Mikołaju, brak jest linków do lat 1865-70. Indeks ten robiłem z ponumerowanych plików, ale przed wstawieniem ich do metryk. W indeksie były i są odpowiednie nazwy plików, ale brak zdjęć w metrykach w momencie wstawiania indeksu do bazy najwidoczniej spowodował brak linków. Kiedyś pewnie się pojawią, nazwy są.
Ponieważ zgłosiłem się do indeksowania ostatniej porcji ASC parafii Ruda, więc w swoim czasie pojawią się jeszcze lata 1808-24. Poczekam z przesyłaniem indeksu do momentu pojawienia się zdjęć w metrykach - wtedy linki są
A gdzie te księgi są?
Łatwiej jest powiedzieć gdzie nie ma
W AP nie ma lat 1825 i 1857-64, w AACz są tylko lata 1781-1803 (kopie na FS).
Może ktoś już sprawdzał w parafii?
Zdjęcia z ksiąg znajdujących się na mikrofilmach robione są dla osób indeksujących i najpierw muszę dla tych osób przygotować natomiast roczniki z 1913 roku są już w metrykach
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Biegając po metrykach odkryłam, że Widawa jest już tam cała ogólnie dostępna, również te roczniki, które indeksowałam. Przyznam się, że jestem trochę zdezorientowana, bo jestem w trakcie...ich indeksacji tzn. "mojej części", niedawno jeszcze dopytywałam o zasady. A tu niespodzianka...Wydawało mi się, że materiał trafi do metryk gdy my indeksujący ( w tym ja) prześlemy wypełnione arkusze Excel. Czy ktoś mnie ubiegł czy zrobił to za mnie? Czy ja czegoś nie zrozumiałam?
Indeksacja a udostępnienie w Metrykach to dwie różne sprawy. Jedno pozwala na wyszukiwanie automatyczne w księgach, drugie tylko na zdalny i niewymagający kontaktu z oryginałem dostęp do samego źródła. I księgi mogą się pojawiać w Metrykach nawet jeśli nie są zindeksowane, bo taka jest umowa z Archiwum.
Biegając po metrykach odkryłam, że Widawa jest już tam cała ogólnie dostępna, również te roczniki, które indeksowałam. Przyznam się, że jestem trochę zdezorientowana, bo jestem w trakcie...ich indeksacji tzn. "mojej części", niedawno jeszcze dopytywałam o zasady. A tu niespodzianka...Wydawało mi się, że materiał trafi do metryk gdy my indeksujący ( w tym ja) prześlemy wypełnione arkusze Excel. Czy ktoś mnie ubiegł czy zrobił to za mnie? Czy ja czegoś nie zrozumiałam?
Pozdrawiam
Daria Wilczyńska-Zięba
Dario,nie denerwuj się,często indeksujemy właśnie prosto z metryk.
Pozdrawiam,
Ela
Chciałabym zwrócić się z pytaniem, czy jest możliwość zrobienia zdjęć metryk z parafii Ozorków z roku 1865. Nie ma tego roku w bazie. Chętnie podjęłabym się indeksacji.
Pozdrawiam
Daria Wilczyńska-Zięba
Witaj Dario,
publikacja metryk nie jest uzalezniona od indeksow. Wyjatkiem sa tylko metryki z AP Kielce. Tam zalozenie jest takie, ze najpierw indeks, a potem publikacja. W Lodzi Eliza wypruwa sobie zyly szybko numerujac parafie, ktora sama sfotografowala kilka dni wczesniej, zeby jak najszybciej byly dostepne dla wszystkich.