Kodeks Wielkopolski , odszyfrowanie odnośnika

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

włodzimierz_wentzel

Post autor: włodzimierz_wentzel »

Witam serdecznie !

Jestem nowo zarejestrowanym użytkownikiem na forum , jesli mój post znajduję się w niewłaściwej kategorii przepraszam i proszę o wyrozumiałość.

Zwracam się do Państwa o pomoc w odszyfrowaniu kodu odnośnika do materiału źródłowego , mianowicie ... w zasobach biblioteki cyfrowej w jednym czasopiśmie z 1896 roku znalazłem bardzo interesujący mnie artykuł (zamieszczam jego treść do postu) Artykuł mówi o miejscowości Ostrów i jego powstaniu tak po krótce , co ciekawe posiada odniesienie do źródła zawartych w nim informacji w postaci skrótów : " Kod. Wielk. N. 70 "
- udało mi się odszyfrować iż skrót dotyczy Kodeksu Wielkopolski , jednak przeszukując zasoby natrafiłem jedynie na Kodeks Dyplomatyczny Wielkopolski , nie mniej przeszukałem ten zasób i co się okazało , wpis w KDW o numerze 70 przypada na księgę I , lecz ta zawiera informację wyłącznie grubo przed rokiem 1293 , postanowiłem przeszukać KDW pod kątem interesującego mnie roku 1293 i w księdze II znalazłem wpis pod numerem 701 informujący jedynie o ofiarowaniu przez Przemysława II Komesowi Tarszczynowi miejsca Ostrów .

jaki jest mój cel , chciałbym dowiedzieć się i potwierdzić w jakiś sposób treść odnośnika w zamieszczonym przeze mnie artykule , konkretnie interesuje mnie tutaj wytypowanie miejsca Ostrowa - jako okolice Grabowa i Ostrzeszowa , najbardziej chciałbym dotrzeć do jego źródła

Prze stiudiowałem już życie Przemysława II w Wielkopolsce , a także kilka interpretacji wpisów Jana Długosza i nic

nie mam już pomysłu!

Będę wdzięczny za każdą pomoc , wskazówki , itp

Włodek

Obrazek[/URL][/img]
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

źródła tego cyklu artykułów są wypisane tutaj:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication strona 6
Pozdrawiam
Jarek
włodzimierz_wentzel

Post autor: włodzimierz_wentzel »

Dziękuję bardzo za podpowiedź , nareszcie konkretny ślad :)
Pozdrawiam Serdecznie
Włodek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”