Lista sprzętu PTG - potrzebujemy laptopów

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Argument że Lampa szkodzi to pochodzi od Archiwistów.
I owszem szkodzi tylko czy my robimy zdjecia codziennie tym samym aktom?
Włśnie poto robi sie dygitalizacje aby oszczędzić orginały na wieki
jak zrobisz raz zdjecie to poco wiecej?
.I ten argument jest przyjmowany ze zrozumieniem
Ja az tak nie rozdymam jakości bo z normalnego aparatu
cyfrowego przy matrycy 8 Mg pikseli wystarczy do czytania Fat moje zdjecia
nie sa piekne bo najczęsiej mam tylko aparat
ksiega lezy na stole a ja tylko obracam kartki i plnuje aby automat
w aparacie chodził /Raz iś naciołem i nie miałem włączonego i miałem poruszone zdjęcia ./
w kazdym razie nie jestem profesjonalistą tylko stary zgred 52 lata .
tylko mam jedno
ręczy za mnie proboszcz i mam dostep .
Po wszystkim wklejam zdjęcia do pdf
tak że mozna księge ogladac strona po stronie w jednym pliku.
klatka po klatce . i
i na fajrand zostawiam pendrajwa ze zdeciami w parafii .
Czyli efekt jest oczywisty dla ksiąg nie musi proboszc ich wertowac i wyciagac czytaj naświetlac ma opisane co mniej więcej jest w pliku
a jak musze komus podesłac to opracowania czytal indeksacji to tez jada na pendrajwie do np niemiec i wracaja tez poczta .
Ja nie jestem członkim PTG
mieszkam w galicji tu ksiegi sa na parafiach i róznie to bywa
wyrzucaja mnie czasami po 5 razy ale ja nie obrazliwy
a w pismie napisane kołaczcie to hocby na odczepne aby mniec spokój
wreszcie otworza Czasami zmieni sie cerber np.awansuje
ale to tyle moim zdaniem niepotrzebnie rozdymasz pliki mnie do czytania wystarczy około 2 mb zreszta wa stronach internetowych archiwum tez pliki to jpg do 2 mb. i jakos wszyscy czytaja
polecam nap stronę archiwum w opawie u czechów godzinami tam siedze
i czytam bo bielsko niedaleko i wiele dokumentów niedostepnych w polsce jest za miedza poprostu w czasch zabirów zwieżch nosc terenu była właśnie w opawie a nie we lwowie . i dokumenty sa tam
o fakt troche po czesku opisane ale dzisiejszce mapy w google tez to czasami szukam jak to sie dzis nazywa kopiuje sobie literki i wklejam do wyszukiwarki w wrchiwum i okazjue sie że ma zamiast 0 wyników
np 1250 dokumentów
i teraz to tylko przeczytac :) niemczyzne koncze bo tak wsadziłem nos w nie swoje sprawy a ma do opracowania w temacie genealogia JP II jeszce kilka dziesiąt plików o przodkach z lini żeńskiej Emili Kaczorowskiej a konkretnie Anny Marii Scholz koordynuje ten projekt o 9 miesiecy i juz wymiekam .
kończe bo niedziela i słyszę że mam nowe wiadomości może doszły tłumaczenia z niemiec po podesłałem pliki w nocy
Zyczę PTG sukcesów ale jak byś zobaczył na zdjęciach z okolic Warszawy nazwiska Hess i Rek to daj znać około 1883 roku
jan z Lipnika parafi Karola Wojtyły-seniora i przodków Anny Marii scholz
musze zrobic to drzewo do końca Marca bo potem firma musi miec czas
na zrobienie tablicy może koło kościoła aby była dostępna dla innych no i musze jeszce strone napissc a informatykiem nie jestem i jeszce jakiś serer bo jest tego ponad 120 mb .
Jan:)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Podtrzymuję swoje argumenty, specyfikację celem wyjaśnienia napisałem. Wątke wszak o sprzęcie, więc wyjaśniam po co on jest. Publikacyjne wersje owszem 1MB, ale nie wszystkim indeksującym ten 1MB wystarcza , przy dopiskach, drobnym piśmie i dużej rozdzielczości kompresja do1-2MB powoduje nieczytleność przez pikselozę. Duże, pełne zdjęcia są potrzebne. Zresztą wykorzystywanie sprzętu nabytego z darowizn w 20% (czyli robienie zdjęć 2MB zamist tak samo zużywających sprzęt, czas etc 10MB) jest moim zdaniem niewłaściwe. Po coś te aparty i obiektywy były kupowane - aby robić jak najlepsze zdjęcia.
Co do lampy błyskowej także zdania na razie nie zmienię:) Przy czym "argument archiwistów" to raczej nie oznacza dla mnie "głupota":) Wręcz odwrotnie - nalezy to poważnie rozważyć i jeśli można - uwzględnić. A można:) Więc uwzględniamy oświtelając w miarę łagodnym rozproszonym światłem dodatkowym.
Członkostwo w PTG czy innym TG nie ma znaczenia i mam nadzieję, że w przysżłości nie będzie miało znaczenia przy możliwości częściowego sfinansowania przesłanych do publikacji zdjęć.
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

