Wolsztyński

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Wolsztyński

Post autor: Steamroller_Fly »

Witam,

Poszukuję przodków mojego prapradziadka Jana Wolsztyńskiego. To co udało mi się do tej pory ustalić:
- zmarł w 1923 roku w Przedborzu parafii Staroźreby pow. płocki w wieku 69 lat. W akcie podany jest powiat kościański (poznańskie) jako miejsce urodzenia. Urodzony ok. 1854r.
- przed 1878 rokiem (także szukam dokładnego miejsca i daty) wziął ślub z Marianną Lewandowską ze wsi Łubki parafii Blichowo pow. płocki
- rodzice Tomasz i Salomea Tomczak zawarli ślub w 1850 w parafii Wyskoć, poznańskie. W akcie podane są miejscowości pochodzenia małżonków - Tomasz z Rąbinka, Salomea z Turwii (obecnie Turew), poznańskie.
- ojciec Tomasz Wolsztyński na podstawie aktu ślubu powinien urodzić się ok. 1825 roku, a matka Salomea Tomczak - ok. 1827. Oboje zmarli w Staroźrebach.
- rodzice Tomasza Wolsztyńskiego to Józef i Franciszka. Znalazłem w bazie WTG akt ślubu Tomasza Wolsztyńskiego i Franciszki Kreglownej nr.5/1816 w parafii Niepart, ale oczywiście akurat tej księgi brakuje w SZWA :-/
- matka Salomei Tomczak miała na imię Elżbieta.

Poszukuję jakichkolwiek informacji na temat tejże rodziny. Może ktoś z Państwa studiował/indeksował akta powiatu kościańskiego i natknął się na w/w osoby/nazwiska. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”