Jestem nowo zarejestrowanym użytkownikiem na forum , jesli mój post znajduję się w niewłaściwej kategorii przepraszam i proszę o wyrozumiałość.
Zwracam się do Państwa o pomoc w odszyfrowaniu kodu odnośnika do materiału źródłowego , mianowicie ... w zasobach biblioteki cyfrowej w jednym czasopiśmie z 1896 roku znalazłem bardzo interesujący mnie artykuł (zamieszczam jego treść do postu) Artykuł mówi o miejscowości Ostrów i jego powstaniu tak po krótce , co ciekawe posiada odniesienie do źródła zawartych w nim informacji w postaci skrótów : " Kod. Wielk. N. 70 "
- udało mi się odszyfrować iż skrót dotyczy Kodeksu Wielkopolski , jednak przeszukując zasoby natrafiłem jedynie na Kodeks Dyplomatyczny Wielkopolski , nie mniej przeszukałem ten zasób i co się okazało , wpis w KDW o numerze 70 przypada na księgę I , lecz ta zawiera informację wyłącznie grubo przed rokiem 1293 , postanowiłem przeszukać KDW pod kątem interesującego mnie roku 1293 i w księdze II znalazłem wpis pod numerem 701 informujący jedynie o ofiarowaniu przez Przemysława II Komesowi Tarszczynowi miejsca Ostrów .
jaki jest mój cel , chciałbym dowiedzieć się i potwierdzić w jakiś sposób treść odnośnika w zamieszczonym przeze mnie artykule , konkretnie interesuje mnie tutaj wytypowanie miejsca Ostrowa - jako okolice Grabowa i Ostrzeszowa , najbardziej chciałbym dotrzeć do jego źródła
Prze stiudiowałem już życie Przemysława II w Wielkopolsce , a także kilka interpretacji wpisów Jana Długosza i nic
nie mam już pomysłu!
Będę wdzięczny za każdą pomoc , wskazówki , itp
Włodek
[/URL][/img]