Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Seba_głowacki

CAW
Witam
Jesli juz jest podobny temat prosze o przeniesienie.
Mam pytanie odnosnie udostepniania akt z Centralnego Archiwum Wojskowego w Warszawie. Otoz dostalem odpowiedz mailem ze posiadaja teczke mojego przodka ale...zapraszaja mnie tam osobiscie Czy jest ktos kto wie cos wiecej na ten temat? Czy da sie uzyskac kopie poczta?
Jesli juz jest podobny temat prosze o przeniesienie.
Mam pytanie odnosnie udostepniania akt z Centralnego Archiwum Wojskowego w Warszawie. Otoz dostalem odpowiedz mailem ze posiadaja teczke mojego przodka ale...zapraszaja mnie tam osobiscie Czy jest ktos kto wie cos wiecej na ten temat? Czy da sie uzyskac kopie poczta?
CAW
Da się pocztą lub e-mailem, poproś o zawartość tej teczki. Mi w punktach przysłali co tam jest.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
- Seba_głowacki

CAW
Też prosiłam. Dostałam odpowiedź:
"Uprzejmie informujemy, że Centralne Archiwum Wojskowe realizuje kwerendy (ustalanie sygnatur, zamawianie teczek, wyszukiwanie informacji w teczkach, typowanie dokumentów do wykonania kserokopii) dla osób fizycznych wyłącznie w sprawach poświadczeniowych dla celów prawno-administracyjnych, przede wszystkim ustalenia czasu, miejsca i przebiegu służby (pracy) dla potrzeb emerytalno-rentowych.
Kwerendy dotyczące:
- badań genealogicznych i regionalistycznych,
- prac naukowo-badawczych,
- ustalenia przebiegu służby i szlaków bojowych
dla celów innych niż poświadczeniowe realizowane są osobiście przez zainteresowanych albo ich upoważnionych przedstawicieli w Pracowni Udostępniania Akt CAW."
Pozdrawiam,
Aga
"Uprzejmie informujemy, że Centralne Archiwum Wojskowe realizuje kwerendy (ustalanie sygnatur, zamawianie teczek, wyszukiwanie informacji w teczkach, typowanie dokumentów do wykonania kserokopii) dla osób fizycznych wyłącznie w sprawach poświadczeniowych dla celów prawno-administracyjnych, przede wszystkim ustalenia czasu, miejsca i przebiegu służby (pracy) dla potrzeb emerytalno-rentowych.
Kwerendy dotyczące:
- badań genealogicznych i regionalistycznych,
- prac naukowo-badawczych,
- ustalenia przebiegu służby i szlaków bojowych
dla celów innych niż poświadczeniowe realizowane są osobiście przez zainteresowanych albo ich upoważnionych przedstawicieli w Pracowni Udostępniania Akt CAW."
Pozdrawiam,
Aga
- Doktor_Ryszard

CAW
A na stronie CAW napisano , że archiwum dla użykowników będzie zamknięte od 2011 do końca 2014
- Seba_głowacki

CAW
No właśnie tez dostałem taka informacje Napisali mi ze odszukali interesującą mnie teczkę ale o skanach nic nie wspomnieli ze udostępnia tylko zaprosili mnie osobiscie ...po remoncie.
Sebastian Głowacki
- Seba_głowacki

CAW
Witam
Mam problem z ,,dogadaniem się'' z Centralnym Archiwum Wojskowym. Otóż dowiedziałem się ze maja tam teczkę mojego przodka ale...no właśnie Po wysłaniu prośby o wysłanie informacji co ta teczka zawiera dostałem taka odpowiedz:
Uprzejmie informujemy, że udzielamy informacji na podstawie dostępnych pomocy ewidencyjnych. W celu ustalenia zawartości teczki należy przeprowadzić tzw. kwerendę archiwalną, co będzie Pan mógł uczynić w czasie osobistej wizyty w CAW po zakończeniu remontu i dopełnieniu formalności opisanych w poprzednim e-mailu. Kwerendę będzie można również przeprowadzić za pośrednictwem osoby upoważnionej przez Pana w piśmie - także po zakończeniu remontu.
-------------------------------------------------
Co mam teraz zrobić?
Mam problem z ,,dogadaniem się'' z Centralnym Archiwum Wojskowym. Otóż dowiedziałem się ze maja tam teczkę mojego przodka ale...no właśnie Po wysłaniu prośby o wysłanie informacji co ta teczka zawiera dostałem taka odpowiedz:
Uprzejmie informujemy, że udzielamy informacji na podstawie dostępnych pomocy ewidencyjnych. W celu ustalenia zawartości teczki należy przeprowadzić tzw. kwerendę archiwalną, co będzie Pan mógł uczynić w czasie osobistej wizyty w CAW po zakończeniu remontu i dopełnieniu formalności opisanych w poprzednim e-mailu. Kwerendę będzie można również przeprowadzić za pośrednictwem osoby upoważnionej przez Pana w piśmie - także po zakończeniu remontu.
-------------------------------------------------
Co mam teraz zrobić?
CAW
Czekać na zakończenie remontu. Gdzie tu niejasność? Informacja dość konkretna. CAW działa na troszkę innych zasadach niż AP.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- Seba_głowacki

CAW
Musisz niestety wybrać się osobiście do CAW i sam przejrzeć tę teczkę, takie mają zasady (regulamin).
Stanisław
Stanisław
CAW
Na sąsiednim forum forgen, pisano o przypadkach pozytywnego rozpatrzenia prośby - mi się nie udało przebłagać CAW o kopie dokumentów z teczek.
pozdrawiam,
IgorD.
pozdrawiam,
IgorD.
CAW
"Co mam teraz zrobić?" Prawidłowa odpowiedź brzmi - na razie odpuścić i zająć się innym przodkiem, CAW jest bombardowane takimi prośbami i zamiast na to marnować energię, to lepiej skierować ją w inną stronę. W genealogii co i rusz takie przeszkody, że trzeba poczekać, nie przeskoczysz, ważne, że ta teczka jest.
Łucja
Łucja
CAW
A jak chciałabym zapytać jak dowiedziałeś się, ze interesująca Cie teczka jest - czy znałeś konkretną sygnaturę czy powołałeś się na imię i nazwisko osoby poszukiwanej?
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam
Sylwia
CAW
Sylwia,
wystarczy napisać maila z danymi osoby, o której informacji poszukujesz - imię, nazwisko, miejsce i data urodzenia - oraz czego szukasz. Ja pytałam czy na listach powstańców wielkopolskich jest mój pradziadek. Bodajże na drugi dzień dostałam odpowiedź, że akta Ludwika Kierejewskiego znajdują się u nich na takich listach, ale... i tu standardowa formułka o tym, że w tej chwili jest remont i akta są niedostępne do końca 2014 r.
Kasia z Kierejewskich
wystarczy napisać maila z danymi osoby, o której informacji poszukujesz - imię, nazwisko, miejsce i data urodzenia - oraz czego szukasz. Ja pytałam czy na listach powstańców wielkopolskich jest mój pradziadek. Bodajże na drugi dzień dostałam odpowiedź, że akta Ludwika Kierejewskiego znajdują się u nich na takich listach, ale... i tu standardowa formułka o tym, że w tej chwili jest remont i akta są niedostępne do końca 2014 r.
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.