Borówek k/ Bielaw - Majątek w Łowickiem
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Czy może ktoś wie, jak nazywali się właściciele majątku Borówek k/o Bielaw w Łowickiem w 1-szej połowie XIX w. ?
-
aldonalata

Witaj!
Jestem świeżo po lekturze aktów metrykalnych parafii Oszkowice, do której Borówek chyba należał. Często sąsiedzi trzymali dzieci do chrztu lub byli przy śmierci swoich sąsiadów z najbliższych majątków ( w tym okresie najżyczliwszym sąsiadem był dzierżawca majątku plebańskiego w Oszkowicach brat miejscowego proboszcza pan Franciszek Czaplicki).Poszukam w swoich notatkach,ale nie obiecuję, że będzie w niich odpowiedź na Twoje pytanie. Gdybyś odezwał się trochę wcześniej- zwróciłabym uwagę.
pozdrawiam
Aldona
Jestem świeżo po lekturze aktów metrykalnych parafii Oszkowice, do której Borówek chyba należał. Często sąsiedzi trzymali dzieci do chrztu lub byli przy śmierci swoich sąsiadów z najbliższych majątków ( w tym okresie najżyczliwszym sąsiadem był dzierżawca majątku plebańskiego w Oszkowicach brat miejscowego proboszcza pan Franciszek Czaplicki).Poszukam w swoich notatkach,ale nie obiecuję, że będzie w niich odpowiedź na Twoje pytanie. Gdybyś odezwał się trochę wcześniej- zwróciłabym uwagę.
pozdrawiam
Aldona
Witam,
tak, Borówek należy do parafii Oszkowice. Czy może podczas lektury aktów nie zauważyła Pani nazwiska Goszczyński/Goszczeński?
Pozdrawiam - jackun
tak, Borówek należy do parafii Oszkowice. Czy może podczas lektury aktów nie zauważyła Pani nazwiska Goszczyński/Goszczeński?
Pozdrawiam - jackun
-
aldonalata

W roku 1815 posesorem zastawnym Borówka był Franciszek Cybulski (jego syn ożenił się z moja Zielińską), sam zamieszkiwał gdzie indziej.Natomiast we dworze mieszkał ,z pewnością spokrewniony, Szymon Raczyński.
Widziałam podobnie, ale inaczej brzmiące nazwisko chyba w początku wieku XIX. W tej chwili nie pomnę , ale było długie i trudne do odczytania. Był szlachcicem, ekonomem w jakimś majątku. Jeśli Panu zależy spróbuę znaleźć, ale dopiero po pierwszym będę miała dostęp do swojego komputera
pozdrawiam
Aldona
Widziałam podobnie, ale inaczej brzmiące nazwisko chyba w początku wieku XIX. W tej chwili nie pomnę , ale było długie i trudne do odczytania. Był szlachcicem, ekonomem w jakimś majątku. Jeśli Panu zależy spróbuę znaleźć, ale dopiero po pierwszym będę miała dostęp do swojego komputera
pozdrawiam
Aldona
-
paragornus

Witam
Nie przewinęło się Państwu może przy okazji poszukiwań nazwisko Teodor Brennek jako zarządzającego majątkiem w Borówku?
Dziękuje za informację.
Nie przewinęło się Państwu może przy okazji poszukiwań nazwisko Teodor Brennek jako zarządzającego majątkiem w Borówku?
Dziękuje za informację.
Re: Borówek k/ Bielaw - Majątek w Łowickiem
Witam.jackun pisze:Witam,
Pozdrawiam - jackun
Z nazwiskiem Goszczyński spotkałem się wczoraj podczas indeksacji parafii Szczawin-nie tak znowu daleko od Oszkowic. W roku 1808 Jan Goszczyński "stanu szlacheckiego", lat 65, zamieszkały we wsi Glinnik, zgłasza narodziny syna Jana Rafała. Może spokrewniony z Twoimi?
Pozdrawiam-Kostek
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
Re: Borówek k/ Bielaw - Majątek w Łowickiem
W jakim okresie Teodor Brennek mógł być zarządcą tego majątku?
paragornus pisze:Witam
Dziękuje za informację.
-
paragornus

Witam
Z informacji, którą mam z aktu chrztu córki Teodora (wiek 40lat) z 1869r widnieje on jako zarządca nieruchomości we wsi Borówek. Mogę się domyślać, że mogło to trwać do ok. 1873r, od kiedy? domyślam się, że 3-4 lata wcześniej. Więcej danych brak. Może Pan ma jakieś źródła do polecenia.
P.S. W "moim" akcie chrztu pojawia się nazwisko GODZIŃSKI jako chrzestny. może to jakiś trop w Pana poszukiwaniach?
Z informacji, którą mam z aktu chrztu córki Teodora (wiek 40lat) z 1869r widnieje on jako zarządca nieruchomości we wsi Borówek. Mogę się domyślać, że mogło to trwać do ok. 1873r, od kiedy? domyślam się, że 3-4 lata wcześniej. Więcej danych brak. Może Pan ma jakieś źródła do polecenia.
P.S. W "moim" akcie chrztu pojawia się nazwisko GODZIŃSKI jako chrzestny. może to jakiś trop w Pana poszukiwaniach?
-
Arkadiusz_16