W tym wątku
........................
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
..................
poprosiłem o pomoc
dnia 04.11.2013
......................
podpowiedz jak zrobiłbyś zdjecia tego?
to najstasza ksiega i najstarszy zapis
tak wyglada o dostep do niej jest tylko na mój adres internetowy podany przez proboszcza zainteresowanym . Nikt jej juz nie bedzi męczył
czytaniem na żywo
sądzę że widać zapisy
...............................
http://lipnikjan2014.wrzuta.pl/obraz/ed ... nyimg_0543
.........................
to wygląd ksiegi.
.........................
tu najstarszy zapis z 1729 roku o smierci.
...............................
http://lipnikjan2014.wrzuta.pl/obraz/ed ... zapis_0562
.......................................................
Za kilka godzin zginą namiary na plik.
Moze zindeksujesz tą stronę.
ale powarznie jak zrobiłbyś takim ksiegom zdjecia?
jako fachowiec?
poradz
jan
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Przelew do sklepu dotarł, jutro bądź w poniedziałek odbiorę. Linka nie podam, bo chyba był ostatni egzemplarz z tego modelu (HP). Ciut drożej wyszło (600 zł) ale proponowanych w pierwszym poście DELL-a nie było od tygodni i raczej się nie pojawią. Ot zniknęły od pocżatku litego przez dwa miesiące, dłużej nie ma sensu czekać.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Laptop odebrałem , zaktualizowałem system, wgrałem co należy i przekazałem Jackowi Okulusowi.
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Post autor: artio »

To co teraz zbiórka na aparat?
Pozdrwiam
Paulina

Członek PTG
Nowicjusz

na samochód?

:)
ale serio - Zarząd zdecyduje i ogłosi, na podstawie zapotrzebowań zgłoszonych

Dysków zawsze mało (jak z relacji, tj postu członka zarządu - Skarbnika, Krzyska wynika z darowizn sporo na to poszło..i słusznie!) i bez postów wydatki w tym kierunku sżły.
Nie wiem czy są nadzwyczajne, pilne potrzeby
Szczególnie, że nie jest np trudno przeinwestować w sprzęt i "zapomnieć" o opłatch na serwery (kiedyś podczas dyskusji z wkładającymi swój czas i nie tylko w to co jest na serwerach padło "dobrze byłoby, aby była gwarancja że to co robimy za 3-5 lat co najmniej będzie w sieci"

Do tej pory nie było problemów finansowych z utrzymaniem serwerów (dzięki właśnie darowiznom), ale tego poziomu komfortu (opłacone na 3-5 lat , tj lokata pokrywająca szacowane koszty na 3lata z góry) chyba nigdy nie osiągnęliśmy.

