Takie zapytanie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Takie zapytanie

Post autor: Ewafra »

Niewiele wiem o moich pradziadkach poza tym jak brzmiały ich imiona i nazwiska. Pradziadek ponoć pochodził z wileńszczyzny, prababka ponoć z Kurlandii czyli Łotwy dzisiejszej, pradziadek ponoć pracował na kolei jako urzędnik nieznanego mi szczebla w Lipawie na Łotwie przed rokiem 1917. Wszystko ponoć bo żadnej pewnej informacji nie posiadam. Po roku 1917 opuścili Lipawę i osiedli w Rosi. To miasteczko w dzisiejszej Białorusi. Tam zmarli oboje w latach 20-tych, 30-tych. Nie znam dokładnych dat. Posiadam jakąś szansę dowiedzenia się czegoś? Zdobycia aktów zgonu? Gdzie? W archiwum państwowym chyba jeszcze nie? Orientuje się ktoś i mógłby coś doradzić? Bardzo byłabym wdzięczna.
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Re: Takie zapytanie

Post autor: MariaŁopaciuk »

EWAFRA pisze:Niewiele wiem o moich pradziadkach poza tym jak brzmiały ich imiona i nazwiska.........
Posiadam jakąś szansę dowiedzenia się czegoś? Zdobycia aktów zgonu? Gdzie ?
EWAFRA
:) Zacznij od siebie !
Poprzez swoich rodziców ... dziadków ... dojdziesz do pradziadków :)

Pod tym linkiem zapewne znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytanie
http://archiwum.archidiecezja.katowice. ... ontent/21/

MariaŁ
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Przepraszam, że się odezwę, ale chyba, Mario, źle zrozumiałaś Ewę.

Ewo, nie pomogę Ci, gdzie i w jaki sposób szukać pradziadków. Póki co nie szukam nikogo za wschodnią granicą, chociaż powinnam - rodzina mojego męża pochodzi spod Lwowa. Może kiedyś się i za to wezmę.
Ale na pocieszenie ... Jeszcze dwa miesiące temu o swoich dziadkach, ze strony Taty, wiedziałam jeszcze mniej niż Ty o pradziadkach! Bo znałam tylko imiona i nazwiska (babci panieńskiego nie znałam), nie wiedziałam skąd przyjechali do miasta, gdzie zmarli (tyle, że byli przyjezdni, a i to były moje domniemania, bo nazwisko nie występuje) i że dziadek w czasie wojny pracował na kolei (ale nie wiedziałam jako kto). Likwidując mieszkanie po śmierci Mamy znalazłam pewne dokumenty ... i po nitce do kłębka! W tej chwili "linię dziadka" mam odtworzoną do polowy XIX w, dalej nie szukałam bo nie mam czasu, babci jeszcze nie "ruszałam", ale jakieś akta są, więc wszystko przede mną.
Czasem tak bywa, że nie ma kogo zapytać z rodziny, jak np. u mnie, bo ... rodziny już nie ma, i nie, nie, nie jestem wiekową staruszką, tylko wszyscy poumierali względnie młodo, kiedy żyli, to nie opowiadali, a z rodziną Taty nigdy nie miałam kontaktu chociaż mieszkali przy tej samej ulicy - ot, taka "gorsza" wnuczka i kuzynka, bywa, jakże często, niestety :(

Życzę Ci, Ewo, powodzenia, czasem przypadek sprawia, że trafia się na jakiś trop :)
Pozdrawiam, Magdalena
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Ewo sprawdź czy przypadkiem u mormonów nie ma z Łotwy akt metrykalnych.Może już coś indeksują?
Na Litwie od jakiegoś czasu dygitalizują księgi z Archidiecezji Wileńskiej,która swym zasięgiem obejmowała i część Białorusi .Może to miasteczko należało pod jej zasięg.Coś ksiąg z terenu Białorusi jest w archiwum białostockim.Sprawdź w zasobach.
No i zobacz u mormonów czy to miasteczko Rossi? nie ma przypadkiem u nich sfotografowanych swych akt.
Mądrzejsi ode mnie jeszcze coś podpowiedzą, ale tak na początek, abyś nie czuła się bardzo zagubiona podaję to co ja bym w tym wypadku zrobiła.
Pozdrawiam i głowa do góry.Ja też po tamtej stronie mam wiele niewiadomych.
Danka
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Czy widział ktoś księgi Cudnów oleksiny?
To jest gdzieś po żytomierzem?
Jan
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

