fost144 pisze:Witam serdecznie mam pytanie czy jest mozliwe mniej wiecej wydatowanie zdjec mojej rodziny z Warszawy i podanie statusu społecznego na ich podstawie ? czy mozna cos powiedziec o osobach na tych zdjeciach ?
Bardzo ciekawe zdjęcia, słusznie ułożone w porządku chronologicznym: 1) Pocz. XX w.. przed 1914; 2) lata 20-te XX w.; 3) późne lata 30-te lub wczesne 40-te (?) okres. okupacji? Ogólnie osoby ze zdjęć 1 i 2 wydają się być zamożne (jednak bez przesady!). Zwracają uwagę wybitnie orientalne rysy młodych osób ze djęcia nr 1 - 2 sióstr (?) i młodzieńca w gimnazjalnym szynelu z przykrótkimi rękawami (rosyjskie gimnazjum. państwowe?).
Życzę sukcesów w dalszej, niezbędnej analizie porównawczej tych dokumentów!
Wojciech Szymański
Moim zdaniem to zdjęcie jest wykonane raczej przed 1914.
pozdrawiam
Jurek
Dziękuję wszystkim za odzew. Osobiście też uważam, że zdjęcie pochodzi sprzed roku 1914. Z dwóch powodów. Tekturka ma zaokrąglone narożniki, a po I Wojnie powszechnie spotykało się już narożniki ostre. Pieczątka na odwrocie głosi: Fotografja Artystyczna L.Kucharzewskiego w Żbikówku. Częścią Pruszkowa Żbików stał się w roku 1916. Oczywiście nie są to jednoznaczne dowody. Ktoś mógł używać starych kartoników i pieczątki również w kolejnych latach. W sumie do dzisiaj mieszkańcy Żbikowa bardziej utożsamiają się z dzielnicą, niż z miastem. Gdyby natomiast zdjęcie było starsze, z początku wieku, byłaby to dla mnie mała (i raczej mało prawdopodobna) sensacja. Najstarsze znane zdjęcie z Pruszkowa pochodzi z roku 1880. Tak czy inaczej, Kucharzewski prowadził zapewne najstarszy (i wówczas pewnie jedyny) zakład fotograficzny na/w Żbikowie. Szkoda, że nie udało się znaleźć żadnych informacji na jego temat. Sądząc po jakości zdjęcia fotografem był nie gorszym (a może i lepszym) niż powszechnie znany Abramowicz. Może zakład istniał bardzo krótko? W robotniczej dzielnicy nie było pewnie zbyt wielu klientów.
M_alice
PS. Przepraszam za zamieszanie wywołane brakiem podpisu.
Ostatnio zmieniony śr 05 mar 2014, 20:16 przez M_alice, łącznie zmieniany 1 raz.
Odnośnie zdjęcia nr 3 zgadzam się z oceną Wojtka. Mam zdjęcie mojej matki w identycznym kapeluszu jak panie w środkowej części zdjęcia.
To są lata 1943 - 1946.
Posiadam jeszcze kilka zdjec rodziny z Warszawy na temat ktorych trudno mi cokolwiek powiedziec
ze wzgledu na moj brak wiedzy nt ubiorow w tamtych okresach na trzecim zdjeciu w prawym rogu widoczne jest wybicie Bracia Altmann
Zdjęcie drugie napewno zostało zrobione w drugiej połowie XIX w. lata 80-90 (mam zdjęcie prabaki w podobnej sukience, a zdjęcie wykonane jest w podobnej technice). Zdjęcie pierwsze też datowałbym na XIX w. marek
Tak wypada że te dwa pierwsze zdjęcia są bardzo stare, bo jeszcze przed 1880 rokiem, to zdjęcia portretowe bez obcięcia dołu, tylko pojaśnianie stopniowe ; Julian
Bardzo proszę o próbę określenia wieku poniższych zdjęć.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/690 ... 914e9.html (tyle wiem, że mężczyzna urodził się w 1892r., kobieta w 1893r.) Jeśli dałoby się powiedzieć, czy zdjęcie było robione w Polsce, czy w Niemczech, byłabym wdzięczna
I jeszcze jedno, tym razem bardzo prawdopodobne, że robione w Niemczech. Prosiłabym również o chociaż szacunkowe określenie wieku pary młodej. Z tego, co wiem, obydwie kobiety to siostry. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/406 ... 0d2e7.html
Wiem, że to zdjęcia zdjęć, ale na razie nie mam innej możliwości. Z góry bardzo dziękuję.
