Piasecki Czesław - Warszawa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

no nie taki mały
a spora część Powstańców z Pragi (jakoś bez większych problem, mimo ze destanowcami nie byli) na drugi brzeg przeszła
jedne z większych strat z 44 roku z Pragi to były wyzoki na Wschód lub wprost mordesrstwa po wrzesniu 44 :(

Adamie: czy możesz coś "w zamian" zaproponować?:) same skorowidze nie są objęte jaką nadzwyczajną ochroną...zresztą Kościoła GIODO nie obejmuje, jakieś pole do działań chyb apoiwnno być;)

a ktu zgonu może trzabe by szukać "z datą 9 maja 1946" kiedy sporządzony..inna rzecz
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Kochani, my mu tu wszyscy doradzamy ze szczerego serca, ale Adam nie szuka aktu zgonu Czesława Piaseckiego - on szuka wyraźnie aktu URODZENIA, a przeczytajcie pierwszy jego zapis.
A z tym przeszukaniem tak jak pisze Włodziu to całkiem dobry sposób - ci co zaginęli po wojnie rodzina sporządzala im akty zgonu, a z aktu ślubu jego rodziców z 1903 r. wynika, że ojciec zmarł w 1950 r.
Pozdrawiam - Ala
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

pozostaje jeszcze do sprawdzenia, czy przypadkiem (a na Pradze te przypadki są częstsze) księgi meldunkowe z adresów rodziców (znanych? z pozostałych aktów urodzeń) się nie zachowały w APW
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Z tego co zrozumiałam, czytając posty to Aleksandra i Andrzej Piaseccy pobrali się w 1903 roku, a ich jedyne dziecko Czesław Piasecki urodził się przypuszczalnie w latach 1910-1920, zatem 7 - 17 lat po ślubie rodziców. Co wcale nie musi dziwić, ale też nasuwa pytanie czy na pewno był dzieckiem biologicznym, nie adoptowanym?
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Ale czy mamy pewność, że był jedynakiem? Może jedynie ślub był u Floriana, a potem np. pan młody dostał pracę gdzieś indziej i tam przeprowadził się z żoną. Do Floriana powracał, bo tu może się wychował, tu byli rodzice, tu jego rodzeństwo, ale nie przyjeżdżał chrzcić każdego dziecka. Może dopiero po latach wrócił na Pragę, dlatego na Bródnowskim jest jego i żony grób.

Z tym aktem zgonu, Ala ma oczywiście rację - to moja wina. Ale pomyślałam sobie, że może da radę pójść na skróty 8) i Czesław jest na jakiś listach poległych. Czasami przy takiej liście są dodatkowe dane, jak imiona rodziców i rok urodzenia (który by znacznie zawęził poszukiwania).
Niestety - jak widzę z odpowiedzi Anety w osobnym wątku - u Bartoszewskiego nic nie ma.

Jeszcze jedno mnie nurtuje, bo mam niejasność. Adamie piszesz: "Reszta rodziny również brała śluby w tej parafii" - ale co to znaczy? Reszta rodziny zarówno ze strony ojca, jak i matki ?
Czy masz akta zgonów rodziców Czesława, tych pochowanych na Bródnowskim ? Nie wiem w którym roku zostali pochowani, ale może coś będzie o zgłaszającym śmierć, a może również adres zamieszkania zmarłych (w księgach meldunkowych powinno być od kiedy mieszkali pod danym adresem i skąd się przeprowadzili).
Nie widzę w tym wątku linku do aktu ślubu rodziców Czesława - wybaczcie, może mi coś umyka - ale co dokładnie jest napisane o tym Węgrowie ? Jaki zawód ma pan młody ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Beatko,
tu mamy link do aktu ślubu rodziców Czesława Piaseckiego:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 76-077.jpg

To i ja dorzucę swoje przemyślenia.

1. Zakres prowadzonej kwerendy
Adam wspomniał, że poszukiwania aktu urodzenia Czesława miały miejsce w księgach parafii św. Floriana oraz MB Loretańskiej.
Jak wiadomo, sieć parafialna na Pradze rozwijała się i tak np. w 1913 r. erygowano parafię MB Różańcowej na Bródnie, w 1917 – parafię Bożego Ciała na Kamionku, w roku 1919 erygowano parafię Najświętszego Serca Jezusowego przy Kawęczyńskiej oraz parafię Zmartwychwstania Pańskiego na Targówku ul. Ziemowita). Może w przypadku przejrzenia dalszych roczników św. Floriana z negatywnym skutkiem, ww. parafie należałoby wziąć pod uwagę
2. Czy wiadomo, przy jakiej ulicy mieszkała rodzina Piaseckich – pytam o to w kontekście przeglądu ksiąg meldunkowych (wiadomo, że zachowały się od ok. 1928 r., tak więc Czesław mógł być wówczas nastolatkiem i zapewne mieszkał z rodzicami)
3. Kim był Andrzej Piasecki – zawód? W akcie ślubu widać, że była to osoba piśmienna.
4. Czy na nagrobku podano wiek Czesława? Czy wiadomo Tobie o jego ewentualnych dzieciach, małżonkach?
5. Czy kojarzysz nazwiska świadków na ślubie Aleksandry i Andrzeja?

