonę Rozalię i pięcioro dzieci. Mój Ojciec wiedział jedynie, że chyba był gdzieś "zarządcą majątku" i ponoć brał udział w Powstaniu 1863r. I miałam jedno zdjęcie.
I to wszystko, nic więcej. Żadnych innych wspomnień, nieważnych historyjek, opowiastek rodzinnych czy legend. I jak tu znaleźć cokolwiek!?
Zaczęłam od wertowania herbarzy (wówczas dostępnych mi jedynie w Bibliotece Narodowej), książek telefonicznych, literatury pięknej i nekrologów w gazetach. Zapisywałam każdego, kogo znalazłam, a który nosił nazwisko Kulwieć. Ale pradziadka ciągle tam nie było.
Dopiero gdy pojawił się internet ruszyłam z kopyta.
Dziś mam "zbiór" ponad 900 Kulwieciów, sięgający 1598r, a przed mniej więcej 3 laty wreszcie natrafiłam na ślady Piotra. Znalazłam akt notarialny, w którym pojawił sie małoletni Piotr. Nie byłam pewna czy to MÓJ Piotr, ale wiek pasował. W akcie dokonywano podziału majątku po zmarłym Macieju właścicielu folwarku Kretkompie w guberni suwalskiej.
Nazwa tej miejscowości pojawiała się wcześniej w opowieściach rodzinnych, ale nie dotyczyła Piotra i traktowałam ją jako pobożne życzenia i legendy, niczym nie poparte. Fakt pojawienia sie Kretkompii Kulwieciów w herbarzach też traktowałam z przymrużeniem oka.
Upewniłam się, że Piotr z aktu to mój pradziadek, dopiero gdy udało mi się zdobyć akt zgonu, w którym podano dane rodziców, ale nie podano miejsca urodzin. Piotr urodził się na Litwie to pewne, ale w jakiej parafii mógł być ochrzczony? Musiałam znaleźć parafię. Przeszukiwałam na oślep parafie wschodniej suwalszczyzny, ale wśród tych dostępnych online, mojego Piotra nie było. Zdecydowałam sie więc na płatną kwerendę w Archiwum w Wilnie i te poszukiwania wreszcie wczoraj zostały uwieńczone sukcesem.

Mam akt urodzenia Piotra! Mam akt urodzenia Piotra! Hurra!

Piotr Kulwieć urodził się w Kretkompiach, parafia Poniemuń Fergissa (Żemoji Panemune) 13-09-1844 z rodziców Macieja Kulwiecia (lat 53) i Marianny z Czarneckich (lat 40).
Zgłaszał narodziny ojciec w towarzystwie gospodarza (?) Józefa Bujwida oraz urodzonego Stefana Wojzbuna, a chrzestnymi byli Marceli Jurażyc (to szwagier nowonarodzonego!) i Julianna Ostrowska.

Jestem przeszczęśliwa. Na akcie urodzenia jest podpis mojego 2xpradziadka Macieja. Duży, energiczny, chyba znamionujący człowieka silnego i pewnego siebie.

Ale najważniejsze! Wiem gdzie szukać reszty rodziny. Tylko skąd wziąć kasę na te poszukiwania? Niestety w planach digitalizacyjnych archiwum w Wilnie
na najbliższy czas nie ma Poniemunia Fergissa - niestety.
Ostatnio zmieniony wt 04 mar 2014, 15:11 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

Szkoda, że nie ma przycisku "Lubię to"
Zazdroszczę i mam nadzieję, że i ja niedługo będę skakać z radości po odszukaniu pradziadów :)
Brawo Małgosiu!
Asia Grzybowska
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Małgosiu a jak z materiałami z tej parafii u mormonów?Może byłoby taniej?
Danka
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Niestety Mormoni maja tylko rok 1882, a ja potrzebuję lat 1739 - 1863. W Archiwum w Wilnie są (niestety nie komplet) materiały od 1812r, więc może znajdę jakichś swoich?!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Behem

Sympatyk

Post autor: Behem »

Gratulacje :) Ciotka Kulwiecówna z "Potopu" też pewnie z tych Kulwieciów, czyli ród Sienkiewiczowi znany :P
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Behem pisze:Gratulacje :) Ciotka Kulwiecówna z "Potopu" też pewnie z tych Kulwieciów, czyli ród Sienkiewiczowi znany :P
A jakżeś Waszeć myślał?! Oczywiście, że z tych! :wink:
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
krzysztof_kot

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: krzysztof_kot »

Gratuluję Małgorzato!
Tato skąd się wziąłem? - zapyta kiedyś mnie syn...
http://tatoskadsiewzialem.blogspot.com/
Lokalny patriotyzm
http://garwolin.org
Awatar użytkownika
Paula257

Sympatyk
Adept

Post autor: Paula257 »

Gratulacje!
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam i gratuluję!
Też dałbym "lubię to", ale nie ma takiej możliwości :D
Mam nadzieję, że wkrótce podepnę moich Korycińskich pod TYCH Korycińskich herbu Topór.
Pozdrawiam i raz jeszcze gratuluję!
PS. Najważniejsze to, że po mieczu masz tę rodzinę!!!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Wszystkim życzę takich sukcesów.
Nawet sobie nie wyobrażacie jak mnie "zatchnęło" gdy dostałam emaila, że został znaleziony akt urodzin Piotra.
Aż mi się gorąco zrobiło.
Tylko szkoda, że nie mogłam go znaleźć samodzielnie, bo archiwum za daleko, oj, za daleko! Takie samodzielne szukanie i znalezienie (!) daje o wiele więcej adrenaliny. Ale cóż, nie zawsze mamy to, co lubimy. Nieraz trzeba polubić to, co mamy!
Ale i tak nic nie mąci mojego szczęścia.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Michał_Paweł

Sympatyk

Post autor: Michał_Paweł »

Gratulacje! Sam wiem, jaka to wielka radość!
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Małgorzato skopiuję Twoje pytanie z poprzednich wątków :)
jaki był koszt kwerendy przy tych danych , które podałaś -tzn imię i nazwisko plus rok?
To poza gratulacjami za sukces oczywiście.:)

Anna Grażyna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Też bym chciała to wiedzieć.
Danka
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

anna-grażyna pisze:Małgorzato skopiuję Twoje pytanie z poprzednich wątków :)
jaki był koszt kwerendy przy tych danych , które podałaś -tzn imię i nazwisko plus rok?
To poza gratulacjami za sukces oczywiście.:)

Anna Grażyna
Już śpieszę z odpowiedzią!

Wynajęłam prywatnego genealoga, bo chciałam przyspieszyć. A zorientowałam się, że archiwum w Wilnie nie będzie się śpieszyło, a i cena też nie byłaby chyba niższa.
I faktycznie cała operacja trwała tydzień i kilka emaili w obie strony.
Szukałam jednego konkretnego aktu we Władysławowie (znałam datę) oraz mojego pradziadka Piotra. Piotr był szukany w urodzeniach w latach 1843-1845 w kilku parafiach oraz ślubach w latach 1866-1870.
Zapłaciłam 156 zł - szukanie i dwa skany. Sporo, jak na moje dotychczasowe doświadczenia z AP Suwałki, ale tanio w porównaniu np. z Siedlcami. :wink:
Ale skany otrzymałam w ciągu 1 minuty po wpłaceniu.

Pozdrawiam
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Małgorzato a nie podzieliłabyś się jakimś namiarem na tego prywatnego genealoga ? Chętnie skorzystałabym jeżeli taki skuteczny.

Anna Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”