co znaczy ten dopisek

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gośka

Sympatyk
Legenda

co znaczy ten dopisek

Post autor: Gośka »

Przy akcie urodzenia znalazłam dopisek "przedstawione w tym akcie dziecię zostało uprawnione przez ojca swego X-ńskiego aktem małżeństwa sporządzonym w Urzędzie Stanu cywilnego w (...) roku"
Dziecko urodziło się kilka lat przed ślubem matki będącej panną i zapisane zostało na nazwisko panieńskie matki. Czy znaczy to, że mężczyzna, który żenił się później z matką dziecka był jego ojcem czy też uznał tylko to dziecko za swoje? Muszę dodać, że w chwili urodzenia dziecka miał niecałe 16 lat :shock: :roll: :lol: , po czterech latach jest drugie panieńskie dziecko z takim samym dopiskiem a po następnych trzech ślub. Jak myślicie?
Pozdrawiam - Gośka :)
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

co znaczy ten dopisek

Post autor: Ewafra »

Z papierów chyba się nie dowiesz tego czy był ojcem biologicznym czy tylko uznał za swoje dzieci nowopoślubionej żony. W pamięci rodzinnej nie zachowała się żadna wiedza na ten temat?
Gośka

Sympatyk
Legenda

co znaczy ten dopisek

Post autor: Gośka »

Szczerze mówiąc mogę zapytać ale nie wypada ponieważ dziecko (którego akt urodzenia znalazłam) żyje i nigdy nie było mowy, że ojcem jest ktoś inny. Dla mnie najbardziej zaskakujący jest wiek potencjalnego ojca - dziecko urodziło się w maju a on w grudniu kończył 16 lat.
Pozdrawiam - Gośka :)
Pozdrawiam - Gośka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”