MariaŁopaciuk pisze:
EWAFRA pisze:Niewiele wiem o moich pradziadkach poza tym jak brzmiały ich imiona i nazwiska.........
Posiadam jakąś szansę dowiedzenia się czegoś? Zdobycia aktów zgonu? Gdzie ?
EWAFRA
:) Zacznij od siebie !
Poprzez swoich rodziców ... dziadków ... dojdziesz do pradziadków :)

Pod tym linkiem zapewne znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytanie
http://archiwum.archidiecezja.katowice. ... ontent/21/

MariaŁ
Gdybym była w stanie pójść tą drogą to dawno już bym poszła. Niestety nie ma takiej szansy.
Jedyną są akty zgonu z Białorusi, ale nie archiwalne jeszcze bo z lat 20-tych 30-tych. W Polsce napisałabym do USC w miejscowości gdzie zmarli i pewnie by mi udostępnili odpisy, a odnośnie Białorusi?
To mój problem jest właśnie. Co w takiej sytuacji z Białorusią?
Orientuje się ktoś? Próbował? Zna kogoś tam mieszkającego kto mógłby pomóc?
danisha pisze:Ewo sprawdź czy przypadkiem u mormonów nie ma z Łotwy akt metrykalnych.Może już coś indeksują?
Na Litwie od jakiegoś czasu dygitalizują księgi z Archidiecezji Wileńskiej,która swym zasięgiem obejmowała i część Białorusi .Może to miasteczko należało pod jej zasięg.Coś ksiąg z terenu Białorusi jest w archiwum białostockim.Sprawdź w zasobach.
No i zobacz u mormonów czy to miasteczko Rossi? nie ma przypadkiem u nich sfotografowanych swych akt.
Mądrzejsi ode mnie jeszcze coś podpowiedzą, ale tak na początek, abyś nie czuła się bardzo zagubiona podaję to co ja bym w tym wypadku zrobiła.
Pozdrawiam i głowa do góry.Ja też po tamtej stronie mam wiele niewiadomych.
Danka
Łotwa ma udostępnione on line duże zasoby metrykaliów. Raduraksti, odpowiednik litewskiego paveldas. Mogłabym to wszystko przepatrzeć, ale musiałabym chyba cały zasób przelecieć bo nie wiem w jakim orientacyjnym roku prababka moja mogła się urodzić, w jakiej części Łotwy więc jak szukać. Tym bardziej, że pewności co do tej Łotwy nie mam. I na tym cały ból się zasadza.
Akt zgonu może by coś wyjaśnił, ale jak go zdobyć?
A miasteczko Roś :)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

No to mamy problem.Moja prababcia Stefania Maciejewicz z Czaplów też zmarła na Białorusi ale nie wiem w którym roku i w jakiej miejscowości.Nie wiem nawet kiedy się urodziła i gdzie. Ze zbombardowanego domu w W-wie uratował się tylko album ze zdjęciami ,żadnych dokumentów.Wiem od ojca (który już od 11 lat nie żyje) że babcia -córka Stefanii pisała gdzie się dało aby odnaleźć matkę na Białorusi ale żadnych śladów nie trafiła.Wiadomo tylko że w okresie międzywojennym mieszkała przy córce w miejs. Golowce v Hołowce par.Nowy Dwór k/Lidy.
Niedawno przez przypadek trafiłam na rodzinę jej siostry z Dziechciarów k /Wasiliszek.
I teraz stoję w miejscu.
Ale mam cichą nadzieję że znowu coś się pojawi.
Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”