Pozdrawiam
Aneta

Ps.
Rozwijając jeszcze temat adresu zamieszkania, sprawdziłam w księdze adresowej, że w latach 1908-1909 mieszkał kowal, Andrzej Piasecki, przy ul. Kamionkowskiej 11 (nr hipoteczny 1215) - skontaktuj się ew. z Archiwum Państwowym w Warszawie w sprawie zachowanej księgi meldunkowej dla tej posesji http://www.warszawa.ap.gov.pl/
Ulica ta, zgodnie z taryfą z roku 1909, przynależała do parafii NMP Loretańskiej.
Być może ww. kowal to Twój przodek?

Obie księgi adresowe znajdziesz tu:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... ds=1&tab=3

Wzmianka o Andrzeju:
1908 – str. 601
1909 – str. 713
taryfa – 1909 – str. 960

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Aneta ma rację co do parafii bródnowskiej. Tyle tylko, że w tych latach to nie Warszawa:) ale nie czepiajmy się:)
Podejrzewam, ze rozwiązanie jest najprostsze z możliwych (zresztą sugerowane w pierwszym poście)
USC sprawdził (zakłądam, że poprawnie) w tym, w czym mógł czyli 1913+...szkoda, że od razu nie mamy tej informacji w czym szukał USC i nie znalazł
Florian/MB Loretańska z tych lat, i MBRóżańcowa to i tak ADW-P (w jednym miejscu) tak jak i Kkamionek 1917 i młodsze
lub część z tego (Florian, który jest niedostępny on-line) - APW Krzywe Koło
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

W akcie ślubu napisano, że Andrzej był z zawodu strażnikiem urzędu celnego, ale mimo tego zapisu, nie wykluczałabym tego "kowala" ;)

Pozdrawiam
A.
patrios8

Sympatyk

Post autor: patrios8 »

Witam serdecznie,

reszta rodziny, która brała ślub w tej parafii to rodzeństwo mamy Czesława:
Józef Machnik z Cecylią Witt (1907 r)
Mieczysław Jabłoński z Anielą Jabłońską z d. Machnik (tu nie jestem pewien na 100 %).

Oczywiście szukam aktu urodzenia, aktu zgonu na pewno nie ma.
Oba akty slubów (rodziców oraz wujka) są tutaj:
http://szukajwarchiwach.pl/72/1328/0/-/ ... /#tabSkany
http://szukajwarchiwach.pl/72/1328/0/-/ ... 8e_DeHFB7Q (ten po prawej)

Zgłaszający śmierć rodziców: ojca - zgłaszała matka (Aleksandra Piasecka), matki - zgłaszała córka brata Józef Machnika (Jadwiga Burczak).

Moi drodzy, dziękując za dotychczasowe uwagi i pomoc, chciałbym również podesłać rozrysowane drzewo genealogiczne, może komuś obiły się o uszy te nazwiska:
http://www.sendspace.pl/en/file/2a27b1255e552c54e5340d0

PS: księgi meldunkowe - dobry trop, ale w UM Targówek nie mają:/
PS2: jeśli przysposobiony - to duży problem podejrzewam...czy były jakieś specjalne księgi na takie przypadki? Co do tej daty (1910-1920) - wynika to z przekazów rodzinnych, że była to młoda osoba, gdy zginęła (w 1944) oraz z faktu, iż w aktach 1903 (a więc od daty ślubu) do 1908 i 1910 (Floriana) nic nie znalazłem. Ale to tylko moje dywagacje.

Pozdrawiam, Adam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

księgi meldunkowe: APW nie UD Targówek
"zginęła w 1944" coś więcej (gdzie?) a dlaczego na pewno nie ma aktu zgonu? na pewno nikt nie występował o uznanie za zmarłego?
może w jakiejś sprawie spadkowej był wzmiankowany...
patrios8

Sympatyk

Dopiero teraz zobaczyłem Twój post Aneto, zaraz będę go analizował, dziękuję.

