Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

sarna215 pisze: Gratuluję fantastycznego poczucia humoru. :D
Tym niewątpliwie szczerym aczkolwiek całkowicie zasłużonym komplementem pod moim adresem, załatwiła sobie pani ekspresową realizację pani prośby.
A inni niech wyciągną z tego wnioski...

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Toooomku,
Przeczytaj sobie bajke Jean de la Fontaine "Kruk i Lis", szczegolnie moral tej bajki i uwazaj na przyszlosc, gdyz nasza wyobraznia w dziedzinie komplementow jest bez granic.
Usmiechy
Bozenna
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

No cóż drogi Tomaszu, miałem chwilę wolną i przeczytałem ten wątek od początku, kapitalne!

Strasznie podwyższasz poziom dyskusji na naszym wspólnym forum, humor Twój oparty na najlepszych wzorach naszych przodków, inteligentny, spolegliwy, a i uczący innych najlepszych zachowań - jak antidotum po paru niepotrzebnych dyskusjach na kilka niepotrzebnych nikomu tematów - zamiast mądrzenia się CO TO POWINNO SIĘ ZROBIĆ! - sam pomagasz innym w kapitalny sposób, największy szacun! ;)

Przepraszam za chwilę wtrącenia, pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję w imieniu nas wszystkich.

Tadeusz
PolTG23

PS. Prośby nie mam, nie przewiduję, ale poczytać było warto.
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Tomek1973 pisze:Drodzy Państwo, dziś kolejna porcja wiadomości z krypty.

@Jacek_Jarnuszkiewicz
Prosze jeszcze o troszkę cierpliwości:)
Czekam cierpliwie, nie miałem tej fotografii przez 50 lat, poczekam jeszcze troszkę.
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

Post autor: Krystyna_Urbanowicz »

Ja tez ten wątek czytam z wielką przyjemnoscią.
I jak juz pisałam poprzednio zazdroszczę ,że Pana Tomka interesuje tylko Piotrków Trybunalski :(

Pozdrawiam Krystyna
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Krystyna_Urbanowicz pisze:Ja tez ten wątek czytam z wielką przyjemnoscią.
I jak juz pisałam poprzednio zazdroszczę ,że Pana Tomka interesuje tylko Piotrków Trybunalski :(
Pozdrawiam Krystyna
Uważna lektura wpisów Tomka jest bardzo przydatna. On oferuje również pomoc w AP w Łodzi. A to duuuuuuża sprawa.
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
Awatar użytkownika
serczer

Sympatyk

Post autor: serczer »

...
Ostatnio zmieniony śr 11 mar 2009, 21:14 przez serczer, łącznie zmieniany 1 raz.
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Lipińska_Elżbieta »

Witam! I od razu przechodzę do prośby a raczej próśb. Nie mogę ustalić pochodzenia mojego pradziadka Jana Smacznego, który urodził się w m. Bieniec (koło Wielunia, obecnie gmina Wierzchlas), był ochrzczony w parafii Mierzyce bądź Pątnów, w grę wchodzi też parafia Dzietrzniki. Jego data urodzenia to 22.01.1895, jego rodzicami byli Wawrzyniec i Katarzyna Smaczni (Smaczny). Nie wiem jak brzmiało nazwisko rodowe Katarzyny i skąd pochodziła, Wawrzyniec chyba także nie pochodził z tych miejscowości, które wymieniłam. Poszukuje też danych dot. rodziców Bronisławy Smacznej z domu Nowakowskiej (żony Jana Smacznego) ur. 10.08.1895 roku w Bieńcu. Nazywali się oni Józefa i Teofil Nowakowscy, mieszkali w Bieńcu. Rodowe nazwisko Teofili Nowakowskiej to Witkowska. Nie wiem czy jest możliwe ustalenie imion ich rodziców oraz dat, a także ustalenie rodzeństwa Jana i Bronisławy Smacznych. Jan mial na pewno siostrę Domicelę. Pozdrawiam - może uda mi się jakoś zrewanżować, np. wykonaniem fotografii nagrobków w Choszcznie (woj. zachodniopomorskie) i okolicach.
Ostatnio zmieniony sob 28 lut 2009, 23:24 przez Lipińska_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

Bozenna pisze:Toooomku,
Przeczytaj sobie bajke Jean de la Fontaine "Kruk i Lis", szczegolnie moral tej bajki i uwazaj na przyszlosc, gdyz nasza wyobraznia w dziedzinie komplementow jest bez granic.
Wszystkie komplementy zniosę po męsku, pani Bożeno. Jestem twardzielem. Nawet mi powieka nie drgnie. Ani nic innego.
@Tadeusz_Wysocki
Panie Tadeuszu, wzorem dla mnie jest to, co pan od kilku lat robi na genforum. To, co ja robię tutaj, to tylko puchatkowe małe "co nieco".
@Lipińska_Elzbieta
Pani Elżbieto, proszę zajrzeć do bazy danych PRADZIAD i zorientować się, które z interesujących panią dokumentów są w AP w Piotrkowie.
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Dzięki, już zaglądam. Aż trudno uwierzyć, że są jeszcze tacy ludzie jak Pan. Świat więc nie może być zły...
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Post autor: _joan »

Czy istnieje jakis spis wiezniow przebywajacych w areszcie sledczym w Piotrowie Tryb.w czasie wojny?Chodzi mi o rok 1942-43.Czy istnieje mozliwosc dotarcia do jakis akt danej osoby?Pozdrawiam serdecznie.
Joanna
Tomek1973

Sympatyk

@_joan
Bardzo ciekawe pytanie. Z tego co sie orientuję, to są jakieś wykazy represjonowanych przez Niemców. Zorientuję się i dopowiem na forum.
Tomek1973

Sympatyk

@Elżbieta_Lipińska
Świat jest nie tylko zły, ale wręcz okrutny. Mnie jest trudno uwierzyć, że są ludzie, którzy dobrowolnie ogladają "M jak Azbest".
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

I różne inne "Gwiazdy(?) śpiewają" na łyżwach czy coś takiego:)
Tomek1973

Sympatyk

Nie dobijaj mnie, kobieto. Z Piotrkowa jest słynna Dżolanta Rutowicz
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”