Lampy pewnie się kończą, to nie są wielkie koszty, ale przy fotogrowaniu niezbędna rzecz

A aparaty...nie wiem, może gdyby np ze względów zakończenia produkcji jakieś tanie rzucili żeby się "stoków pozbyć"...typu body 60D za 1500 zł...to może warto byłoby "na zaś"
nowy model nie jest wiele lepszy (jest ale dla filmowania przede wszystkim , co nas nie interesuje), a znacząco droższy
a ten z "półki niższej" tj trzycyfrowy nie zrobił znacząco lepszy (korpus, trwałość, inne ważne cechy)
nie za bardzo jest co kupić moim zdaniem z aparatów na razie...no chyba, żeby to czyszczenie magazynów z 60 się zdarzyło...
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

W wątku dot. indeksacji AP Białystok Oddział Łomża
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 267#224267
pozwoliłem sobie zainicjować uświadomoenie potrzeb dot. dysku. Potrzebny jest dysk 2TB lub większy (albo 2 TB i drugi dysk).
Daras66

Sympatyk

Post autor: Daras66 »

Witam,
wiele osób na tym forum wykonuje dla innych tytaniczną pracę czy to związaną z indeksacją czy choćby tłumaczeniem metryk. MI bardzo w moich poszukiwaniach pomogła MonikaMaru i wiem że zrobiła to oddając swój cenny prywatny czas. Pewnie przeklęła w duchu dzień w którym udostępniła mi swój e-mail -;) ale dała radę w zamian nic nie oczekując. Ja tą gratyfikację ( którą musiałbym przeznaczyć na tłumacza) przekazuję na konto zakupu dysku. Przelew 400 PLN ode mnie ale w zasadzie to pieniądze Moniki ( mam nadzieję,ze nie obrazi się,że tak słabo ją wyceniłem).Tym samym zachęcam innych korzystających z uprzejmości naszych wolontariuszy żeby też nie zapominali wpłacać jakichkolwiek datków na rozwój.
Pozdrawiam'

Darek
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Jeszce tylko kilka wpłat - i kupimy. Kto będzie kupował? Proszę przesłać mi link do zakupu 2 TB i dokonam wpłaty z konta PTG. Na mój adres: dlawich@wp.pl proszę przesłać adres na który będzie wysłany zakup, który dokonam w poniedziałek. Tymczasem w imieniu zarządu proszę darczyńców o hojność i naciśnięcie poniższy napis DONATE. Skarbnik:
Krzycho z Koszalina
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Za wcześnie na odpowiedź. Jest kilak możliwości, w Toruniu będę się widział z P. Maciejem Gajewskim z NACu. Powinienem coś się dowiedzieć (czy i jaka część będzie możliwa do pobrania z NACu czyli z Warszawy, czy całość z Białegostoku). Kilak innych czynników jeszcze jest (jeśli Białystok to np są tam do oddania inne pliki, więc może lepiej będzie przesłać tam dysk z plikami -szczególnei jeśłi byłoby to przy okazji)
Podobnie z zakupem. Raczej optuję jak poprzednio - kupię tj zamówię, fakturę albo rp forma albo normalną n amaila. Etc
No i pozostaje kwestia czy nie jest nietaktem zamówić z dosdtawą do APu (jeśli jakiś problem to będą mieć dodatkową pracę, przechowanie faktury etc)

No i dość istotne:
nie wiem czy Darek akurat przeznacza 400 zł na dysk i ile jeszcze wpłynie.
Czy to będzie 2TB czy może na 4 starczy

Pcheł nie łapiemy:)
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

OK
Krzysiek
Daras66

Sympatyk

Post autor: Daras66 »

W przelewie napisalem ,dysk lomza darowizna , bo akurat byla taka potrzeba na forum sw dniu dzisiejszym.zreszta jak juz napisalem uprzednio to forma podziekowania za pomoc Moniki.mam pewnosc ze zostana umiejetnie wykorzystane.
Darek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Dziękuję za błyskawiczną reakcję Irenie Augustyniak i Darkowi "Daras66" z Sopotu:)
raf65

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: raf65 »

Witajcie,
Zakończyłem prace z laptopem. Prace polegały na zmianie matrycy, klawiatury, wymianie dysku na działający. Jest taki jak poprzedni HP NC6400, z portami usb bodaj trzema, dyskiem niestety małym 70GB. Zasilacz w komplecie. Chciałbym go przekazać Wam, oczywiście za darmo, jeśli wciąż potrzebujecie komputera. Prosiłbym o kontakt na priv by ustalić miejsce i czas przekazania.
Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”