Borówek k/ Bielaw - Majątek w Łowickiem

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jackun

Sympatyk
Tytan

Post autor: jackun »

Czy może ktoś wie, jak nazywali się właściciele majątku Borówek k/o Bielaw w Łowickiem w 1-szej połowie XIX w. ?
aldonalata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: aldonalata »

Witaj!
Jestem świeżo po lekturze aktów metrykalnych parafii Oszkowice, do której Borówek chyba należał. Często sąsiedzi trzymali dzieci do chrztu lub byli przy śmierci swoich sąsiadów z najbliższych majątków ( w tym okresie najżyczliwszym sąsiadem był dzierżawca majątku plebańskiego w Oszkowicach brat miejscowego proboszcza pan Franciszek Czaplicki).Poszukam w swoich notatkach,ale nie obiecuję, że będzie w niich odpowiedź na Twoje pytanie. Gdybyś odezwał się trochę wcześniej- zwróciłabym uwagę.
pozdrawiam
Aldona
jackun

Sympatyk
Tytan

Witam,
tak, Borówek należy do parafii Oszkowice. Czy może podczas lektury aktów nie zauważyła Pani nazwiska Goszczyński/Goszczeński?

Pozdrawiam - jackun
aldonalata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: aldonalata »

W roku 1815 posesorem zastawnym Borówka był Franciszek Cybulski (jego syn ożenił się z moja Zielińską), sam zamieszkiwał gdzie indziej.Natomiast we dworze mieszkał ,z pewnością spokrewniony, Szymon Raczyński.
Widziałam podobnie, ale inaczej brzmiące nazwisko chyba w początku wieku XIX. W tej chwili nie pomnę , ale było długie i trudne do odczytania. Był szlachcicem, ekonomem w jakimś majątku. Jeśli Panu zależy spróbuę znaleźć, ale dopiero po pierwszym będę miała dostęp do swojego komputera
pozdrawiam
Aldona
paragornus

Sympatyk

Post autor: paragornus »

Witam

Nie przewinęło się Państwu może przy okazji poszukiwań nazwisko Teodor Brennek jako zarządzającego majątkiem w Borówku?

Dziękuje za informację.
Awatar użytkownika
KostekP

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Borówek k/ Bielaw - Majątek w Łowickiem

Post autor: KostekP »

jackun pisze:Witam,
tak, Borówek należy do parafii Oszkowice. Czy może podczas lektury aktów nie zauważyła Pani nazwiska Goszczyński/Goszczeński?

Pozdrawiam - jackun
Witam.
Z nazwiskiem Goszczyński spotkałem się wczoraj podczas indeksacji parafii Szczawin-nie tak znowu daleko od Oszkowic. W roku 1808 Jan Goszczyński "stanu szlacheckiego", lat 65, zamieszkały we wsi Glinnik, zgłasza narodziny syna Jana Rafała. Może spokrewniony z Twoimi?
Pozdrawiam-Kostek
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
jackun

Sympatyk
Tytan

Re: Borówek k/ Bielaw - Majątek w Łowickiem

W jakim okresie Teodor Brennek mógł być zarządcą tego majątku?

paragornus pisze:Witam

Nie przewinęło się Państwu może przy okazji poszukiwań nazwisko Teodor Brennek jako zarządzającego majątkiem w Borówku?

Dziękuje za informację.
paragornus

Sympatyk

Post autor: paragornus »

Witam

Z informacji, którą mam z aktu chrztu córki Teodora (wiek 40lat) z 1869r widnieje on jako zarządca nieruchomości we wsi Borówek. Mogę się domyślać, że mogło to trwać do ok. 1873r, od kiedy? domyślam się, że 3-4 lata wcześniej. Więcej danych brak. Może Pan ma jakieś źródła do polecenia.

P.S. W "moim" akcie chrztu pojawia się nazwisko GODZIŃSKI jako chrzestny. może to jakiś trop w Pana poszukiwaniach?
Arkadiusz_16

Sympatyk

Post autor: Arkadiusz_16 »

Temat trochę stary, ale może kogoś nadal interesuje. Mnie interesuje Anielin Stary, ziemie tego folwarku wykupili chłopi od Gustawa Meisnera, właściciela Borówka. Gustaw miał żonę Anielę, stąd pewnie nazwa folwarku.
Arkadiusz Przybylski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”