fost144 pisze:Posiadam jeszcze kilka zdjec rodziny z Warszawy na temat ktorych trudno mi cokolwiek powiedziec
ze wzgledu na moj brak wiedzy nt ubiorow w tamtych okresach na trzecim zdjeciu w prawym rogu widoczne jest wybicie Bracia Altmann
Witam. Drugie zdjęcie na pewno nie zostało wykonane w XIX wieku. Można je całkiem dokładnie wydatować. Jeśli na odwrocie jest adres Targowa 5, to pochodzi z lat 1907-1920. Jeśli targowa 29, to lata 1922-1930. Sądząc po stroju, raczej to pierwsze. Natomiast zdjęcie trzecie chyba nie zostało wykonane w Warszawie: http://www.fotorevers.eu/fotograf/Altmann/3298/
fost144 pisze:Dziekuje za datowanie 2go zdjecia dla potwierdzenia wysylam to co jest na odwrocie szukalem ale nigdzie nie moge znalezc pierwszego fotografa co to moze znaczyc ?
Sam fotograf jest dobrze znany, wymieniony choćby tutaj: http://www.fotorevers.eu/miejscowosc/Warszawa/4476/
natomiast w żadnym ze znanych mi źródeł nie ma informacji w jakich latach istniał ten zakład, widocznie, nie udało się nikomu tego ustalić. Pierwsze zdjęcie jest prawdopodobnie starsze, może z przełomu XIX i XX wieku, ale to tylko moje domysły.
M_alice
PS. Zawsze podobały mi się tekturki praskich fotografów, szkoda, że zdjęcia z tych zakładów tak rzadko się spotyka.
Do Martyny ; pierwsze zdjęcie określam na rok około 1919 i panna ma około lat 26, kawaler o rok starszy wypada i raczej nie w Polsce robione, tło sztuczne. Drugie zdjęcie raczej w Polsce robione, wiek młodej to około 31 lat, a młody już bez włosów około 40 lat ma ; Julian
fost144 pisze:Dziekuje za datowanie 2go zdjecia dla potwierdzenia wysylam to co jest na odwrocie szukalem ale nigdzie nie moge znalezc pierwszego fotografa co to moze znaczyc ?
Sam fotograf jest dobrze znany, wymieniony choćby tutaj: http://www.fotorevers.eu/miejscowosc/Warszawa/4476/
natomiast w żadnym ze znanych mi źródeł nie ma informacji w jakich latach istniał ten zakład, widocznie, nie udało się nikomu tego ustalić. Pierwsze zdjęcie jest prawdopodobnie starsze, może z przełomu XIX i XX wieku, ale to tylko moje domysły.
M_alice
PS. Zawsze podobały mi się tekturki praskich fotografów, szkoda, że zdjęcia z tych zakładów tak rzadko się spotyka.
Dziekuje za informacje sporo zdjec przepadlo niestety w kominku z powodu drugiego meza mojej prababki ;/
Sawicki_Julian pisze:Do Martyny ; pierwsze zdjęcie określam na rok około 1919 i panna ma około lat 26, kawaler o rok starszy wypada i raczej nie w Polsce robione, tło sztuczne. Drugie zdjęcie raczej w Polsce robione, wiek młodej to około 31 lat, a młody już bez włosów około 40 lat ma ; Julian
Panie Julianie, akurat drugie zdjęcie prawie na pewno robione w Niemczech, pan młody to Niemiec, prawdopodobnie nigdy nie był w Polsce Niemniej, bardzo dziękuję za pomysły.