Co do tego czy Andrzej mógł być kowalem chciałbym, abyście spojrzeli na podpisy państwa młodych na akcie ślubu. Tak (z błędami ortograficznymi, nazwisko z małej litery) mógł się podpisywać kowal. Na pewno nie nauczyciel lub urzędnik państwowy:) Zawsze to jakaś poszlaka....
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Zlecę poszukiwanie aktu urodzenia w Warszawie

Post autor: elgra »

patrios8 pisze: (w tym Czesław z rodzicami - przy czym jego grób jest symboliczny).
Możliwe, ze rodzice go poszukiwali przez PCK ?
Moze zachowały się dokumenty z tym związane ?
Co prawda nie znasz jego danych, ale znasz rodziców.

Na odpowiedz czeka się kilka miesięcy.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
patrios8

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:księgi meldunkowe: APW nie UD Targówek
"zginęła w 1944" coś więcej (gdzie?) a dlaczego na pewno nie ma aktu zgonu? na pewno nikt nie występował o uznanie za zmarłego?
może w jakiejś sprawie spadkowej był wzmiankowany...

WIem tylko, że najprawdopodobniej został rozstrzelany przez Niemców w czasie jednej z ulicznych łapanek...

W takim razie muszę znaleźć księgi meldunkowe w APW.
Aktu zgonu nie ma, gdyż z potomków trojga rodzeństwa (Aleksandra Piasecka z d. Machnik, Józef Machnik, Aniela Jabłońska z d. Machnik) wojnę przeżyło tylko jedno dziecko Józefa Machnika i po tej osobie przeprowadzamy teraz postępowanie spadkowe.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

patrios8 pisze:
WIem tylko, że najprawdopodobniej został rozstrzelany przez Niemców w czasie jednej z ulicznych łapanek...
Adamie,

nie wiem czy korzystałeś z usług Biura Informacji Poszukiwań PCK?
Jeśli nie, gorąco polecam napisać: http://www.pck.pl/pages,13.html
W podobnych okolicznościach, jak opisałeś, zginął w 1944r. brat mojego pradziadka.
Po przeprowadzonej kwerendzie przez PCK dowiedziałam się, że zwłoki osób z posesji przy ul. Działdowskiej (tam zginął krewny) pierwotnie przeniesiono do mogił zbiorowych przy Szpitalu Wolskim (Górczewska), a następnie w 1947r. w czasie wtórnej ekshumacji na Cmentarz Powstańców na Woli w Warszawie. Otrzymałam również informację, że akt zgonu znajduje się w parafii św. Wojciecha na Woli.

Pozdrawiam
Aneta
patrios8

Sympatyk

Moi drodzy, dzisiaj dostałem tłumaczenie aktu ślubu od tłumacza przysięgłego, troszkę się to pokomplikowało (co do pochodzenia ojca).

Oto ono:

76. Wydarzyło się w Pradze 25.01/07.02.1903 r. o godz. 6 wieczorem. Oświadczamy, że w obecności świadków Antona Grabowskiego, lat 50, urzędnika kolei, zamieszkującym w Pradze przy ul. Brzeskiej pod nr 2 i Antona Dudzińskiego, lat 43, strażnika urzędu celnego, zamieszkującego w Warszawie przy ul. Leopoldyna pod nr 21, został zawarty tego dnia wyznaniowy związek małżeński między: Andrzejem Piaseckim, lat 31, kawalerem, strażnikiem urzędu celnego, rezerwowym niższej rangi, urodzonym w Zamościu, powiatu oszmiańskiego, synem Macieja i Kazimiery z domu Mikado, zamieszkującym w Warszawie przy ul. Pokornej pod nr 19 a Aleksandrą Machnik, lat 19, panną przy rodzicach [zamieszkującą], urodzoną w Paplinie w powiecie węgrowskim, córką Kacpra i Tekli z domu Szawczuk, zamieszkującą w Targówku. Niniejsze zaślubiny zostały poprzedzone trzykrotnymi ogłoszeniami opublikowanymi w tutejszym kościele parafialnym i w kościele parafii Panny Marii w Warszawie 29.12 ubiegłego roku (11.01 tego roku) i w kolejne dwie niedziele. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali umowy przedmałżeńskiej. Pozwolenie [na ślub] zostało pannie udzielone ustnie przez ojca. Wyznaniowy związek małżeński został zawarty w obecności księdza Czesława Skomorowskiego wikarego tutejszej parafii. Niniejszy akt został nowożeńcom i świadkom odczytany, przez nas i nowożeńców podpisany.

Ks. E. [nieczytelne]
Andrzej Piasecki, Aleksandra Machnik
Kaczper Machnik - ojciec

Wychodzi na to, że Andrzej Piasecki był z Oszmian (dzisiejsza Białoruś), zaś jedyny Zamość, który tam znalazłem na mapie, to folwark z jednym domostwem... Chyba, że chodzi o Zamoście..któż to wie..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”